Τα νησιά δεν σφύζουν από… Υγεία

14:56 7/8/2016 - Πηγή: Antinews

Η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες «αυτοαποθεώνεται» για το έργο της στο χώρο της Υγείας: Μια γέννα μετά από μισό μήνα λειτουργίας στο νέο Νοσοκομείο Θήρας, μια επέμβαση… αιμορροΐδων, αγορά 11 νέων ασθενοφόρων στην Ηπειρο.

Οσο και εάν προσπαθεί όμως να πείσει ότι όλα βαίνουν καλώς, η σκληρή πραγματικότητα στα νησιά αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο.

Τα μικρά νησιά διαθέτουν έναν αγροτικό γιατρό, όπως η Χάλκη, ή κανέναν, όπως οι Φούρνοι.

Σε

μεγάλα νησιά – δέκτες μεγάλου τουριστικού κύματος, όπως η Λευκάδα, σχεδόν όλο τον Αύγουστο δεν εφημερεύουν η Παιδιατρική και Καρδιολογική Κλινική, ενώ στην Κρήτη συγχωνεύονται οι κλινικές για να πάρει θερινή άδεια το προσωπικό.

Η υποστελέχωση των δομών Υγείας ισχύει για ολόκληρη την Ελλάδα. Ομως την καλοκαιρινή περίοδο, ειδικά τα νησιά στενάζουν από τις τεράστιες ελλείψεις.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες γιατρών, οι ίδιοι αναγκάζονται να κάνουν τα πάντα, από καθαριότητα μέχρι και μεταφορές, εκτός του να βλέπουν εκατοντάδες ασθενείς σε καθημερινή βάση.

Για κλάματα…

Η κατάσταση είναι χειρότερη για τα μικρά δυσπρόσιτα νησιά, των οποίων οι κάτοικοι είναι έτσι και αλλιώς ολόκληρο το χρόνο αφημένοι στη μοίρα τους. Στους Φούρνους, για παράδειγμα, εδώ και μήνες δεν υπάρχει γιατρός.

Η θέση καλύπτεται «στα χαρτιά» από μια γιατρό, η οποία όμως έχει φύγει από το νησί. Η δημοτική αρχή και οι κάτοικοι εξέπεμπαν «SOS» ήδη πολύ πριν από το Πάσχα.

«Ηρθε ένας γιατρός οπλίτης από τη Σάμο, ωστόσο μόλις για ένα μήνα. Οπου να ’ναι θα φύγει και αυτός. Δεν υπάρχει μέρα που να μην ασχοληθώ με αυτό το θέμα. Θα φύγει ο οπλίτης και θα μείνουμε πάλι χωρίς κανένα γιατρό. Είναι απίστευτο», αναφέρει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο δήμαρχος Φούρνων, Ιωάννης Μαρούσης. Οι συνθήκες δεν είναι καλύτερες για την απομακρυσμένη Χάλκη. Εκεί μάλιστα το πολυδύναμο ιατρείο είναι ολοκαίνουριο, ωστόσο… άδειο. Σύμφωνα με το δήμαρχο του νησιού, Μιχαήλ Πατρό, υπηρετεί μόλις ένας αγροτικός γιατρός, ο οποίος -όπως είναι λογικό- βοηθά τους ασθενείς με πιο απλά προβλήματα υγείας. «Ακόμη και ένας κολικός να συμβεί, ο ασθενής μεταφέρεται στη Ρόδο. Δεν είναι λύση αυτή. Είναι πολλά τα έξοδα για το ελληνικό κράτος. Εστω και ένας ειδικευμένος γιατρός θα μπορούσε να “κρατήσει” αρκετά περιστατικά στη Χάλκη», τονίζει ο δήμαρχος.

Ο ίδιος μάλιστα λέει ότι «ευτυχώς» που ο αγροτικός γιατρός είναι σταθερός γιατί μέχρι πρότινος άλλαζαν γιατρό κάθε δέκα ημέρες και δεν προλάβαινε κανείς τους να μάθει τους μόνιμους (420) κατοίκους του νησιού και τις ανάγκες τους. Και στα μεγαλύτερα νησιά όμως, η Υγεία είναι, επίσης, σε… κώμα. Την ώρα που η Λευκάδα βουλιάζει από κόσμο, το νοσοκομείο «μισοεφημερεύει».

