Τα πρώτα και τελευταία Χριστούγεννα της κυβέρνησης

Το 2015 ετοιμάζεται να μας αποχαιρετήσει και κλείνει έτσι όπως ακριβώς άνοιξε. Τα πάντα είναι στο σημείο μηδέν. Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ στην εξουσία όχι μόνο δεν οδήγησε στο σκίσιμο του μνημονίου και στο τέλος της λιτότητας εντός του ευρώ όπως υπόσχονταν, αλλά αντιθέτως ήρθε τρίτο χειρότερο μνημόνιο. Όλοι οι δείκτες της οικονομίας και της καθημερινότητας χειροτέρευσαν

και επιπλέον η «λαοπρόβλητη» κυβέρνηση του Τσίπρα και του Καμμένου οδήγησε με τη διαρκή διαπραγμάτευση τα πράγματα ως το σημείο να επιβληθούν capital controls με ότι αυτό σημαίνει για τη ρευστότητα και την πραγματική οικονομία, να ανακεφαλαιοποιηθούν εκ νέου οι τράπεζες και να απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.

Και εκεί που υποτίθεται πως όλα αυτά έγιναν και διαφημίστηκαν από την κυβέρνηση ως αναγκαίος συμβιβασμός για να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία και το Grexit, την ώρα μάλιστα που παρουσιάζονταν και ως συμβιβασμός που εμπεριείχε και θέσεις της κυβέρνησης με κοινωνικό και αριστερό πρόσημο, διαπιστώνουμε τα τελευταία εικοσιτετράωρα ότι ξαναβρισκόμαστε στο σημείο μηδέν και ακόμα χειρότερα.

Δεν είναι μόνο το ασφαλιστικό αλλά και το φορολογικό για τους αγρότες που κάνουν δύσκολο τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο πρώτα απ’ όλα για την κοινωνία και πολιτικά για την κυβέρνηση. Είναι και το γεγονός ότι πια απ’ τους δανειστές ομολογείται ανοιχτά ότι το τρίτο μνημόνιο του Τσίπρα και του Καμμένου δεν βγαίνει και πως μαζί με τα βάρη που φέρνει πρέπει να φορτωθούμε και άλλα.

Συμπληρωματικό προϋπολογισμό λέει είναι έτοιμοι να ζητήσουν με μέτρα 2-3 δις, δημοσιονομικό κενό άλλα τόσα ως το 2018 προβλέπουν σύνολο λογαριασμού 6 τουλάχιστον δις επιπλέον μέτρα. Έτσι, είναι πιθανό να έρθουν νέα μέτρα με το καλημέρα του καινούργιου χρόνου και ακόμα δεν έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται αυτά που έχουν ήδη υπογραφεί και ψηφιστεί από τη βουλή.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά ο Ντομπρόβσκις αφήνει ανοιχτό το τέταρτο μνημόνιο, ενώ ο Ρέγκλινγκ του ευρωμηχανισμού στήριξης λέει ότι το Grexit δεν έχει φύγει από το τραπέζι και μπορεί να επανέλθει. Συμπέρασμα: Επιστρέψαμε ως χώρα στο σημείο μηδέν του προηγούμενου Ιανουαρίου.

Μιλάμε για ολική κατάρρευση της γραμμής, της τακτικής και της στρατηγικής της κυβέρνησης, της διαπραγματευτικής της αντίληψης. Ολική κατάρρευση της αξιοπιστίας της. Η κυβέρνηση αυτή δεν είναι μέρος της λύσης. Ούτε καν μέρος του προβλήματος. Είναι το ίδιο το πρόβλημα. Το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς είναι ότι δεν ξέρει τι της γίνεται. Έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια. Αντιδρά σπασμωδικά και ερασιτεχνικά, νομίζοντας ότι με φιέστες θα κρύβει εσαεί το πρόβλημα κάτω από το χαλί.

Ξεφτιλίζεται με την απόσυρση του υποτιθέμενου παράλληλου –στο μνημόνιο- προγράμματος (ο θεός να το κάνει τέτοιο) και την ώρα που οι δανειστές στέλνουν τα θλιβερά χαμπέρια ο Τσίπρας στήνει φιέστες στη Δραπετσώνα ότι θα φτιάξει χώρο πράσινου. Τι να τον κάνουμε ακριβώς; Να βοσκήσουν οι συνταξιούχοι που θα κοπούν και άλλο οι συντάξεις τους; Να κυλιούνται οι καινούργιοι άστεγοι που θα χάσουν τα σπίτια τους στους πλειστηριασμούς; Άβυσσος η ψυχή του …Τσίπρα.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνοντας ένα χρόνο στην εξουσία και έχοντας ήδη σπαταλήσει την πρώτη πολιτική εντολή, βρίσκεται σε ραγδαία φθορά και σχεδόν έχει ξεμείνει από καύσιμα και με τη δεύτερη εντολή του Σεπτεμβρίου. Οι εξελίξεις είναι μπροστά μας. Η λογική λέει ότι αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι τα πρώτα και τα τελευταία αυτής της κυβέρνησης, εντός του Μαξίμου.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα