Τα “κουρέματα” θα οδηγήσουν σε κατάρρευσης της πίστωσης

Άκερμαν - Σόϊμπλε

Ο επικεφαλής της Deutsche Bank,  Josef Ackermann, προειδοποίησε σήμερα ότι τα κουρέματα στα κρατικά χρέη, σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μπορούν να οδηγήσουν σε κατάρρευση της πίστωσης στην πραγματική οικονομία.

«Υπάρχει ερωτηματικό για το αν οι τράπεζες

θα μπορούν να παράσχουν χρηματοδότηση, ή αν τα πιθανά κουρέματα στην ευρωζώνη, μέσα στο νέο ρυθμισμένο περιβάλλον, θα τις αναγκάσουν να είναι πολύ πιο αυστηρές στο να δανείζουν», είπε σε συνάντησή του με επιχειρηματίες στο Βερολίνο.

Και συνέχισε: «Πριν προχωρήσουν σε περαιτέρω μέτρα σταθεροποίησης της ευρωζώνης, οι πολιτικοί και οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να αναλογιστούν το συσσωρευτικό αποτέλεσμα προτάσεων όπως είναι η αναγκαστική κεφαλαιοποίηση, ο φόρος στις συναλλαγές, και το κούρεμα των ομολόγων».

Όπως είπε, «πρέπει να βρούμε την σωστή ισορροπία μεταξύ της αυστηρότερης ρύθμισης του χρηματοπιστωτικού τομέα, και των επιπτώσεων της επί της οικονομίας γενικότερα».

Και πρόσθεσε, πως «με δεδομένη την υγιή απόδοση της μέχρι σήμερα γερμανικής οικονομίας, η Deutsche Bank δεν βλέπει την ανάγκη να περιορίσει τον δανεισμό προς τις γερμανικές επιχειρήσεις».

Οι προειδοποιήσεις του Ackermann έρχονται σε μια χρονική συγκυρία, που η ατμομηχανή της Ευρώπης αντιμετωπίζει αργή ανάπτυξη σε πολλές αγορές στις οποίες η Γερμανία εξάγει, καθώς οι κυβερνήσεις του κόσμου περιορίζουν τις δαπάνες για να χαμηλώσουν τα επίπεδα των χρεών τους.

Σύμφωνα τέλος με το Reuters ο κ. Άκερμαν δήλωσε ότι η Deutsche Bank θα πράξει ό,τι μπορεί ώστε να αποφύγει μια υποχρεωτική ανακεφαλαιοποίηση. «Το καθήκον μας» να διακρατήσουμε ελληνικά ομόλογα μας έχει κοστίσει 400 εκατ. ευρώ φέτος, πρόσθεσε

S.A.

Keywords
Τυχαία Θέματα