Τα 12 μοιραία λάθη των αρχών του Βελγίου για την τρομοκρατία

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και το μετρό και τα επακόλουθά τους έχουν εκθέσει τις μακροχρόνιες αδυναμίες του Βελγίου και τα διάφορα λάθη στην αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής.

Ιδού τα 12 χειρότερα λάθη:

1. Το Βέλγιο δεν ενήργησε ανάλογα μετά τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας

Τον Ιούνιο του 2015, η Τουρκία κοινοποίησε στις βελγικές αρχές ότι είχε σταματήσει τον Ιμπραήμ ελ-Μπακράουι, έναν από τους αδελφούς που ανατινάχτηκαν στις επιθέσεις της Τρίτης, στα σύνορα

με τη Συρία. Ύποπτος από την Τουρκία ως "ξένος τρομοκράτης μαχητής", ο ελ-Μπακράουι απελάθηκε στις 14 Ιουλίου 2015 στην Ολλανδία. Το Βέλγιο δεν ενήργησε ανάλογα, κάτι που αποτελεί έκπληξη δεδομένου ότι ο ελ-Μπακράουι πιθανόν να παραβίασε τους όρους αποφυλάκισης βελγικής φυλακής στην οποία βρισκόταν όταν έφτασε στην Τουρκία. Οι αρχές δεν ανάκριναν, δεν κράτησαν και δεν ήλεγξαν τον ύποπτο -ούτε καν γνωρίζουν πότε επέστρεψε στο Βέλγιο.

Ο υπουργός Εσωτερικών Γιαν Γιαμπόν είπε στο Κοινοβούλιο την Παρασκευή ότι οι αρχές του Βελγίου δεν ενήργησαν σχετικά με τις πληροφορίες της τουρκικής κυβέρνησης, διότι ο αρμόδιος διπλωμάτης με βάση την Τουρκία τους το είπε έξι ημέρες αφού ο ελ-Μπακράουι είχε απελαθεί. Ο Γιαμπόν αναγνώρισε ότι "κάποιος επέδειξε αμέλεια", αλλά αρνήθηκε να χαρακτηρίσει το περιστατικό ως μια συνολική αποτυχία του συστήματος.

Ο Μπραχίμ Αμπντεσλάμ, ένας από τους επιτιθέμενους στο Παρίσι και ο αδελφός του Σαλάχ, είχε τεθεί υπό κράτηση στην Τουρκία επειδή οι αρχές πίστευαν ότι προσπαθούσε να φτάσει στη Συρία. Ο Αμπντεσλάμ ανακρίθηκε σχετικά με την επιστροφή του στο Βέλγιο, αλλά δεν παρακολουθούταν και δεν κρατήθηκε από τις βελγικές αρχές. Μετά τις επιθέσεις, η οικογένεια του Μπραχίμ Αμπντεσλάμ είπε ότι πέρασε "ένα μεγάλο χρονικό διάστημα" στη Συρία, σύμφωνα με ρεπορτάζ. "Δεν έχουμε αποδείξεις ότι έλαβε μέρος στις δραστηριότητες τρομοκρατικής ομάδας", δήλωσε ο Ερικ φαν ντερ Σιπτ, εκπρόσωπος του γραφείου του ομοσπονδιακού εισαγγελέα.

2. Πάρα πολύ λίγοι πόροι για να παρακολουθούν ξένους μαχητές

Οι βελγικές αρχές γνώριζαν ότι μεγάλος αριθμός πολιτών τους ταξίδευαν στη Συρία για να ενταχθούν στο ISIL, ο υψηλότερος αριθμός κατά κεφαλήν από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ, αλλά δεν τους παρακολουθούσαν επαρκώς κατά την επιστροφή τους. Ο Γιαμπόν αναγνώρισε στα τέλη Φεβρουαρίου ότι τουλάχιστον 117 Βέλγοι οι οποίοι έφυγαν για να εκπαιδευτούν στη Συρία έχουν επιστρέψει στη χώρα. Άλλες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό στο διπλάσιο.

Πριν από τις επιθέσεις στο Παρίσι, η βελγική υπηρεσία ασφάλειας των πολιτών, Surete de L'Etat, "είχε μόνο 600 μέλη προσωπικό για να κρατά αρχείο για 900 'πρόσωπα ενδιαφέροντος', πολλοί από τους οποίους είναι πιθανοί τζιχαντιστές που έχουν ταξιδέψει στη Συρία και το Ιράκ", έγραψε ο Πάτρικ Μπάρι, πρώην ερευνητής του ΝΑΤΟ, στους Irish Times. Δεδομένου ότι ορισμένοι από αυτούς τους 117 που επέστρεψαν θα πρέπει να παρακολουθούνται σε 24ωρη βάση, που μπορεί να απαιτεί 10-20 άτομα να παρακολουθούν ένα μόνο πρόσωπο σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, οι υπηρεσίες είναι σοβαρά ανεπαρκείς.

Σε μια εκδήλωση του POLITICO τον Νοέμβριο, ο Γιαμπόν δήλωσε online ότι η παρακολούθηση της ριζοσπαστικής δραστηριότητας ήταν "ένα αδύναμο σημείο στο Βέλγιο. Αυξάνουμε τώρα τις δυνάμεις μας". Μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, η βελγική κυβέρνηση αναγνώρισε ότι έπρεπε να βελτιώσει το χειρισμό του ισλαμιστικού ριζοσπαστισμού και της τρομοκρατίας και ανακοίνωσε μια επένδυση 400 εκατ. ευρώ σε μέτρα πρόληψης.

3. Απαγορεύονταν οι έρευνες σε σπίτια μεταξύ 21:00 και 5:00

Η αστυνομία δεν μπορούσε να ψάξει ένα σπίτι στο Μολενμπέκ μετά τις 21:00 και πριν από τις 5 το πρωί, δύο ημέρες αφού ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ επέστρεψε στο Βέλγιο μετά τις επιθέσεις του Παρισιού. Η νομοθεσία της χώρας απαγορεύει εφόδους μεταξύ αυτών των ωρών. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κοέν Γκέενς είπε ότι ο Αμπντεσλάμ ήταν "πιθανό" να κρύβεται στην κατοικία, αν και οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς του Βελγίου αρνήθηκαν αργότερα αυτόν τον ισχυρισμό.

Μέχρι τη στιγμή που έγιναν οι επιθέσεις των Βρυξελλών, είχαν ψάξει περίπου 120 σπίτια στο Μολενμπέκ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του πρωθυπουργού, Μπαρέντ Λέις. Αυτό είναι λιγότερο από ένα σε κάθε 250, από τα 38.000 σπίτια στο Μολενμπέκ. Ο Αμπντεσλάμ συνελήφθη περίπου 500 μέτρα από το σπίτι, όπου οι αρχές πιστεύουν ότι βοήθησε να σχεδιαστούν οι επιθέσεις στο Παρίσι.

4. Δεν μοιράζονται πληροφορίες και δεδομένα

Ένας τοπικός αρχηγός της βελγικής αστυνομίας απέτυχε να περάσει ένα στοιχείο που θα μπορούσε να οδηγήσει στον Σαλάχ Αμπντεσλάμ. Η πληροφορία αυτή δεν είχε εγγραφεί στην εθνική βάση δεδομένων της τρομοκρατίας. "Δυστυχώς, ένα λάθος έχει γίνει μέσα στην ομάδα μου", είπε ο Ιβ Μπόγκαρτς, επικεφαλής της αστυνομίας του Μέχελεν, βόρεια των Βρυξελλών. "Ένας συνάδελφος ... ξέχασε να περάσει τις πληροφορίες του φακέλου".

Βελγικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η αστυνομία του Μέχελεν είχε πληροφορίες τον Δεκέμβριο του 2015 σχετικά με έναν συγγενή του Αμπντεσλάμ, ο οποίος φοβόνταν ότι είχε ριζοσπαστικοποιηθεί. Πρόκειται για τον Αμπίντ Αμπεκράν, ο οποίος ζούσε στη Rue des Quatre-Vents, στο Μολενμπέκ, όπου ο Αμπντεσλάμ συνελήφθη στις 18 Μαρτίου.

Την υπόθεση ερευνά τώρα μία ανεξάρτητη ομάδα της αστυνομίας, που διόρισε το βελγικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, γνωστή και ως "επιτροπή Ρ".

Μια ξεχωριστή έκθεση της Επιτροπής P αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με ένα σχέδιο που δημοσιοποίησε ο σταθμός RTBF, η οποία αναφέρει ότι υπάρχουν και άλλα "κραυγαλέα" λάθη στο συντονισμό των πληροφοριών. Σύμφωνα με το RTBF, η έκθεση αναφέρει ότι "πριν από τις επιθέσεις στο Παρίσι, ένα nom de guerre που χρησιμοποιούσε ένας από τους τρομοκράτες εμφανίστηκε σε διάφορες αστυνομικές βάσεις δεδομένων στο Βέλγιο, αλλά όχι στην κεντρική βάση δεδομένων".

Εκτός από τις δυσκολίες στη διαχείριση των ψευδωνύμων, το Βέλγιο δεν διαθέτει επίσης στοιχεία σχετικά με τα παράνομα όπλα. Στο Βέλγιο, υπάρχει ένα πρόβλημα με τη διαχείριση των δεδομένων" δήλωσε στο France 24 ο Νιλς Ντικέ, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ειρήνης της Φλάνδρας. "Κανείς δεν ξέρει πόσα παράνομα όπλα υπάρχουν στο Βέλγιο, η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχουν ιδέα", είπε.

5. Ο Αμπντεσλάμ δεν ανακρίθηκε σχετικά με επικείμενες απειλές

Μετά τη σύλληψη του Αμπντεσλάμ στις 18 Μαρτίου, οι ερευνητές τον ανέκριναν για μια ώρα και κυρίως σχετικά με τις επιθέσεις του Παρισιού. Παρά την ανακάλυψη πυροκροτητών, όπλων και δακτυλικών αποτυπωμάτων του Αμπντεσλάμ σε ένα ασφαλές σπίτι λίγες μέρες νωρίτερα και αυξανόμενες ενδείξεις ότι το τρομοκρατικό δίκτυο των Βρυξελλών ήταν ισχυρότερο από ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα, οι αξιωματούχοι επιβολής του νόμου ανέκριναν τον Αμπντεσλάμ μόνο για λίγο, επειδή ακόμα αναρρώνει από τη χειρουργική επέμβαση, αφού πυροβολήθηκε στο πόδι κατά τη διάρκεια της σύλληψης του, σύμφωνα με έναν ανώτερο βέλγο αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας, ο οποίος ζήτησε να μιλήσει ανώνυμα. "Φαινόταν πολύ κουρασμένος και είχε χειρουργηθεί την προηγούμενη ημέρα" είπε στο Politico.

Η ανάκριση δεν έδωσε πληροφορίες σχετικά με τυχόν επικείμενες απειλές. Τρεις ημέρες αργότερα, οι ύποπτοι τρομοκράτες χτύπησαν το αεροδρόμιο και το μετρό.

6. Το μετρό συνέχισε να λειτουργεί, παρά την προφανή διαταγή να κλείσει

Περισσότερο από μία ώρα μετά τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο, το μετρό των Βρυξελλών συνέχισε να λειτουργεί. Στις 9:11 π.μ., στο αποκορύφωμα της πρωινής κίνησης, ο Χαλίντ Ελ Μπακράουι, μαζί με έναν πιθανό συνεργό, ανατινάχθηκε σε ένα τρένο στον σταθμό του Μαλμπέκ, κοντά στο αρχηγείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σκοτώνοντας τουλάχιστον 20.

Ο Γιαμπόν είπε στο βελγικό κοινοβούλιο την Παρασκευή ότι οι αρχές αποφάσισαν στις 08:50 π.μ. να κλείσουν το μετρό. Η STIB-MIVB, η οποία διαχειρίζεται το μετρό, είπε ότι ποτέ δεν έλαβε την εντολή, ούτε στις 8:50 π.μ., ούτε στις 9.04 π.μ., όταν το Βέλγιο ενεργοποίησε το υψηλότερο επίπεδο τρομοκρατικής απειλής. "Δεν υπάρχει ούτε ηχογραφημένο μήνυμα, ούτε τηλεφωνική κλήση" σύμφωνα με την STIB.

7. Έπιασαν τον λάθος "καταζητούμενο βομβιστή"

Ένας Βέλγος που προσδιορίστηκε ως Φεϊσάλ Σ. συνελήφθη την Πέμπτη και αργότερα κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε τρομοκρατική ομάδα, τρομοκρατικές δολοφονίες και απόπειρες τρομοκρατικών δολοφονιών. Τη Δευτέρα τον απελευθέρωσαν. "Οι ενδείξεις που οδήγησαν στη σύλληψη του Φεϊσάλ Σ. δεν υποστηρίζονται από την εξέλιξη της τρέχουσας έρευνας", δήλωσε το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα σε ανακοίνωση Τύπου.

Ο άνδρας, ο οποίος σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ήταν ο Φεϊσάλ Σεφού, έκανε ένα ντοκιμαντέρ το 2014 σχετικά με την κακομεταχείριση των μουσουλμάνων κρατουμένων σε βελγική φυλακή κοντά στο Ζαβεντέμ.

Υπήρξαν πολλές εικασίες των μέσων ενημέρωσης ότι ο Σεφού ήταν ο μυστηριώδης "άνθρωπος με το καπέλο" που φαίνεται στο CCTV μαζί με τους βομβιστές Μπραχίμ ελ-Μπακράουι και Ναζίμ Λαχράουι στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ λίγο πριν από την επίθεση. Η Wall Street Journal ανέφερε τη Δευτέρα ότι οι εισαγγελείς δεν ήταν σε θέση να ταιριάξουν το DNA του Σεφού με γενετικό υλικό που είχε συγκεντρωθεί από τον χώρο του εγκλήματος. Ο "άνθρωπος με το καπέλο" παραμένει άφαντος.

8. Σύγχυση για τις προηγούμενες σχέσεις των υπόπτων με την τρομοκρατία

Στον άμεσο απόηχο των επιθέσεων στις Βρυξέλλες, εισαγγελείς είπαν ότι οι αδελφοί Χαλίντ και Μπραχίμ ελ-Μπακράουι ήταν γνωστοί στην αστυνομία, αλλά δεν είναι γνωστοί για τους δεσμούς τους με την τρομοκρατία. Την επόμενη μέρα το γραφείο του Ομοσπονδιακού Εισαγγελέα εξέδωσε μια δήλωση εντελώς αντίθετη με τον προηγούμενο ισχυρισμό, λέγοντας ότι διεθνή και ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης είχαν εκδοθεί για τον βομβιστή του μετρό Χαλίντ ελ-Μπακράουι στις 11 Δεκεμβρίου, από τον δικαστή που είναι επιφορτισμένος με τις έρευνες του Βελγίου για τις επιθέσεις στο Παρίσι. Ο Χαλίντ ήταν ύποπτος για την ενοικίαση ενός δωματίου στο Σαρλερουά, που χρησιμοποιήθηκε ως κρησφύγετο από τους επιτιθέμενους στο Παρίσι.

Ο Βέλγος εισαγγελέας Φρέντερικ φαν Λέου υποβάθμισε αρχικά επίσης κάθε σύνδεση μεταξύ των επιθέσεων στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες, λέγοντας την περασμένη Τρίτη ότι "είναι πολύ νωρίς για να δημιουργηθεί μια σύνδεση". Εκτός του ότι ο Χαλίντ θεωρούταν ύποπτος για τις υποθέσεις στο Παρίσι μήνες πριν, οι ερευνητές στο Παρίσι είχαν επίσης βρει DNA του Ναζίμ Λαχράουι σε γιλέκα αυτοκτονίας που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις του Παρισιού. Αργότερα αναγνωρίστηκε ως ένας από τους δύο βομβιστές στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

9. Περιορισμένα CCTV στις Βρυξέλλες

Η περιορισμένη κάλυψη των Βρυξελλών από κάμερες CCTV κατέστησε πιο δύσκολο να βρεθεί ο Αμπντεσλάμ στην πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από ό,τι θα ήταν στο Λονδίνο ή στο Παρίσι, σύμφωνα με μια πηγή δυτικών μυστικών υπηρεσιών. "Το γεγονός ότι ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ ήταν στο Βέλγιο ήταν σαφές σε όλους, αλλά δυστυχώς μόνο οι Βέλγοι ήταν αυτοί που θα μπορούσαν να τον πιάσουν" είπε ένας άλλος ανώτερος κοινοτικός αξιωματούχος στον τομέα της ασφάλειας, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

10. Λάθη στα σύνορα

Το πρωί μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, η γαλλική αστυνομία σταμάτησε ένα αυτοκίνητο με τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ κοντά στα βελγικά σύνορα για να ελέγξει τα έγγραφα του. Το όνομά του δεν εμφανίστηκε στη βάση δεδομένων τους. Οι βελγικές αρχές είχαν περάσει τα στοιχεία του στις γαλλικές μόλις πριν από 15 λεπτά, είπε ο Γιαμπόν στο βελγικό κανάλι VTM.

Οι συνοριακές υπηρεσίες του Βελγίου είχαν δεχθεί επίπληξη τον περασμένο μήνα από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τη λειτουργία ενός "ανεπαρκούς" συνοριακού καθεστώτος. Οι υπηρεσίες ασφάλειας των χωρών της ΕΕ απαίτησαν το Βέλγιο να φτιάξει τα "ορθάνοιχτα" σύνορά του, τα οποία περιελάμβαναν μη διεξαγωγή ερευνών των ανθρώπων και των αποσκευών στις πτήσεις από και προς την Αλγερία, την Τυνησία και την Τουρκία στο αεροδρόμιο του Σαρλερουά.

Οι ελλείψεις στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών αποτελεί πρόβλημα εδώ και χρόνια. Ο Γιαμπόν είπε στο Politico το Νοέμβριο ότι κατά τη στιγμή της επίθεσης στο Charlie Hebdo τον Ιανουάριο του 2015, μόνο τέσσερις χώρες της ΕΕ ανταλλάσσαν πληροφορίες σχετικά με τους υπόπτους τρομοκρατίας. Αν και είπε πως τα πράγματα βελτιώνονται, η αποτελεσματική αστυνόμευση κατά μήκος των συνόρων ήταν ακόμη "ένα πολύ δύσκολο σημείο". 11. Έλλειψη λογοδοσίας της αστυνομίας και χρηματοδότησης

Μετά την άτσαλη έρευνα που επέβαλαν οι αρχές για τον κατά συρροή δολοφόνο και βιαστή παιδιών Μαρκ Ντιτρού στη δεκαετία του 1990, σημαντικές δικαστικές και αστυνομικές μεταρρυθμίσεις εφαρμόστηκαν σε μια χώρα τραυματισμένη από την εν λόγω υπόθεση. Αντί για 19 αστυνομικές δυνάμεις στις 19 κοινότητες των Βρυξελλών, έξι τοπικές αστυνομικές δυνάμεις πήραν τη θέση τους στην πρωτεύουσα, αφήνοντας κατακερματισμένη την επιβολή του νόμου. "Στη Νέα Υόρκη υπάρχει μόνο μια δύναμη της αστυνομίας", είπε εξοργισμένος ο Γιαμπόν λίγες ημέρες πριν από τις επιθέσεις του Παρισιού.

Η αστυνομία στο Μολενμπέκ είναι η πιο φτωχά χρηματοδοτούμενη στις Βρυξέλλες. Ο υπουργός-πρόεδρος της περιφέρειας των Βρυξελλών, Ρούντι Βέρβοορτ, είπε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις της πρωτεύουσας στο σύνολό τους είναι θλιβερά ανεπαρκείς. "Η περιοχή έχει 1.200.000 κατοίκους και 800.000 άτομα που μετακινούνται για δουλειά. Ωστόσο, σύμφωνα με τους κανόνες χρηματοδότησης, λαμβάνει χρηματοδότηση για έναν πληθυσμό 900.000. Η φύλαξη των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και των μεγάλων γεγονότων απαιτεί πολλά άτομα. Φέτος είμαστε 750 αστυνομικοί λιγότεροι" δήλωσε ο Βέρβοορτ στους δημοσιογράφους στις 7 Δεκεμβρίου.

Η Europol, η υπηρεσία επιβολής του νόμου της ΕΕ, συνέστησε μια αντιτρομοκρατική μονάδα στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι και ζήτησε από εθνικούς εμπειρογνώμονες να αποσπώνται από τα έθνη της ΕΕ για να βοηθούν το προσωπικό αυτό. Ενώ το Βέλγιο υποσχέθηκε να συμβάλει, δεν έχει αποσταλεί ακόμα προσωπικό μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

12. Οι δήμαρχοι του Μολενμπέκ αγνόησαν τις προειδοποιήσεις

Για 20 χρόνια το Μολενμπέκ κυβερνούσε ο Φιλίπ Μουρό, σοσιαλιστής δήμαρχος ο οποίος ενθάρρυνε την μεγάλης κλίμακας μετανάστευση στην περιοχή, ενώ υπό την ανοχή του αναπτύχθηκε η εξάπλωση της ριζοσπαστικής σαλαφιστικής διδασκαλίας μέσα από τα τζαμιά της περιοχής. Ένα μήνα πριν από τις επιθέσεις στο Παρίσι, ο διάδοχός του, η Φρανσουά Σεπμάν, έλαβε μια λίστα με περισσότερους από 80 ύποπτους ισλαμιστές που ζουν στην περιοχή από τις βελγικές υπηρεσίες ασφαλείας, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times. "Τι έπρεπε να κάνουμε γι 'αυτούς; Δεν είναι δουλειά μου να παρακολουθώ πιθανούς τρομοκράτες" δήλωσε η Σεπμάν στην εφημερίδα. Αυτό, πρόσθεσε, "είναι ευθύνη της ομοσπονδιακής αστυνομίας".

Λίγες ημέρες μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, ο Πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ υποσχέθηκε να σκληρύνει τη στάση του για το Μολενμπέκ: "Δοκιμάσαμε την πρόληψη. Τώρα θα πρέπει να λάβουμε κατασταλτικά μέτρα". Ωστόσο, η Σεπμάν συνέχισε να επιμένει μέχρι και τις 20 Ιανουαρίου ότι "δεν υπάρχουν περιοχές ανομίας στο Μολενμπέκ" και ότι "η ασφάλεια εξασφαλίζεται παντού".

Πολλοί Βέλγοι - που κυμαίνονται από γονείς ριζοσπαστικοποιημένων νέων ως και φίλους τους - έχουν προειδοποιήσει την αστυνομία για τους αγαπημένους τους που είναι μεταξύ των εκατοντάδων Βέλγων που ταξιδεύουν στη Συρία για να εκπαιδευτούν ως δολοφόνοι. Το να βρεις ανθρώπους στο Μολενμπέκ που γνωρίζουν κάποιον με διασυνδέσεις στη τζιχάντ δεν είναι δύσκολο. Η Έριν Μπάρνετ του CNN παρουσίασε μια συνομιλία την Πέμπτη με τον Μοχάμεντ, έναν νεαρό άνδρας από το Μολενμπέκ, που ισχυριζόταν ότι γνωρίζει 10-15 άτομα που είχαν φύγει για εκπαίδευση στη Συρία. Ερωτηθείς γιατί δεν είχε κάνει το ίδιο, ο Μοχάμεντ απάντησε: "Εγώ έχω μυαλό".

Στην τηλεόραση του France 2 το βράδυ της Πέμπτης, ο Μουρό, ο πρώην δήμαρχος, αρνήθηκε ότι "φλέρταρε με τους Σαλαφιστές," παρόλα αυτά παραδέχθηκε εμμέσως τις ευθύνες του. "Ίσως ήμουν πολύ επιφυλακτικός όσον αφορά την κοινωνική πολυμορφία" στο Μολενμπέκ, είπε. "Στο τέλος της θητείας μου [2012] είδα την άνοδο μορφών εξτρεμισμού που δεν γνώριζα πριν" δήλωσε.

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
λαθη, new york times, irish times, εν λόγω, new york, μετρο, αποδειξεις, νατο, times, online, συλληψεις, βασεις, france, συμμετοχή, cctv, dna, βρυξέλλες, τυνησια, νέα, york, cnn, κινηση στους δρομους, υπουργειο εσωτερικων, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, Μις φαν ντερ ρόε, θεμα εκθεσης 2012, 600 δις, αλλαγη ωρας 2012, χωρες, αστυνομια, αυτοκινητο, βελγιο, δουλεια, εθνικη, λονδινο, ντοκιμαντερ, ολλανδια, πτησεις, τηλεοραση, ωρα, cnn, dna, times, αεροδρομιο, αλγερια, εβδομαδες, βορεια, βραδυ, βρυξέλλες, γεγονος, γινει, γιλεκα, γονεις, δευτερα, δυναμη, δυστυχως, δηλωση, δολοφονοι, δολοφονιες, δικτυο, εγγραφα, ευρω, ειπαν, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εκπαιδευση, ελλειψη, εν λόγω, εξελιξη, εξι, ενοικιαση, επρεπε, ερευνα, ερευνες, εσωτερικων, ευθυνη, εφημεριδα, ιδιο, ιμπραημ, υπηρεσια, υπηρεσιες, υποθεση, καμερες, κυβερνηση, κοεν, λαθος, λειτουργια, μηκος, μηνες, μοχαμεντ, νατο, νεα υορκη, ομαδα, οικογενεια, ονομα, παρισι, πεμπτη, πηγη, πρωι, συλληψη, συμμετοχή, συρια, σπιτι, σπιτια, σχεδιο, τουρκια, τρενο, τριτη, εικασιες, φυλακη, χειροτερα, ασφαλεια, cctv, france, χωρα, irish times, new york times, new york, πληροφοριες, online, υλικο, york
Τυχαία Θέματα