Σε έγγραφο που έδωσαν οι εργαζόμενοι στη δημοσιότητα, με θέμα «σχετικά με μη λειτουργία τμημάτων των νοσοκομείων», αναφέρονται οι ημέρες που δεν θα εφημερεύουν καίριες κλινικές του νοσοκομείου, όπως η Παιδιατρική.

Η Καρδιολογική Λλινική, δε, σχεδόν όλο τον Αύγουστο θα μείνει χωρίς εφημερίες. Κλειστό θα είναι και το Ακτινολογικό Τμήμα, γεγονός που σημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται εξετάσεις. «Κατά τ’ άλλα, ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας.

Οσες κορδέλες και εγκαίνια να κάνουν οι κ.κ. Τσίπρας, Ξανθός και Πολάκης, δεν μπορούν να αποκρύψουν αυτή την πραγματικότητα που είναι αποτέλεσμα της απουσίας στελέχωσης των νοσοκομείων εξαιτίας της πρόσδεσής τους στο μνημονιακό άρμα», σχολιάζουν οι εργαζόμενοι.

Σε συγχωνεύσεις κλινικών για να «βγει» το καλοκαίρι προχωρούν και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ αναφέρει ότι «η διοίκηση του νοσοκομείου προχώρησε σε συγχωνεύσεις κλινικών για το καλοκαίρι αδιαφορώντας για την αύξηση της προσέλευσης ασθενών κατά 20% λόγω καλοκαιριού και τουρισμού. Δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζονται οι ελλείψεις του προσωπικού με τέτοιες μεθόδους.

Ηδη συγχωνεύτηκε η Ορθοπαιδική Κλινική με την Κλινική της Σπονδυλικής Στήλης – Γνάθου, μειώθηκαν τα κρεβάτια της ΜΕΘ, μειώθηκαν τα χειρουργικά κρεβάτια, συγχωνεύθηκε η Κλινική της Γενικής Χειρουργικής με την Κλινική της Χειρουργικής Ογκολογίας, καθώς και η Ουρολογική με την Αγγειοχειρουργική Κλινική». Σύμφωνα με το νοσηλευτή Κυριάκο Θεοδοσάκη, στο ΠΑΓΝΗ υπάρχουν μοναδικές σε ολόκληρη τη Νότια Ελλάδα κλινικές, όπως η Καρδιοχειρουργική, και ενώ η προσέλευση είναι μεγάλη, καλύπτεται μόλις το 25% των περιστατικών.

«Σκεφτείτε ότι το νοσοκομείο εφημερεύει μέρα παρά μέρα. Το 2015 πέρασαν από τα επείγοντα 100.000 άτομα και άλλα τόσα από τα τακτικά χειρουργεία», αναφέρει. Στη Σαμοθράκη, ο πληθυσμός σχεδόν τριπλασιάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά δεν υπάρχει παιδίατρος! Από το Κέντρο Υγείας λείπουν και άλλες ειδικότητες, όπως ορθοπαιδικός, με κατοίκους και επισκέπτες να αναγκάζονται να κάνουν ταξίδι δύο και πλέον ωρών για να μεταβούν στην Αλεξανδρούπολη και να έχουν ιατρική στήριξη.

Επίσης λόγω υπολειτουργίας για διαγνωστικές εξετάσεις, οι ασθενείς αναγκάζονται να πληρώνουν σε ιδιώτες. «Στα έκτακτα περιστατικά πραγματοποιούμε μεταφορές με σκάφος του Λιμενικού. Είναι πολύ συχνό», αναφέρει ο δήμαρχος, Αθανάσιος Βίτσας. Ο ίδιος αναφέρει ότι οι τοπικές αρχές προσπαθούν να βρουν κίνητρα για τους γιατρούς ώστε να πάνε. «Οσο μπορούμε. Γιατί και τα οικονομικά των δήμων είναι σε άθλια κατάσταση», τονίζει.

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα