Τα νέα είναι καλά στην οικονομία

Η πιο χρυσή και σίγουρα η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα, παίζεται στην τσόχα του ευρωπαϊκού καζίνο τους τελευταίους μήνες του 2013. Είτε θα υπάρξουν οριστικές αποφάσεις για τη σωτηρία της χώρας, είτε η οικονομία θα καταρρεύσει, η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ (όπως το ζητούν ακόμη και τώρα αρκετοί) και θα έρθει καβάλα στο άλογο ο Αλέξης Τσίπρας

να διαχειριστεί την επόμενη ημέρα.

Τα καλά νέα που ήρθαν για την οικονομία μεσούσης της θερινής ραστώνης, δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητα. Η ύφεση δείχνει να επιβραδύνει το ρυθμό της κι αν στο τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο κυμανθεί γύρω στο 3,3% τότε πιθανότατα να πιάσουμε το στόχο για ανάπτυξη από το 2014.

Από την άλλη, αν συνεχιστεί η καλή εικόνα με το πρωτογενές πλεόνασμα και τα έσοδα του κράτους αυξηθούν (όταν εκκαθαριστούν και οι φορολογικές δηλώσεις) τότε η χώρα θα μπορεί να πει ότι ξέφυγε από το σπιράλ θανάτου των πρωτογενών ελλειμμάτων.

Παράλληλα, η υπογραφή της συμφωνίας για τον ΟΠΑΠ, παρά τις… επιθυμίες κάποιων που ήθελαν ένα ακόμη ναυάγιο μετά τη ΔΕΠΑ, στέλνει μήνυμα στους ξένους ότι κάτι γίνεται στην Ελλάδα. Είναι η πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση και μια μεγάλη υπόθεση που χειρίστηκε για πρώτη φορά επιτυχώς το ΤΑΙΠΕΔ.

Η κυβέρνηση πάει για ολιγοήμερες διακοπές, αλλά το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στο καυτό Σεπτέμβρη, οπότε έρχεται η τρόικα. Με τα θετικά νέα να είναι πλέον ορατά, το οικονομικό επιτελείο μπορεί να πάει σε διαπραγματεύσεις έχοντας κάτι στα χέρια του. Ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν πάνε χαμένες κι ότι το βαρέλι βρήκε επιτέλους πάτο.

Ο κ. Σαμαράς και ο κ. Στουρνάρας μπορούν πλέον να βάλουν στο τραπέζι τις ρήτρες ανάπτυξης που προβλέπει το ίδιο το μνημόνιο. Αν η Ελλάδα εμφανίσει πρωτογενή πλεονάσματα κι αν προχωρήσουν επιτυχώς οι μεταρρυθμίσεις τότε θα ελαφρύνει και το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Αυτά λέει το Μνημόνιο και αυτά σημαίνουν ότι μπορούν να υπάρξουν κι άλλες μειώσεις φόρων που θα ελαφρύνουν τα ελληνικά νοικοκυριά.

Παράλληλα, μπαίνει σε νέα βάση και η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Οι τροικανοί, και ειδικά οι Γερμανοί, μπορούν να πειστούν ευκολότερα ότι δεν πάνε χαμένα τα δάνειά τους κι ότι αξίζει να δώσουν μια οριστική ευκαιρία στην Ελλάδα. Να χορηγήσουν νέο δάνειο αλλά και να πάνε σε νέο κούρεμα με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση των επιτοκίων.

Ασφαλώς η απόφαση αυτή θα περάσει από 40 κύματα και σίγουρα δεν πρόκειται να συζητηθεί πριν από τις γερμανικές εκλογές. Όμως, ήδη τα γερμανικά κι όχι μόνο μέσα ενημέρωσης επιχειρούν να προετοιμάσουν τον γερμανικό λαό ότι μια τέτοια απόφαση είναι η πλέον ενδεδειγμένη, αλλιώς θα καταρρεύσει και το ευρώ.

Συν Αθηνά και χείρα κίνει, επομένως, με την Ελλάδα να κάνει αυτά που πρέπει και την τρόικα να αξιολογεί και να λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις.

Για τους παραπάνω λόγους, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να πολωθεί το πολιτικό κλίμα και να υπάρξει «ατύχημα» που θα ρίξει την κυβέρνηση. Αυτή η περίοδος δεν είναι κατάλληλη για περιπέτειες, αυτό πρέπει όλοι να το καταλάβουν. Και η κυβέρνηση που πρέπει να διαχειριστεί με εξυπνάδα και σεβασμό στον δοκιμαζόμενο Έλληνα καυτά θέματα όπως οι πλειστηριασμοί ή οι φόροι στα ακίνητα, αλλά και όσοι έγιναν όψιμοι επικριτές του μνημονίου.

Ας μην πάει χαμένη, λοιπόν, η ευκαιρία. Άλλα δυο – τρία καλά νέα χρειάζονται. Μια – δυο αποκρατικοποιήσεις, ένας – δύο ξένοι επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα οι τράπεζες να ενισχύσουν τη ρευστότητα, τα οικονομικά στοιχεία του προϋπολογισμού να συνεχίσουν να πηγαίνουν καλά. Και κυρίως χρειάζεται σοβαρότητα που ευτυχώς την έχει και το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο

Keywords
Τυχαία Θέματα