Τα ευρωομόλογα είναι η μόνη λύση!

Τα ευρωομόλογα που απαιτούν οι περισσότεροι ευρωπαίοι εταίροι, αλλά και η Κομισιόν, συναντούν τη σθεναρή αντίδραση της Γερμανίας. Το Βερολίνο όμως δεν μπορεί να ανθίσταται επί πολύ, αφού το συγκεκριμένο μέτρο μοιάζει να είναι το μόνο που μπορεί να λύσει την κρίση χρέους της ευρωζώνης.

Στις 23/11, η Γερμανία ένιωσε στο πετσί της την κρίση. Η φυγή των επενδυτών, εξαιτίας των χαμηλών επιτοκίων που προσφέρθηκαν για τα γερμανικά

δεκαετή ομόλογα, ταρακούνησε την Angela Merkel. Η μεταδοτικότητα απλώνεται παντού, και είναι πλέον φανερό πως αν δεν ξεπεραστεί η κρίση, όλοι θα βρεθούν στην ίδια βάρκα, τραβώντας το ίδιο κουπί.

Οι εξελίξεις επιταχύνονται στο σημείο που η μόνη πλέον πρόσφορη λύση είναι η αμοιβαιότητα των χρεών των μελών της ευρωζώνης, κάτι που θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις εντάσεις των αγορών. Τα επί μέρους χαρακτηριστικά της συμμετοχής του καθενός θα πρέπει να εξεταστούν πιο αναλυτικά, αλλά ένα είναι σίγουρο: Αν η ΕΕ δεν δεσμευτεί απόλυτα στα ευρωομόλογα, τότε θα πρέπει να επανεξετάσουμε το ίδιο το ευρώ.

Προς το παρόν, η  Merkel είναι ανένδοτη. Όπως δήλωσε, η Κομισιόν δεν θα πρέπει να επιμένει στα ευρωομόλογα, διότι έτσι δίνει την εντύπωση πως το χρέος μπορεί να μοιραστεί.

Αν το δούμε λογικά, μάλλον έχει δίκιο. Υπό τις παρούσες συνθήκες, το μοίρασμα του χρέους θα ήταν σαν να επιβραβεύονται οι χρεοκοπημένες χώρες, και να τιμωρούνται οι δημοσιονομικά συνεπείς. Το ζήτημα όμως τώρα είναι το κατά πόσο μπορεί να αντέξει η ευρωζώνη.

Ας θυμηθούμε πως μόλις πριν από δυο χρόνια, η κρίση ήταν περιορισμένη στην Ελλάδα, τα προβλήματα της οποίας αποδίδονταν σε μια σπάταλη διακυβέρνηση. Σήμερα, υπάρχουν τρία κράτη που διασώθηκαν, δυο έτοιμα να διασωθούν, και όλα τα υπόλοιπα να αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται ακόμη και κράτη του ευρωπαϊκού πυρήνα. Η Γαλλία προχώρησε σε περικοπές δαπανών, προκειμένου να μπορέσει να διατηρήσει την ΑΑΑ αξιολόγησή της, ενώ η Γερμανία παλεύει να προσελκύσει επενδυτές, για  ομόλογα που προσφέρει με 2% επιτόκιο. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, κανένας δεν μπορεί να προβλέψει το τι μπορεί να γίνει σε τρεις μήνες από σήμερα.

Στις 23/11, η Κομισιόν παρουσίασε το σχέδιο της για τα ομόλογα σταθερότητας, με τα οποία θα αυξηθεί και ο έλεγχος των Βρυξελλών επί των οικονομιών των χωρών που συναντούν δυσκολίες.

Ο José Manuel Barroso, και ο Olli Rehn, θέλουν τις Βρυξέλλες να μπορούν να ελέγχουν και να εγκρίνουν τους προϋπολογισμούς των χωρών μελών, πριν καν τους εγκρίνουν τα εθνικά τους κοινοβούλια. Παράλληλα, θέλουν την ΕΕ να μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις στα ασυνεπή κράτη μέλη.

Ο σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι «να σφίξουν τα λουριά» στις κυβερνήσεις που δεν συμμορφώνονται, αλλά και να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό κλίμα για τα ευρωομόλογα  στην ΕΚΤ, και στις χώρες του πυρήνα της ΕΕ, που μέχρι στιγμής δεν τα βλέπουν θετικά.

Πολλοί σχολιαστές ισχυρίζονται πως η ΕΕ δεν έχει πλέον χρόνο για να περιμένει να αποδώσουν τα ήδη ληφθέντα μέτρα, ούτε για να ξεπερασ

Keywords
Τυχαία Θέματα