Συνάντηση Μέρκελ - Τραμπ στις 14 Μαρτίου

21:16 3/3/2017 - Πηγή: Antinews

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα συναντηθούν στο Λευκό Οίκο στις 14 Μαρτίου. Το γεγονός αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς οι δύο ηγέτες συναντώνται πρώτη φορά σε μια στιγμή που η υπερατλαντική σχέση αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη δοκιμασία των τελευταίων δεκαετιών.

Η συνάντηση, η οποία επιβεβαιώθηκε από την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς, είναι μια ευκαιρία οι δύο ηγέτες να παρουσιάσουν

τις απόψεις τους για τον κόσμο, μετά τις ταραχώδεις πρώτες εβδομάδες του Τραμπ στην προεδρία.

Οι ανησυχίες μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών περιλαμβάνουν την στροφή των ΗΠΑ στον προστατευτισμό και τις διαφορές για το ΝΑΤΟ, τη Ρωσία και την κλιματική αλλαγή.

Η Μέρκελ συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο Τραμπ, Μάικ Πενς, στη σύνοδο για την ασφάλεια στο Μόναχο πριν από δύο εβδομάδες, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει μια αρμονική σχέση μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. "Κανένα έθνος δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα του κόσμου μόνο του" δήλωσε η Μέρκελ στο συνέδριο. "Αυτές οι μεγάλες παγκόσμιες κρίσεις μπορεί να επιλυθούν μόνο από κοινού".

Καθώς η Μέρκελ προσπαθεί να κερδίσει μια τέταρτη θητεία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, έχει ταχθεί σθεναρά υπέρ μιας πολυμερούς ατζέντας για το εμπόριο, την οποία ο Τραμπ έχει αμφισβητήσει. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε την πολιτική των ανοικτών θυρών για τους πρόσφυγες "τρέλα" κατά την προεκλογική του εκστρατεία, ενώ προέβλεψε ότι η Μέρκελ δεν θα επανεκλεγεί στην καγκελαρία. Οι δυο τους αναμένεται επίσης να συναντηθούν στην σύνοδο κορυφής της G20 στο Αμβούργο, τον Ιούλιο.

Μελετώντας τον Τραμπ

Για να προετοιμαστεί για την πρώτη συνάντησή τους, η Μέρκελ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, μελετούσε προσεκτικά παλιές συνεντεύξεις και βίντεο του Τραμπ, αναζητώντας ενδείξεις για το πώς να επηρεάσει και να "διαβάσει" τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Η μακροβιότερος ηγέτης της Ευρώπης και ο δισεκατομμυριούχος που έγινε πρόεδρος θα έχουν σίγουρα πολλά να συζητήσουν. Η Μέρκελ καταδίκασε τους περιορισμούς της μετανάστευσης του Τραμπ, απάντησε στους ισχυρισμούς της κυβέρνησής του σχετικά με τη χειραγώγηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ, επέκρινε τις προσπάθειες του να διχάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και προειδοποίησε ότι η Αμερική εξακολουθεί να χρειάζεται συμμάχους. Από την πλευρά του, ο Τραμπ εξέφρασε συχνά την περιφρόνηση του για τη Μέρκελ και τη μεταναστευτική πολιτική της. "Μπορείτε να δείτε τι συνέβη στην Άνγκελα Μέρκελ, την οποία πάντα θεωρούσα μια πολύ καλή ηγέτιδα μέχρι που έγινε αυτό" είπε ο Τραμπ σε μια προεκλογική συγκέντρωση στη Βιρτζίνια τον περασμένο Αύγουστο.

Διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ

Ο Τίλερσον είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί στις γερμανο-γαλλικές ειρηνευτικές προσπάθειες στην ανατολική Ουκρανία. Η ευρωπαϊκή επίσκεψη του Πενς τον περασμένο μήνα, του υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και του υπουργού Άμυνας Τζέιμς Μάτις, έφερε ένα μέτρο διαβεβαίωσης προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, ότι οι ΗΠΑ θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Η Μέρκελ αντιμετωπίζει τις δικές της προκλήσεις στην προσπάθειά της να σφυρηλατήσει μια σχέση με τον Τραμπ. Στη Γερμανία, οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν μειώσει σε μεγάλο βαθμό τη διαφορά από τη Μέρκελ, μετά το διορισμό του Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος επικρίνει συχνά τον Τραμπ.

bloomberg.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα