ΣΥΡΙΖΑ: Απευθείας εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό αν...

Οριστικοποιήθηκαν μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομαδας του ΣΥΡΙΖΑ οι προτάσεις του κόμματος επί δύο "ακανθωδών" ζητημάτων για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, την οποία προωθεί το κυβερνών κόμμα ( την πρότασή του αναμένεται να αποστείλει τις επόμενες ημέρες στον πρόεδρο της Βουλής για να κινηθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία).

Τις εργασίες της κοινοβουλευτικής ομάδας έκλεισε με δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας,

με την οποία ξεκαθάρισε και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα ζητήματα που εκκρεμούσαν:

1. Εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας και

2. Σχέσεις Εκκλησίας- Κράτους

Απευθείας εκλογή προέδρου από τον λαό αν...

Κομματικές πηγές μετά το πέρας της συνεδρίασης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, ενημέρωσαν για την απόφαση του κυβερνώντος κομματος σε ό,τι αφορά την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Κ.Ο κατέληξε προκειμένου να εξαντληθεί κάθε περιθώριο κοινοβουλευτικής συναίνεσης για την εκλογή ΠτΔ στην εξής διαδικασία:

Αφού αποβούν άκαρπες οι τρεις προβλεπόμενες ψηφοφορίες ( με πλειοψηφία 200 – 180 – 180 βουλευτών) τότε θα έπονται έξι διαδοχικές ψηφοφορίες ( θα πραγματοποιούνται ανά μήνα) με στόχο και πάλι τη συγκέντρωση 180 βουλευτών.

Όσο διαρκεί αυτή η διαδικασία αυτονοήτως παρατείνεται η θητεία του νυν προέδρου. Εάν και αυτές οι έξι ψηφοφορίες αποβούν άκαρπες, τότε η εκλογή του ΠτΔ θα γίνεται απευθείας από τον λαό μεταξύ των δύο υποψηφίων που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους κατά την τελευταία ψηφοφορία.

Σχέσεις Εκκλησίας- Κράτους

Σε ό,τι αφορά το θέμα των "διακριτών ρόλων" στις σχέσεις Εκκλησίας - Κράτους, όπως διαφάνηκε και από την εισήγηση του κ. Τσίπρα, δεν εισακούστηκαν οι φωνές εκείνες που ζητούσαν την κατάργηση του άρθρου 3 του Συντάγματος ( Ν. Φίλης και τινές 53).

Αυτό που αποφασίστηκε ωστόσο είναι να αναδιαμορφωθεί το εν λόγω άρθρο χωρίς ωστόσο να αφαιρούνται ουσιώδη στοιχεία.

Στο πλαίσιο αυτό, προστίθεται η ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους καθώς επίσης, κατοχυρώνεται ο πολιτικός όρκος για όλους τους αιρετούς και τους δημόσιους υπαλλήλους.
Στο εν λόγω άρθρο θα υπάρχει ερμηνευτική δήλωση σύμφωνα με την οποία "η αναγνώριση επικρατούσας θρησκείας δεν επιφέρει δυσμενείς συνέπειες έναντι άλλων θρησκειών".

Επίσης, ως προς το όριο των κοινοβουλευτικών θητειών, προτείνεται αυτές να μην ξεπερνούν τις τρεις συνεχόμενες. Εξαιρούνται από οποιοδήποτε περιορισμό οι αρχηγοί κομμάτων.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα