Συνάντηση Σόιμπλε-Στουρνάρα

16:53 4/9/2012 - Πηγή: Antinews

H εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα έχει αποκατασταθεί, αλλά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος. Αυτή είναι η «διαρροή» που έκανε στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών μετά τη συνάντηση που είχε ο Β. Σόιμπλε με τον Γ. Στουρνάρα.
Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, χωρίς πάντως, να τεθεί από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης το ζήτημα της επιμήκυνσης.

Ωστόσο, φαίνεται να ανοίγει μια «πόρτα» καλύτερης επικοινωνίας Αθήνας – Βερολίνου ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για να τεθεί το θέμα. Επίσης, θετικό είναι ένα δημοσίευμα της γερμανικής Χάντερσπλατ που αναφέρει ότι Μέρκελ και Σοιμπλε αποφάσισαν να σώσουν την Ελλάδα, κι αυτό είναι ενδεικτικό της αλλαγής κλίματος που επιχειρείται στη Γερμανία μετά τη συνάντηση ΣαμαράΜέρκελ.

Ο Γ. Στουρνάρας είπε σε δημοσιογράφους ότι υπάρχει ρητή δέσμευση της Ελλάδας να τηρήσει τα συμφωνηθέντα και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις προκειμένου να λάβει περαιτέρω οικονομική βοήθεια από τους δανειστές της.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, αναφέρεται πως «το πιο σημαντικό είναι η Ελλάδα να τηρήσει πλήρως τις υποχρεώσεις της». «Ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε το επισήμανε αυτό για άλλη μια φορά στον ομόλογό του» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Για ακόμη μια φορά η έκθεση της τρόικας και τα όσα θα αναφέρει μπήκε στο τραπέζι ως το προαπαιτούμενο για τη σωτηρία της Ελλάδας με την καταβολή της δόσης ή της στάσης πληρωμών.

Ο Σόιμπλε ζήτησε να μάθει πότε θα κλειδώσει το πακέτο των 11,8 δισ. ευρώ με τον υπουργό οικονομικών να τονίζει ότι θα οριστικοποιηθεί τα επόμενα 24ωρα και θα δοθεί το σχέδιο στην τρόικα που θα επιστρέψει στην Αθήνα.

Ο κ. Στουρνάρας, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε τη συνδρομή του Βερολίνου στην προσπάθεια να σταθεροποιηθούν τα δημόσια οικονομικά αλλά και να υλοποιηθούν μέτρα για την ανάπτυξη. Επίσης, ο Ελληνας υπουργός ζήτησε και πάλι να σταματήσουν οι αρνητικές δηλώσεις σε βάρος της Ελλάδας, και κυρίως αυτές που αναφέρουν την επιστροφή στη δραχμή, που χαλάνε το κλίμα στις αγορές.

Επίσης, από την πλευρά της Ελλάδας τέθηκε το ζήτημα της τεράστιας ύφεσης που θα κλείσει πιθανότατα πάνω από 6% καθώς και της κοινωνικής αναταραχής που βρίσκεται προς των πυλών

Τέλος, ο κ. Στουρνάρας ζήτησε βοήθεια για να ξεμπλοκάρουν τα δάνεια για τα μεγάλα έργα ενώ δεσμεύτηκε και για την ταχύτερη διαδικασία στις αποκρατικοποιήσεις.
Πριν την συνάντηση του κ. Στουρνάρα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είχε συνομιλίες και με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γκουίντο Βέστερβελε.

Σε δήλωσή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Rundschau, ο κ. Βέστερβελε προειδοποίησε τους Γερμανούς πολιτικούς που συνεχώς επικρίνουν την Ελλάδα ότι «η συζήτηση με πολύ δυσάρεστες τοποθετήσεις δεν μένει στη Γερμανία, αλλά περνάει τα σύνορά μας».

Κατά τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, «το ευρώ δεν βρίσκεται σε κρίση, αλλά είναι και θα παραμείνει ένα σταθερό νόμισμα. Στην Ευρώπη αντιμετωπίζουμε μια κρίση

Keywords
Τυχαία Θέματα