Συναίνεση στα Εθνικά - Όχι σε όλους τους φερόμενους ως ΠτΔ από Τσίπρα

Σε κλίμα συναίνεσης για τα ζέοντα εθνικά θέματασυναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με Αλέξη Τσίπρα και Φώφη Γεννηματά, στον απόηχο του ταξιδιού του στις ΗΠΑ και των κλιμακούμενων εντάσεων με την Τουρκία.

Μπορεί με τον Αλέξη Τσίπρα το τετ α τετ του κ. Μητσοτάκη να ήταν δύσκολο, δεδομένης τηςεπιμονής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

να παγώσει το νομοσχέδιο για τις αμερικανικές βάσεις και να μην έρθει για ψήφιση στην Βουλή έως ότου τουλάχιστον ο πρόεδρος των ΗΠΑ στηρίξει εμπράκτως την χώρα, ωστόσο οξείες αντιθέσεις, Κυβέρνησης και μείζονος αντιπολίτευσης, δεν καταγράφησαν.

Ακόμη και στην υπόθεση των F-35 ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν κινήθηκε σε κλίμα απόρριψης των κυβερνητικών σχεδιασμών.

Είναι ενδεικτικό το "ναι" έστω και υπό προυποθέσεις που εκφώνησε στον πρωθυπουργό ο κ. Τσίπρας δηλώνοντας αμέσως μετά την κατ' ιδίαν συνάντησή τους:

"θα στηρίξουμε την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, όπως έχουμε αποδείξει.
Περιμένουμε ωστόσο μία σοβαρή τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα της αγοράς των F-35 σε σχέση με το κόστος, καθώς δεν πρέπει να επαναλάβουμε μια αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών, τώρα που βγήκαμε από την κρίση".

Αποστροφή που αναγνώστηκε από τινές ως απόρριψη των κυβερνητικών σχεδιασμών αλλά με την Κουμουνδούρου να διαψεύδει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είπε όχι στους F-35.

Όχι από Τσίπρα σε όσα ονόματα έπεσαν στο "τραπέζι"

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αναμενόταν, δεν άνοιξε τα χαρτιά του στους πολιτικούς αρχηγούς για το ποια θα είναι η απόφασή του σχετικά με τον επόμενο πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και η Φώφη Γεννηματά, επιβεβαίωσαν ότι στις κατ' ιδίαν συναντήσεις τους με τον πρωθυπουργό, δεν μπήκε η ονοματολογία στο τραπέζι, με τον κ. Μητσοτάκη να επαναλαμβάνει ότι οριστική απόφαση ακόμη, δεν έχει λάβει.

Οι προυποθέσεις που έχει θέσει το ΚΙΝΑΛ ούτως ή άλλως είναι συγκεκριμένες: Δεν πρόκειται να παράσχει συναίνεση στον κ. Μητσοτάκη εάν το πρόσωπο που θα προτείνει για πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν προέρχεται από την κεντροαριστερά με την κ. Γεννηματά να δηλώνει ότι θα πρέπει ο επόμενος ΠτΔ να ήταν "παρών" στα χρόνια της κρίσης.

Για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ βέβαια, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Διότι ναι μεν ο πρώην πρωθυπουργός ομνύει την πίστη του στον Προκόπη παυλόπουλο, ζητώντας από τον κ. Μητσοτάκη να προκρίνει την ανανέωση της θητείας του, εάν όμως αποσυρθεί από το τραπέζι η υποψηφιότητα Παυλόπουλου, τότε θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να προσέλθει με νέα πρόταση. Ή έστω να αιτιολογήσει και στο εσωτερικό του, τυχόν απόφαση να απορρίψει την πρωθυπουργική πρόταση εάν αυτή προέρχεται από τον χώρο της προοδευτικής παράταξης.

Αυτό πάντως για το οποίο διαβεβαιώνουν από την Κουμουνδούρου, είναι πως ακόμη και εάν αποσυρθεί η υποψηφιότητα Παυλόπουλου, δεν υπάρχει κανένα πρόσωπο ως διάδοχός του που να έχει "ακουστεί" ή γραφεί στα Μέσα, για το οποίο θα παρείχε η Κουμουνδούρου συναίνεση στον Κυριάκο Μητσoτάκη.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα