Συννεφιασμένη Κυριακή, μοιάζεις με την καρδιά μου

07:02 9/9/2012 - Πηγή: Antinews

Σήμερα στις 4 το απόγευμα ο Γ. Στουρνάρας παρουσιάζει στην τρόικα το πακέτο μέτρων των 11,5 δις ευρώ και τρεις ώρες μετά οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί καλούνται να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία ώστε να ξεκινήσει η αξιολόγηση της οικονομίας και να δώσει το OK η τρόικα για τη δόση των 31 δις

ευρώ.

Αναμφισβήτητα πρόκειται για μια από τις χειρότερες Κυριακές για την ελληνική κοινωνία, ίσως όχι απλά συννεφιασμένη αλλά και με καταιγίδες.

Τα μέτρα κλειδώνουν (το έχουμε βέβαια ξανακούσει αυτό) με την κοινωνία να βρίσκεται στα κάγκελα. Οι αντιδράσεις είναι θέμα χρόνου και οι απεργίες που ακολουθούν είναι τα προεόρτια. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι μετά από μια τρίμηνη περίοδο εκτόνωσης που ακολούθησε τις εκλογές, η «κατσαρόλα ξαναγεμίζει», δηλαδή η κοινωνική οργή επανέρχεται και είναι σίγουρο ότι το καπάκι θα ανοίξει με εκκωφαντικό θόρυβο και πολλές ζημιές.

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, οι αποφάσεις που έχει πάρει η κυβέρνηση –με τη σύμφωνη γνώμη και του κ. Βενιζέλου που τώρα κάνει την πάπια- κινούνται προς την κατεύθυνση της σκληρής λιτότητας, των άγριων περικοπών. Από την άλλη, με την τρόικα σε ρόλο ωμού εκβιαστή τα περιθώρια διαπραγματεύσεων δεν είναι και πολλά.

Από τα μέτρα που φαίνεται να έχουν κλειδώσει είναι οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια που θα κυμανθούν από 7% για τους ένστολους μέχρι 23% για τους δικαστικούς. Θα είναι κλιμακωτές μειώσεις που όμως θα προκαλέσουν αφόρητο… πόνο και αντίδραση. Η μείωση αφορά 250.000 υπαλλήλους, ένστολους, ιερωμένους, δικαστικούς, διπλωμάτες, γιατρούς του ΕΣΥ, πανεπιστημιακούς.

Επίσης, φαίνεται να κλειδώνει και η κατάργηση των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων κάτι που θα σημάνει αυτόματα και παρέμβαση στον ιδιωτικό τομέα για το θέμα αυτό.

Θα μπει πλαφόν στις συντάξεις των άγαμων θυγατέρων στα 720 ευρώ ενώ θα περικοπεί το εφάπαξ κατά 23% μεσοσταθμικά, αλλά σίγουρα θα φτάσει και πάνω από 40%.

Ψαλίδι στους μισθούς θα δουν και οι υπάλληλοι λόγω του ειδικού μισθολογίου ενώ ενδεχόμενη κατάργηση των ωριμάνσεων θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα, κυρίως στις ΔΕΚΟ.

Υπό συζήτηση είναι επίσης, από πού θα περικοπούν οι συντάξεις. Το… κακό σενάριο μιλά για τα 1.000 ευρώ το ακόμη χειρότερο τα 600-700 ευρώ.

Επίσης, υπάρχει το σενάριο της έκτακτης εισφοράς 1%-3% για χιλιάδες συνταξιούχους που από το 1995 και μετά πήραν εφάπαξ. Ένα μέτρο τρελό αφού ζητούν αναδρομικά από τους συνταξιούχους να πάρουν αυτά που τους έδωσαν. Άραγε αν έχουν πεθάνει θα τα ζητήσουν από τους κληρονόμους;

Έρχονται επίσης περικοπές άνω του 1 δις από την υγεία η οποία έτσι κι αλλιώς είναι υπό κατάρρευση. Περίπου 300 εκατ. θα χαθούν από τα αναπηρικά επιδόματα και άλλα 900 εκατ. από τα προνοιακά επιδόματα.

Δυστυχώς, το αδηφάγο τέρας της τρόικας μπορεί να μην αρκεστεί στα μέτρα αυτά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εγείρουν αντιρρήσεις για μέτρα ύψους 4 δις ευρώ και συγκεκριμένα δε συμφωνούν με τις εκτιμήσεις ότι θα περικοπούν χρήματα από τα φάρμακα και τα νοσοκομεία, ότι η περικοπή τ

Keywords
Τυχαία Θέματα