ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί μας ψηφίζει ο κόσμος;

Το ερώτημα «γιατί μας ψήφισε ο κόσμος και μας έδωσε 27%;» πλανάται πάνω απ’ την Αθηναΐδα όπου και συνεδριάζει επί δύο συνεχείς ημέρες η κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που διχάζεται απ’ το δίλημμα των συνεργασιών προς τα αριστερά και την κοινωνία ή προς τα δεξιά της και την κεντροαριστερά.

Πρόκειται για ένα δίλημμα που αναδεικνύει και πάλι δύο διαφορετικά πολιτικά

σχέδια στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και κάθε πλευρά για να υποστηρίξει τις δικές της θέσεις προσπαθεί να δώσει και την ανάλογη ερμηνεία στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Η πλευρά των διαφωνούντων με την εισήγηση Τσίπρα μιλάνε πλέον ανοιχτά για αλλαγή πολιτικής που υπηρετεί άλλους σκοπούς απ’ τις διακηρύξεις του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ενώ οι υποστηρικτές της εισήγησης του προέδρου του Κόμματος κάνουν λόγο για προωθητικούς συμβιβασμούς με αφορμή την απόσπαση 121 βουλευτών απ’ την παρούσα βουλή για την αποτροπή εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στην αντεπίθεση η ηγετική ομάδα

Με σφοδρότητα επιτέθηκε στους «αντιρρησίες» ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Νίκος Βούτσης ο οποίος και έκανε λόγο για «προωθητικούς συμβιβασμούς και ανάγκη μετώπων». Απαντώντας στις κατηγορίες που εκτοξεύονται για την ηγετική ομάδα σημείωσε «πως θα γίνει η σύγκρουση με τους άλλους σ’ αυτόν τον πόλεμο; Πως θα στηρίξει η κοινωνία αν δε μιλήσουμε αυτή τη γλώσσα πηγαίνοντας προς την κυβέρνηση; Έτσι δεν πήγαμε ως τώρα; Ρετάλια μαζέψαμε; Τι θέλετε; να μείνουμε μόνοι μας;». Επισημαίνοντας ότι το χειρότερο σενάριο είναι η κεντροαριστερά να πάει στην αγκαλιά του Σαμαρά και μείνει μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ με τρίτη τη Χρυσή Αυγή. «Αυτός ο ριζοσπαστισμός μόνο ως απομόνωση και σεχταρισμός μπορεί να εκληφθεί» τόνισε και υπογράμμισε ότι το κόμμα δεν μπορεί να είναι όμηρος αυτών των αντιλήψεων.

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Τσίπρα τόσο προς την Αριστερή Πλατφόρμα όσο και σε στελέχη που ανήκαν στην πλειοψηφία όπως ο Γιάννης Μηλιός. «Τρία χρόνια λέμε για ένα νέο συνασπισμό εξουσίας απ’ τα αριστερά της αριστεράς ως την αριστερή σοσιαλδημοκρατία. Καινούργιο είναι αυτό; Ή μήπως και αυτό το έφερε κάποιο σκοτεινό κέντρο εξουσίας;» ανέφερε δηκτικά σε όσα εκτοξεύονται απ’ τους διαφωνούντες με την ηγετική ομάδα για να επιβάλλει λειτουργία του κόμματος.

Αριστερή Πλατφόρμα: η συνεργασία με την κεντροαριστερά θα μας αποκόψει από εργατικά και λαϊκά στρώματα

Για εκλογικίστικη τακτική που μας σπρώχνει σε λάθος δρόμους κάνουν λόγο τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας αναφορικά με τον κεντρικό στόχο της εισήγησης Τσίπρας για τη συγκέντρωση 121 βουλευτών που δεν θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση Σαμαρά και την παρούσα βουλή να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Αποδυναμώνει και ακυρώνει όλα τα άλλα. Αναγνωρίζει την επιχειρηματολογία των αντιπάλων της Αριστεράς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πιάσει οροφή και δεν μπορεί με το πρόγραμμά του να εκφράσει την κοινωνική πλειοψηφία» σημείωσε η Σόφη Παπαδόγιαννη τονίζοντας ότι η πρώτη συνεδρίαση της ΚΕ στέλνει μήνυμα ηττοπάθειας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται κεντροαριστερά δεκανίκια, με τα οποία δεν υπάρχει προγραμματική βάση για συμφωνία».

«Η τροπή που δίνει η εισήγηση μας πάει σε λάθος δρόμο. Στις εκλογές δε νίκησε η κεντροαριστερά αλλά η ριζοσπαστική αριστερά. Το άνοιγμα στην κοινωνία θα έπρεπε να ήταν προτεραιότητα και όχι το άνοιγμα στα φθαρμένα και περιθωριοποιημένα στελέχη της κεντροαριστεράς» σημείωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης προσθέτοντας ότι «χρειαζόμαστε ένα δεύτερο κύμα ριζοσπαστικοποίησης με γνήσιους λαϊκούς και κοινωνικούς όρους και όχι αναδίπλωση όπως γίνεται εδώ και καιρό και μας στερεί κοινωνική δυναμική. Πολύ μεγάλο λάθος η συνεργασία με την κεντροαριστερά. Θα κάνει αναξιόπιστο το ΣΥΡΙΖΑ και θα αποκοπούμε από πλατιά εργατικά λαϊκά στρώματα».

Απ’ την πλευρά του Αντώνης Νταβανέλλος αναφερόμενος ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα σημείωσε ότι η εισήγησή του για πλατιά συμπαράταξη πολιτικών προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων για την αποτροπή της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας «δεν είναι ένας άλλος δρόμος για τον ίδιο σκοπό, αλλά ένας άλλος δρόμος που οδηγεί σε άλλο σκοπό» ενώ σηκώνοντας το γάντι στο Νίκο Βούτση υποστήριξε ότι «η διεύρυνση πατάει στις κοινωνικές συμφωνίες με το ΣΕΒ όπως διαβάζουμε και στην Αυγή. Δεν υπάρχει έδαφος με αυτές τις δυνάμεις να κάνουμε προωθητικούς συμβιβασμούς».

Για «τυχοδιωκτική ζαριά» που οδηγεί σε συμμαχίες με Κοτζιά, Κατσέλη, Βαρουφάκη και Βουδούρη, που περιλαμβάνουν από στελέχη τύπου Μαργαρίτη μέχρι τον Κώστα Σκανδαλίδη, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα, το έτερο στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας Πάνος Κοσμάς σημειώνοντας ότι έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα ξενερώσει τον κόσμο της Αριστεράς».

«53»: Το εκλογικό και κυβερνητικό άγχος μας οδηγεί σε αλλαγή πολιτικής

Σε υψηλούς τόνους ήταν και η κριτική των στελεχών που υπέγραψαν το κείμενο των «53». Μια εξ’ αυτών η Τασία Χριστοδουλοπούλου κατηγόρησε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ότι προχωράει σε αλλαγή πολιτικής μπροστά στο άγχος για την πρόκληση εκλογών. «Ποιος θα ελέγχει τους βουλευτές με τους οποίους θα συμμαχήσουμε για να αποτρέψουμε την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας και που μετά θα μας κατσικωθούν;».

«Ο βασικός μας φόβος είναι τα διαλυμένα και ανυπόληπτα κεντροαριστερά μορφώματα να τα μετατρέψουμε σε ρυθμιστικούς παράγοντες» ανέφερε απ’ την πλευρά ο Τάσος Κορωνάκης. Ενώ για κίνδυνο εκχώρησης της πολιτικής πρωτοβουλίας στο Σαμαρά αν ο ΣΥΡΙΖΑ εγκλωβιστεί στην κοινοβουλευτική δράση για την πτώση της κυβέρνησης έκανε λόγο ο Θοδωρής Δρίτσας λέγοντας ότι «για να ρίξουμε την κυβέρνηση πρέπει να αυξήσουμε την κοινωνική πίεση».

«Ο κόσμος ψηφίζει Αριστερά για να κάνει κάτι άλλο όχι κάτι λίγο καλύτερο»

Ο Σπύρος Λαπατσιώρας που υπογράφει από κοινού με το Γιάννη Μηλιό άρθρο με το οποίο διαφοροποιείται απ’ την πολιτική συνεργασιών με την Κεντροαριστερά τόνισε «είναι λάθος ότι δεν μπορούμε μόνοι μας αν εννοούμε ότι πρέπει να συνεργαστούμε με την Κεντροαριστερά. Ο κόσμος δεν ψηφίζει την Αριστερά για να κάνει κάτι λίγο καλύτερο. Αυτό το επιδιώκει και ο Σαμαράς, και αυτός προσπαθεί για μια νέα παραγωγική ανασυγκρότηση. Ο κόσμος ψηφίζει την Αριστερά για να κάνει κάτι άλλο, διαφορετικό. Αυτό είναι και το δίδαγμα απ’ την εμπειρία της ΕΔΑ σε σχέση με το Κέντρο» κατέληξε στο επιχείρημα Τσίπρα για τα διδάγματα του 1958.

Διαφωνίες στις συμμαχίες στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο εξέφρασαν και στελέχη προερχόμενα απ’ το συνδικαλιστικό χώρο όπως η Μαρία Φραγκιαδάκη που προέρχεται απ’ τη ΓΣΕΕ και η Δέσποινα Σπανού απ’ την ΑΔΕΔΥ, σημειώνοντας ότι η εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ δε συμμερίζεται κεντροαριστερές συμμαχίες σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο.

«Δεν είναι όλα αυτά η Αριστερά που συμφωνήσαμε» είπε η Μαρία Φραγκιαδάκη υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να εκτιμηθεί σωστά το εκλογικό αποτέλεσμα γιατί «αλλάζει η εκλογική σύνθεση του κόμματος». Η Δέσποινα Σπανού σημείωσε ότι «οι 121 βουλευτές πρέπει να είναι αποτέλεσμα και άλλων διεργασιών στην κοινωνική βάση. Όχι συμφωνίες κορυφών. Το παρελθόν τέτοιων στελεχών ενδιαφέρει την εκλογική βάση. Για να προκαλέσεις εκλογές χρειάζεσαι ριζοσπαστική στροφή στην κοινωνία».

Λείπουν οι πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ στο κίνημα

Ο προερχόμενος απ’ την ΚΟΕ Ρούντι Ρινάλντι ο οποίος ανέφερε ότι θα καταθέσει και ξεχωριστές τροπολογίες και προσθήκες στο σχέδιο απόφασης σημείωσε ότι «όταν είσαι στο 27% δεν μπορείς να λες ότι δεν υπάρχει κίνημα. Πάρε πρωτοβουλίες προς σ’ αυτή την κατεύθυνση», είπε απευθυνόμενος στην ηγεσία Τσίπρα και αναρωτήθηκε «Εμείς τι κάνουμε δύο χρόνια; Επικεντρωνόμαστε στα εκλογικά και την επικαιρότητα» έδωσε μόνος την απάντηση.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα