ΣΥΡΙΖΑ: Δε θέλουμε μια κυβέρνηση Παπαδήμου Νο 2

Με ενδιαφέρον παρακολουθεί η Κουμουνδούρου τις κινήσεις που συντελούνται στο πολιτικό σκηνικό όπως ήταν η πρόταση Μπακογιάννη για επαναφορά της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση. Η Κουμουνδούρου κρατάει αποστάσεις ασφαλείας ωστόσο σπεύδει να τις αξιοποιήσει για να «αποδομήσει» την εικόνα της πολιτικής σταθερότητας που θέλει να εκπέμψει η κυβέρνηση και δεν μετακινείται από τη γραμμή που έχει χαράξει για τη δημιουργία του δίπολου ΤσίπραςΣαμαράς

επιχειρώντας να δώσει και δημοψηφισματικό χαρακτήρα στις επερχόμενες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση. Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται με αμηχανία στην κριτική Αλαβάνου για το ευρώ.

Σε μια κίνηση με καθαρά συμβολικό αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα για τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχίσει να πολιτεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε συνέντευξη στην ΕΤ3 που συνεχίζει να εκπέμπει πρόγραμμα, την ώρα που το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή έχει «εκκαθαριστεί» με την αστυνομική επιχείρηση της προηγούμενης εβδομάδας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποσαφήνισε ότι στις δημοτικές εκλογές θα επιχειρήσει να δώσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος στην κατεύθυνση της δημιουργίας του διπόλου που θέλει να χτίσει με την κυβέρνηση και το οποίο πλασάρει ως «μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Αλέξης Τσίπρας εκμεταλλευόμενος τις παρούσες πολιτικές διεργασίες, όπως αποτυπώθηκαν στην «πρόσκληση» της Ντόρας Μπακογιάννη προς τον Φώτη Κουβέλη για επαναφορά στον κυβερνητικό συνασπισμό, έκανε λόγο για αναζήτηση διαδόχου του Αντώνη Σαμαρά λίγες μόνο μέρες μετά την καταψήφιση της πρόταση μομφής του κόμματός του, για κυβέρνηση που ψυχορραγεί και υποστήριξε ότι «το πουλόβερ ξηλώνεται πόντο-πόντο», ενώ προέβλεψε εκλογές πιο σύντομα απ’ τη λήξη της κυβερνητικής θητείας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του Αλέξη Τσίπρα η τρόικα «έχει καταλάβει πως ο πολιτικός χρόνος αυτής της κυβέρνησης τελειώνει», και γι’ αυτό οι δανειστές θεωρούν ότι τώρα «είναι η ευκαιρία για να περάσουν νέα μέτρα και γι’ αυτό εμμένουν σε σκληρά μέτρα, ευελπιστώντας ότι αυτή η κυβέρνηση ίσως μπορέσει να τα περάσει. Γιατί αυτή η κυβέρνηση φεύγει».

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο Γιάννης Μπαλάφας, μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ που υποστήριξε ότι οι δηλώσεις στελεχών της Ν.Δ. για «νέα» κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή εκφράζουν τη δυσαρέσκεια ενός τμήματος του κυβερνητικού πολιτικού προσωπικού για την τακτική ΣαμαράΒενιζέλου και, πιο βαθειά, την οργή βασικών κοινωνικών ερεισμάτων των κομμάτων της συγκυβέρνησης. Ο Γιάννης Μπαλάφας κατέληξε ότι «η διέξοδος για τα λαϊκά συμφέροντα είναι η δημοκρατική ανατροπή, είναι οι εκλογές, είναι η ανάδειξη μιας κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης ερωτηθείς σχετικά δήλωσε ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απέναντι όχι μόνο στην κυβερνητική πολιτική αλλά και στην ιδέα να προκύψει άλλη κυβέρνηση από αυτήν τη Βουλή με «μαγειρέματα. Μια κυβέρνηση Παπαδήμου no2 δεν τη θέλουμε, γιατί απλώς θα εφαρμόσει, με άλλη σύνθεση, την ίδια πολιτική» προσθέτοντας ότι χρειάζεται να «αλλάξει ο χαβάς και όχι μόνο ο βιολιτζής».

Αμηχανία στην κριτική του Αλαβάνου

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί με αμηχανία την κριτική που δέχεται απ’ τα αριστερά του και ειδικά απ’ το «Σχέδιο Β» του Αλέκου Αλαβάνου που χαρακτηρίζει μεγάλο ψέμα την υπόσχεση «ευρωζώνη χωρίς μνημόνιο». Ο Αλέξης Τσίπρας κληθείς να σχολιάσει τα όσα υποστηρίζει ο πρώην πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε δεικτικά λέγοντας ότι είναι μια «ενδιαφέρουσα προσέγγιση» που έχουν πει η Μέρκελ, ο Σόιμπλε, ο Στουρνάρας, ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος. Με την ίδια αμηχανία ο ΣΥΡΙΖΑ είχε απαντήσει και στον κυβερνητικό εκπρόσωπο για το ίδιο θέμα την Τετάρτη. Είναι σαφές, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να μπει στην ταμπακέρα αυτής της συζήτησης και θα απαντάει με υπεκφυγές γιατί εκεί βρίσκεται και το πιο αδύνατο σημείο της πολιτικής του, ευελπιστώντας ότι μπορεί να το ξεπεράσει με την ενίσχυση της πόλωσης με την κυβέρνηση.

Κάλχας

Keywords
Τυχαία Θέματα