Συνάντηση Ομπάμα- Πούτιν: διαφωνίες πριν καν την έναρξη των συνομιλιών

Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα, όπως επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος. Αλλά αμέσως μόλις ανακοινώθηκε η συνάντηση, εμφανίστηκαν και οι φαινομενικά αντιφατικές παρατηρήσεις από την Ουάσιγκτον και τη Μόσχα.

Στις ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος του Λευκοί Οίκου Τζος Έρνεστ δήλωσε ότι το «κορυφαίο σημείο

της ατζέντας» στη συνεδρίαση θα είναι η ρωσική υποστήριξη στις αποσχιστικές δυνάμεις της Ουκρανίας, με τους ηγέτες να αναμένεται επίσης να συζητήσουν τη δημιουργία μιας προφανούς ρωσικής στρατιωτικής δύναμης στη Συρία. «Ο πρόεδρος Ομπάμα θα χρησιμοποιήσει για άλλη μια φορά αυτή την ευκαιρία για να τονίσει στον Πρόεδρο Πούτιν τη σημασία που έχει για τη Ρωσία να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει κάνει, «να αποσυρθεί από τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία» δήλωσε ο Έρνεστ.

Στη Μόσχα, εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως το κύριο θέμα της συνάντησης θα είναι στην πραγματικότητα η Συρία και ότι ο Ομπάμα και ο Πούτιν θα συζητήσουν για την Ουκρανία μόνο «εφόσον το επιτρέψει ο χρόνος». «Θα υπάρξει χρόνος», ανταπάντησε ο Έρνεστ σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους.

Ο Έρνεστ είπε ότι ο Πούτιν ζήτησε τη συνάντηση από τα Ηνωμένα Έθνη. Όταν ρωτήθηκε, ο Πεσκόφ είπε ότι συμφωνήθηκε μόνο έπειτα από «αμοιβαία συμφωνία». Αρχικά, υπήρχε ακόμη και αβεβαιότητα για την ημερομηνία, αλλά ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε αργότερα ότι η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα. Τα μικτά μηνύματα προσφέρουν αναμφισβήτητα μια πρώτη γεύση από τις μεγάλες γεωπολιτικές διαφωνίες που πιθανόν θα έρθουν στην επιφάνεια την επόμενη εβδομάδα. «Είναι σαφές ότι ενδιαφέρεται για την προσοχή του ηγέτη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής» δήλωσε ο Έρνεστ για τον Ρώσο Πρόεδρο. «Και με δεδομένο το μακρύ κατάλογο των ανησυχιών που έχουμε σχετικά με τη συμπεριφορά της Ρωσίας σε αρκετές διεθνείς υποθέσεις, μία προσωπική συνάντηση κρίνεται σκόπιμη στην παρούσα συγκυρία. Μια συνάντηση σαν αυτή δίνει τη δυνατότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν μια καλύτερη εικόνα για το ποιες είναι οι ρωσικές προθέσεις».

Ο υπουργός Άμυνας, Άστον Κάρτερ, είπε ότι ήταν «δυνατόν, αλλά όχι ακόμη σαφές» να επικαλύπτονται τα ρωσικά και τα αμερικανικά συμφέροντα σε θέματα που αφορούν τη Συρία. Ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Μπεν Ρόουντς δήλωσε στους δημοσιογράφους σε μια συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη ότι «θα ήταν ανεύθυνο να μην πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον Ρώσο ηγέτη, δεδομένων των τόσων διεθνών κρίσεων». «Ο πρόεδρος Ομπάμα παρακινήθηκε να έχει αυτή την συνάντηση με τον Πρόεδρο Πούτιν από ορισμένους από τους στενότερους ευρωπαίους συμμάχους μας» δήλωσε ο Ρόουντς. «Εμείς θα εκτιμήσουμε την έκβαση της συνάντησης αυτής, όχι μόνο από τη φύση των συζητήσεών τους, αλλά και από ό,τι θα ακολουθήσει».

