Τα χειρότερα έρχονται αλλά που να τα δει ο πρωθυπουργός...

Τέλειωσαν τα άσχημα, έρχονται τα χειρότερα. Η φράση αυτή, βγαλμένη από το στόμα του γίγαντα της πολιτικής, πριν κάνει καριέρα στον συνδικαλισμό των εφοριών, Τρ. Αλεξιάδη, αντιπροσωπεύει ακριβώς αυτό που η κυβέρνηση ετοιμάζει για τη χώρα.

Γλώσσα λανθάνουσα του υπουργού ή μήπως η πραγματικότητα που μας περιμένει; Είναι εύκολο να το καταλάβουμε από τις κινήσεις του Τσίπρα και των υπουργών του.

Πάρτε παράδειγμα τους πανηγυρισμούς του στις Βρυξέλλες.

Προσπαθεί να μας πείσει ότι η Ελλάδα πέτυχε μια μεγάλη διπλωματική νίκη. Ρίξτε τα τείχη να έλθει στο κλεινόν άστυ ο μέγας ηγέτης, ο Βενιζέλος της εποχής μας. Πράγματι εκτός τόπου και χρόνου.

Κατ' αρχάς όποια θετικά έχει η συμφωνία επιτεύχθηκαν επειδή το ήθελε η Άνγκελα κι επειδή το αποδέχθηκε ο Νταβούτογλου, όχι γιατί το είπε ο Τσίπρας. Αμφιβάλλουμε αν μίλησε και καθόλου με τα γνωστά του γκρίκλις, ίσως καλύτερα να κράτησε κλειστό το στόμα του.

Το δεύτερο είναι ότι υπάρχει μια συμφωνία η οποία είναι σίγουρο ότι δεν θα εφαρμοστεί από την Άγκυρα αν και είναι εύκολο να το κάνει. Η χθεσινή επιχείρηση τουρκικών δυνάμεων που μπλόκαραν δουλεμπορικό δείχνει ότι μπορούν να ελέγξουν τα σύνορά τους αλλά δε θέλουν. Γιατί λοιπόν να το κάνουν τώρα που έχουν 1-2 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες στα εδάφη τους που θέλουν να φύγουν; Ποιες είναι οι εγγυήσεις που πήρε η Ευρώπη και η Ελλάδα ότι θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα; Ή μήπως έχουν μπέσα οι Τούρκοι και θα πιστέψουμε τις υποσχέσεις τους;

Είναι σίγουρο επίσης ότι θα παίρνουν πίσω οι Τούρκοι εκατό και θα βγάζουν από την πίσω πόρτα 1.000.

Αλλά και η στάση των Ευρωπαίων ποια θα είναι; Θα ανοίξουν τα σύνορα; Συμφωνήθηκε να δεχθούν τα κράτη – μέλη το βάρος που τους αναλογεί; Μάλλον όχι.

Στο θέμα της βίζας οι Ευρωπαίοι είπαν στον Νταβούτογλου ότι αν εφαρμόσει η Τουρκία μέχρι τον Ιούλιο 33 προϋποθέσεις θα καταργηθεί η βίζα. Αυτό έχει δύο πλευρές, και οι δύο αρνητικές.

Η πρώτη είναι ότι αν πράγματι η Τουρκία καταφέρει να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις θα έχει βίζα για την Ευρώπη. Είναι αυτή επιτυχία κ. Τσίπρα;

Και το δεύτερο είναι ότι ανά πάσα στιγμή οι Βρυξέλλες μπορούν να πουν στην Άγκυρα ότι δεν εφαρμόζει τα κριτήρια και να μη χορηγήσει βίζα. Αμέσως και οι Τούρκοι θα αρχίσουν να στέλνουν καραβιές μεταναστών.

Πολλά μπορούν να γραφτούν για τη συμφωνία στις Βρυξέλλες αλλά κάποιος θα πρέπει να πει στον Τσίπρα ότι δε βλάπτει λιγότερο φειδώ στα όσα λέει. Όχι και να πανηγυρίζει.

Τα χειρότερα έρχονται αλλά που να τα δει ο πρωθυπουργός, τον εμποδίζει η φιλαυτία του. Προφανώς είναι καλό ότι υπάρχει συμφωνία αλλά σημασία έχει πώς θα εφαρμοστεί.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα