Τα σενάρια των εδρών στη νέα Βουλή (σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις)

Οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας επιτρέπουν τη δημιουργία έξι σεναρίων σχετικά με το αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου. Οι τάσεις που έχουν αναδειχθεί μέσα από τα γκάλοπ οδηγούν σε μια ενδεικτική καταγραφή των ποσοστών που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα, αλλά και τις έδρες που μπορεί

να κατακτήσουν.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα έξι αυτά ενδεικτικά σενάρια, οι βουλευτές του πρώτου κόμματος «παίζουν» από 116 έως 130, ενώ μεγάλος ηττημένος είναι το δεύτερο κόμμα.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ, το οποίο την επομένη των εκλογών του 2009 εξέλεξε 160 βουλευτές, σήμερα, και σύμφωνα με τα σενάρια που προκύπτουν από τις δημοσκοπήσεις, θα μετρήσει από 47 έως 57 έδρες!

Το ΚΚΕ θα βγει ενισχυμένο -σε σύγκριση με το 2009 που εξέλεξε 21 βουλευτές- καθώς οι υπολογισμοί τού δίνουν από 25 έως 27 έδρες, ενώ ικανοποιητική για τους Ανεξάρτητους Έλληνες θα κρίνεται η είσοδος στη Βουλή αφού η δύναμή τους θα κυμαίνεται -ενδεικτικά- από 25 έως 27 βουλευτές. Ενισχυμένος σε κάθε περίπτωση εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ που το 2009 εξέλεξε 13 βουλευτές και τα πιθανά σενάρια δείχνουν να τριπλασιάζει σχεδόν τη δύναμή του καταλαμβάνοντας από 27 έως 30 έδρες.

Με σημαντικές απώλειες θα είναι ο ΛΑ.Ο.Σ. στην περίπτωση που θα μπει στη Βουλή: οι 15 έδρες που κατέκτησε στις προηγούμενες εθνικές εκλογές φαίνεται ότι αποτελούν άπιαστο στοίχημα καθώς οι υπολογισμοί τού «δίνουν» 8-9 βουλευτές. Οσο για τους Οικολόγους Πράσινους, στα τέσσερα σενάρια που δείχνουν ότι ανάβει το πράσινο φως στη Βουλή, η δύναμή τους θα κυμαίνεται σε 11-12 βουλευτές, ενώ η Χρυσή Αυγή στις αντίστοιχες περιπτώσεις θα «δει» στη Βουλή 4 βουλευτές της. Η Δημοκρατική Συμμαχία, αν καταφέρει να περάσει τον πήχυ του 3%, θα «φιλοξενείται» στα κοινοβουλευτικά έδρανα με οκτώ έδρες.

Η Νέα Δημοκρατία, σ’ αυτό το κρίσιμο διάστημα μέχρι το παραβάν, θα επιχειρήσει να πετύχει την αυτοδυναμία στοχεύοντας στην απροσδιόριστη στάση.

Οπως επισημαίνουν γαλάζια στελέχη, το στοιχείο αυτό, σε συνδυασμό με την πολύ μικρή «βεβαιότητα ψήφου» -μόνο 1 στους 2 απαντά ότι είναι βέβαιος για την απάντηση που έδωσε στην πρόθεση ψήφου- οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος στις εκλογές έχει ακόμα πολύ δρόμο και πως η Ν.Δ. έχει ακόμα πολλά περιθώρια να βελτιώσει ακόμα πιο πολύ το προβάδισμά της. 

10 κόμματα

Ποσοστό

Έδρες

Ν.Δ.

24

116

ΠΑΣΟΚ

17

47

ΚΚΕ

9

25

ΣΥΡΙΖΑ

10

27

ΔΗΜ.ΑΡ.

8

22

Ανεξάρτητοι Ελληνες

9

25

Χρυσή Αυγή

4

11

Οικολόγοι

4

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>

Keywords
Τυχαία Θέματα