Οι δύο ηγέτες δεν έχουν συναντηθεί πρόσωπο με πρόσωπο μετά τις δύο συνεδριάσεις τον περασμένο Νοέμβριο, σε μια σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας, και μια ασιατική οικονομική σύνοδο κορυφής στο Πεκίνο. Τελευταία φορά μίλησαν στο τηλέφωνο, τον Ιούλιο, για την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν. Τον Ιούνιο του 2015 πραγματοποιήθηκε μια τηλεφωνική κλήση για να μιλήσου για τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Όσον αφορά τη Συρία, ο Έρνεστ δήλωσε ότι ο Ομπάμα θα ζητήσει την υποστήριξη της Ρωσίας για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και θα «κάνει για μια ακόμη φορά σαφές ότι η υποστήριξη της Ρωσίας στο καθεστώς του Άσαντ είναι ένα χαμένο στοίχημα».

Ο Έρνεστ απέρριψε την ιδέα ότι η συνάντηση θα υπονομεύσει τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές προσπάθειες να απομονώσουν τον Ρώσο ηγέτης, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία είχε αποδυναμωθεί σημαντικά από τις παγκόσμιες οικονομικές κυρώσεις εναντίον της μετά από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, την άνοιξη του 2014. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι η οικονομία της Ρωσίας θα συρρικνωθεί κατά 3-4% φέτος, δήλωσε ο Έρνεστ, και η Ρωσία έχει πέσει στην παγκόσμια κατάταξη με τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου από την ένατη στην 15η θέση.

Οι ειδικοί και οι αξιωματούχοι στη Ρωσία ήταν συγκρατημένα αισιόδοξοι σχετικά με τη δυνατότητα των Ομπάμα και Πούτιν να επιτύχουν συμφωνία σχετικά με τη συνεργασία στη Συρία. «Υπάρχει ένα στενό παράθυρο ευκαιρίας για τη συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας στη Συρία. Αλλά περιορίζεται από τις έντονες διαφορές σχετικά με τον Άσαντ, την Ουκρανία και τις κυρώσεις των ΗΠΑ» έγραψε στο Twitter ο Αλεξέι Πουσκόφ, επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του ρωσικού κοινοβουλίου.

Ο Ντμίτρι Τρένιν, επικεφαλής του Κέντρου Κάρνεγκι της Μόσχας, δήλωσε ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να προσπαθήσει να κερδίσει την υποστήριξη του Ομπάμα για την καταπολέμηση του Isis, παράλληλα με την κυβέρνηση Άσαντ. Με την αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας της στη Συρία τις τελευταίες εβδομάδες, η Ρωσία προσπαθεί να επιτύχει ένα ίσο καθεστώς με τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Μέση Ανατολή, είπε. «Νομίζω ότι η πολιτική των ΗΠΑ είναι αρκετά ρεαλιστική, κι έτσι θα εκφράσει την ανησυχία του για τη ρωσική συμμετοχή στη Συρία, αλλά θα είναι και πρόθυμος να εξετάσει συνεργασία με τη Ρωσία εκεί», είπε.

Το κύριο σημείο διαφωνίας θα είναι το μέλλον του: Η Ρωσία θέλει να διατηρήσει την ηγεσία του βραχυπρόθεσμα. «Άσχετα με το τι θα συμβεί με τον Άσαντ, η Ρωσία δεν θα συμφωνήσει να τον εγκαταλείψει από την αρχή» δήλωσε ο Τρένιν. «Ίσως στο τέλος της διαδικασίας να γίνουν εκλογές και η θέση του Άσαντ να μην διατηρηθεί, αλλά αυτό θα συμβεί στο τέλος της διαδικασίας μόνο».

Ο Πούτιν κατά πάσα πιθανότητα θα επιδιώξει επίσης να αποδυναμώσει την πίεση των ΗΠΑ πάνω του για την υποστήριξη στους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία. Ο αναλυτής Ιγκόρ Μπούνιν έγραψε στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Moskovsky Komsomolets την Πέμπτη ότι η πρόσφατη μείωση των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία και η προθυμία του Πούτιν να «παγώσει την κατάσταση» εκεί αποδεικνύουν ότι ήθελε να «αλλάξει την παλιά ιδέα του, να αναβιώσει τον ρωσικό κόσμο και να επιστρέψει στην ομάδα των οκτώ χωρών που κυβερνούν τον κόσμο ολόκληρο».

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα