Τα κροκοδείλια δάκρυα Ακάρ για το «κυνήγι των εξοπλισμών» στο Αιγαίο

Δεν πέρασε ούτε ένας μήνες από τις προηγούμενες δηλώσεις του - καρμπόν, και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλούσι Ακάρ, έσπευσε και πάλι να χύσει κροκοδείλια δάκρυα για τους Έλληνες, οι οποίοι, παρά την δεινή οικονομική κατάστασή τους, πληρώνουν για νέους εξοπλισμούς.


Βέβαια, ούτε κουβέντα για τα τεράστια οικονομικά και υγειονομικά προβλήματα της Τουρκίας, η οποία, εξαιτίας και των εξοπλιστικών προγραμμάτων - μαμούθ που κάνει εδώ και αρκετά χρόνια, στις φετινές πυρκαγιές στη νότια και νοτιοδυτική χώρα, έδειξε τη γύμνια της, αφού ο μηχανισμός δασοπυρόσβεσής της αποδείχτηκε

επιεικώς ανεπαρκής.

Κάτι που προκάλεσε την εντονότατη δυσαρέσκεια της τουρκικής κοινής γνώμης και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα, όπως ευρέως εκτιμάται, να υποστεί ένα ακόμα πλήγμα το προφίλ του ιδίου του Ερντογάν.

Δεν είναι η πρώτη φορά, πάντως, που η τουρκική ηγεσία χύνει κροκοδείλια δάκρυα για τους εξοπλισμούς, στους οποίους προβαίνει η Ελλάδα. Εδώ και μήνες, με πρώτον το Χ. Ακάρ, επαναλαμβάνουν κουραστικά το ίδιο μοτίβο.

Και αυτή τη φορά, όπως και τις προηγούμενες, ο Τούρκος υπουργός επιχείρησε να υποβαθμίσει τις όποιες εξοπλιστικές αγορές κάνει η Αθήνα, λέγοντας: «Μην περιμένετε να αποκτήσετε ανωτερότητα έναντι των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, αγοράζοντας 3-5 μεταχειρισμένα αεροσκάφη ή 3-5 πλοία. Είναι μάταιη προσπάθεια. Εξάλλου, είναι σε βάρος της ευημερίας του ελληνικού λαού να μπαίνεις σε τέτοια περιπέτεια, όταν έχεις τόσο μεγάλο εξωτερικό χρέος. Δυσκολεύει τη ζωή των Ελλήνων».

Προπαγανδιστικό μοτίβο

Τόσο ο Χ. Ακάρ όσο και συνολικότερα το προπαγανδιστικό μοτίβο της τουρκικής ηγεσίας αποσκοπούν στη διόγκωση των όποιων διαφορετικών απόψεων εκφράζονται στο εσωτερικό της Ελλάδας για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας.


Με τη διαφορά ότι στην Ελλάδα ο προβληματισμός και η κριτική εστιάζονται στην ιεράρχηση των πραγματικών αναγκών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, σε συνδυασμό με τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας, καθώς και την διαφάνεια στις εξοπλιστικές αγορές και την αποφυγή σκανδάλων, και όχι στην απόρριψη της ενίσχυσης των ΕΔ. Πόσο μάλλον, όταν τα τελευταία χρόνια κλιμακώνεται η τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ως εκ τούτου, οι αναφορές Ακάρ ότι «κάποιοι από τους απόστρατους Έλληνες αξιωματικούς, πολιτικοί, διπλωμάτες, ακαδημαϊκοί ... ο αριθμός των ανθρώπων στην Ελλάδα που υποστηρίζουν τις απόψεις μας έχει αυξηθεί, κι' αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Γι' αυτό αναμάσησε και το γνωστό μοτίβο ότι «δεν έχουμε προβλήματα με τους Έλληνες γείτονές μας. Πρέπει να διαχωρίσουμε τους στρατιωτικούς και τους πολιτικούς ηγέτες των Ελλήνων γειτόνων μας από τον λαό τους».

Αποστρατιωτικοποίηση

Κατά την συνήθη τακτική της Άγκυρας, ο Χ. Ακάρ, και πάλι δεν παρέλειψε να κάνει αναφορές στην αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι είναι η Ελλάδα η οποία παραβιάζει τις Συνθήκες και συμφωνίες του παρελθόντος. Πρόκειται για ένα παλιό μεν τουρκικό «επιχείρημα», το οποίο όμως η Άγκυρα επαναλαμβάνει ολοένα συχνότητα το τελευταίο διάστημα.

Θέσεις, μάλιστα, τις οποίες προσπαθεί να «δέσει», καταθέτοντας σχετικά έγγραφα με τους ισχυρισμούς της στον ΟΗΕ.

Στα έγγραφα αυτά απάντησε η Αθήνα χαρακτηρίζοντας ανιστόρητες τουρκικές αξιώσεις για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

«Υπάρχουν σημαντικές συμφωνίες σχετικά με τα νησιά: των Παρισίων και της Λωζάνης», είπε ο Χ. Ακάρ. «Αυτές λένε ότι 23 νησιά δεν μπορούν να εξοπλιστούν. Έχουν εξοπλίσει 16 εξ αυτών. Αν όλα αυτά τα αλλάζω όπως θέλω, τότε δεν πρόκειται για συμφωνία. Ακόμα και ο λύκος δεν θα έκανε τέτοιο μοίρασμα, αν ήταν ο βασιλιάς των αμνών».

Εγκαλώντας την Ελλάδα για παραβίαση των Συνθηκών, στην ουσία η Άγκυρα επιδιώκει να οικοδομήσει το αφήγημα ότι, αφού η Ελλάδα παραβιάζει τις Συνθήκες, δεν μπορεί να τις επικαλείται, προκειμένου να πείσει την διεθνή κοινότητα για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, τα οποία απορρέουν από τις Συνθήκες, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, είναι τουλάχιστον υποκριτικό να εμφανίζεται το κάθε κυβερνητικό στέλεχος της Τουρκίας ως θεματοφύλακας της Συνθήκης της Λωζάννης, κ.ο.κ., όταν είναι γνωστές οι αναθεωρητικές βλέψεις που έχει η Άγκυρα.

Οι εξελίξεις σε αυτό το μείζον ζήτημα, οι έντονες αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας και οι αναθεωρητικές βλέψεις της Άγκυρας, έχουν παρουσιαστεί αναλυτικά από το Law & Order.

Η Αλεξανδρούπολη δεν είναι απειλή

Κατά τα λοιπά, ο Χ. Ακάρ εμφανίστηκε «συγκρατημένος» έναντι των ΗΠΑ. Μάλιστα, ερωτηθείς για τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που χρησιμοποιούν την Αλεξανδρούπολη, προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα, λέγοντας: «Δεν είναι συσσώρευση (σ.σ. αμερικανικών δυνάμεων). Είναι κάτι που έγινε ως μέρος μιας άσκησης (σ.σ. πρόκειται για την άσκηση Defender Europe 2021). Αυτό δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως απειλή για την Τουρκία».

Αναφερόμενος επίσης στο σοβαρό αγκάθι στις σχέσεις Ουάσιγκτον - Άγκυρας, τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα, S-400, είπε: «Το ζήτημα των S-400 και F-35 με τις ΗΠΑ μπορεί να λυθεί με κάποιο τρόπο, αλλά το κύριο ζήτημα είναι το YPG (σ.σ. Κούρδοι της Συρίας)».

Ούτε αυτό, βεβαίως, αποτελεί καινούργια θέση της Άγκυρας. Εξάλλου, μονίμως η Τουρκία παζαρεύει με την Ουάσιγκτον τους S-400 με αντάλλαγμα την εγκατάλειψη των Κούρδων από τις ΗΠΑ.

Να σημειωθεί ότι εσχάτως, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, Interfax, ο επικεφαλής του ρωσικού οργανισμού εξαγωγών όπλων, Rosoboronexport, ανέφερε ότι Ρωσία και Τουρκία βρίσκονται κοντά στην υπογραφή ενός νέου συμβολαίου για την προμήθεια της Άγκυρας στο εγγύς μέλλον με επιπλέον συστήματα S-400.

Κυπριακά διαβατήρια

Και βέβαια, από την «ατζέντα» των δηλώσεων Ακάρ δεν θα μπορούσε να λείψει το -«προσφιλές» για την Άγκυρα- θέμα της Κύπρου.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Χ. Ακάρ επανέλαβε ότι στην Κύπρο πρέπει να υπάρχουν «δύο κυρίαρχα, ισότιμα, ανεξάρτητα κράτη».

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, στη Μεγαλόνησο, η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να ακυρώσει τα διαβατήρια «υπουργών» του ψευδοκράτους, φαίνεται πως έχει προκαλέσει το λιγότερο ένα ... πάγωμα στα κατεχόμενα.

Ο τουρκικός Τύπος, αναφερόμενος στην ακύρωση των κυπριακών διαβατηρίων «14 πολιτικών της ΤΔΒΚ (σ.σ. κατεχόμενα) σε αντίποινα για το άνοιγμα των κλειστών Βαρωσίων και την επιμονή της ΤΔΒΚ στη λύση δύο κρατών», σημείωσε ότι ο επικεφαλής των κατεχομένων, Ερσίν Τατάρ, καταδικάζοντας αυτή την απόφαση, υπενθύμισε ότι η έκδοση ευρωπαϊκού διαβατηρίου απορρέει από συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και ζήτησε να γίνει σεβαστό αυτό το δικαίωμα.

«Αυτό είναι αναχρονισμός, είναι ρατσισμός, είναι λάθος όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και στερείται νομικής βάσης», είπε ο ίδιος.

Πηγή: lawandorder.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα