Συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας

Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Εργατικές ομοσπονδίες, η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ, εργατικά σωματεία και σύλλογοι εργαζομένων, συγκεντρώθηκαν στο Συνταγμα και με κεντρικό σύνθημα «Κάτω τα χέρια από το οκτάωρο» και «να μην

περάσει το εργατικό νομοσχέδιο» διεκδικούν την απόσυρση του νομοσχέδιο ενώ αντιδρούν σε μιά σειρά από αλλαγές που φέρει.

«Το σημερινό συλλαλητήριο στέλνει ένα τεράστιο μήνυμα στην κυβέρνηση και στους βουλευτές της συμπολίτευσης να μην ψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο που καταστρέφει μια ολόκληρη γενιά και την στέλνει στο εξωτερικό και στην ανεργία. Η προσπάθεια του Εργατικού Κέντρου Αθήνας έχει ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες , κορυφώνεται σήμερα και πιστεύουμε ότι αυτό το νομοσχέδιο ακόμα κι αν ψηφιστεί πρέπει να παραμείνει στα χαρτιά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του εργατουπαλληλικού κέντρου Αθήνας, Γιώργος Μυλωνάς, ενώ προσέθεσε ότι αυτό που προσπαθούν να κάνουν είναι να μην εφαρμοστεί στην πράξη αυτό το νομοσχέδιο όπως έκαναν και με άλλα νομοσχέδια . «Είναι εφικτό το έχουμε καταφέρει, αλλά σίγουρα τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα και πολύ πιο πολύπλοκα στο μέλλον και ειδικά για τους νέους ανθρώπους και για τους εργαζόμενους», κατέληξε ο κ. Μυλωνάς.

«Είμαστε εδώ μετά την επιτυχημένη απεργία στις 10 Ιουνίου ώστε να διαδηλώσουμε και σήμερα για να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο- έκτρωμα, οδοστρωτήρας. Έχουμε έρθει από την Θήβα και παλεύουμε για τα δικαιώματα μας», τόνισε με τη σειρά του ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Θήβας, Κώστας Παπούλας.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, το ΕΚΑ σε ανακοίνωση του, διαδηλώνουν ενάντια:

- Στην κατάργηση του 8ώρου

- Στις ατομικές συμβάσεις εργασίας

- Στο άνοιγμα των Κυριακών σε επιπλέον κλάδους

- Στην ουσιαστική κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας

- Στην προσπάθεια περαιτέρω αποδυνάμωσης της απεργίας

- Στην ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων

- Στην ουσιαστική κατάργηση του ν.1264 και στην επίθεση στα συνδικάτα ».

Αυτή την ώρα έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας.

Με ένα μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, απέναντι από τη Βουλή, που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ συνέχεια της πρωινής κινητοποίησης και της 24ωρης απεργίας, σωματεία και εργαζόμενοι από κάθε κλάδο, φοιτητές και σπουδαστές, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, σφράγισαν την ολοκλήρωση της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Βουλή.

Οι εργαζόμενοι έχουν την δύναμη να πετάξουν στα σκουπίδια και αυτό το νομοσχέδιο, με τον αγώνα και με την πάλη τους, τόνισε ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ και της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας κατά την ολοκλήρωση του αποψινού απογευματινού μεγάλου συλλαλητηρίου των συνδικάτων έξω από την Βουλή.

Συλλαλητήριο Συνδικάτων, Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών: «Οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη να μείνει στα χαρτιά το νομοσχέδιο - έκτρωμα»

Το μεγάλο συλλαλητήριο Συνδικάτων, Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών, που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα ήταν συνέχεια της πρωινής κινητοποίησης και της 24ωρης απεργίας.

Το μήνυμα που έστειλαν οι διαδηλωτές και οι ομιλητές είναι ότι «οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη να μείνει στα χαρτιά το νομοσχέδιο - έκτρωμα»

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε σύσσωμη η Kοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα.

«Αυτοί έχουν τους νόμους τους και μπορούν να κηρύσσουν τις απεργίες μας παράνομες, εμείς όμως έχουμε τον συλλογικό οργανωμένο αγώνα μας» τόνισε η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. .

«Κάθε αντεργατικό μέτρο αφορά και τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα» επισήμανε ο Γαβριήλ Ιωαννίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (ΟΣΕΑΔΕ) και κάλεσε «σε αγώνες που θα στείλουν την πολιτική αυτή όχι στο βάθρο των αρίστων αλλά στον κάλαθο των αχρήστων».

Την «μάταιη προσπάθεια της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΓΣΕΕ, των υπουργών της κυβέρνησης, και της εργοδοσίας» να θέσουν εμπόδια στην απεργία, κατήγγειλε η Έφη Χαλιού, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αθήνας.

«Όποιος νοιάζεται για το μέλλον της νέας γενιάς δίνει τη μάχη ενάντια στο νομοσχέδιο έκτρωμα» υπογράμμισε ο Ξάνθος Γερμανάκος, μέλος του 15μελους του 2ου Λυκείου Περάματος και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Μαθητών Αθήνας.

«Η ελπίδα είναι εδώ», είπε ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» και γραμματέας της ΕΙΝΑΠ. Υπενθυμίζοντας τον αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών που «έβαλε στον πάγο τον νόμο της διευθέτησης το 2017», κάλεσε τους εργαζόμενους «όπως τότε έτσι και τώρα» να «αχρηστεύουν με τη συμμετοχή τους στην πάλη τις νέες ανατροπές».

«Απαντήσαμε στην πράξη στην τρομοκρατία, στα ψέματα της κυβέρνησης αλλά και στους καλοθελητές μέσα στα σωματεία», τόνισε η Όλγα Κολιούση, γραμματέας του ΣΕΤΗΠ.

«Δίνουμε τη μάχη ενάμισι χρόνο τώρα για τη διασφάλιση του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον κλάδο», είπε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, επισημαίνοντας πως ο αγώνας αυτός συνδέθηκε με την πάλη για την ανατροπή όλων των αντεργατικών νόμων.

«Δώσαμε μεγάλες μάχες, μπορούμε να δώσουμε περισσότερες», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Δε θα περάσει, θα πεταχτεί στα σκουπίδια αυτό το κουρελόχαρτο».

«Αυτοί που ετοιμάζονται να ψηφίσουν το νομοσχέδιο δεν ξέρουν τι σημαίνει να είσαι 8 ώρες πάνω σε ένα μηχανάκι», επισήμανε ο Ηλίας Κανάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη «Speedex», καλώντας τους εργαζόμενους «να μην επιτρέψουν να γίνει πράξη το ξεχείλωμα του ωραρίου».

«Καμία αυταπάτη δεν τρέφουμε ότι το νομοσχέδιο δεν αφορά τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα», είπε η Γιώτα Κιτσου, γραμματέας της Ομοσπονδίας στα ασφαλιστικά ταμεία, τονίζοντας «δεύτερη σκέψη δεν υπάρχει, θα ανατρέψουμε τη ζοφερή κατάσταση με αγώνα».

«Για άλλη μια φορά κυβέρνηση και εφοπλιστές προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους. Για άλλη μια φορά πήραν απάντηση», τόνισε ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Στην πείρα των εργαζομένων σε λογιστικά γραφεία και ελεγκτικές εταιρείες από την τηλεργασία και το «τέντωμα της εργάσιμης μέρας από.τα χαράματα μέχρι μετά τα μεσάνυχτα», αναφέρθηκε Αλεξάνδρα Καπαρού, πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής.

«Είναι γελασμένοι αν νομίζουν πως θα μας βάλουν στον γύψο», είπε ο Σπύρος Κωνσταντάς, πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής.

Τη συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις «κόντρα στην προσπάθεια απεργοσπασίας και υπονόμευσης της κινητοποίησης, από την εργοδοσία και συνδικαλιστικές δυνάμεις στον ΟΤΕ», ανέδειξε η Χρυσούλα Γιαμουρίδου, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην «Cosmote - e value» Αττικής.

Ο Γιάννης Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας τόνισε ότι «η δύναμη βρίσκεται στα δικά μας χέρια», τόνισε και πρόσθεσε ότι οι οικοδόμοι δεν πρόκειται να αποδεχθούν το 10ωρο και την απλήρωτη υπερωρία.

Κάλεσμα στους υπερασπιστές του νομοσχεδίου «να έρθουν στην οικοδομή 8, 10 και 13 ώρες τη μέρα», για να διαπιστώσουν εξ ιδίας πείρας τα «θετικά» του νομοσχεδίου, απηύθυνε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Νικολιδάκης, από το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής.

«Το δίκιο μας δεν μπορεί να το ορίσει κανένα δικαστήριο», τόνισε ο Μάης Μέντης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, καταγγέλλοντας την προσπάθεια της εργοδοσίας σε εταιρεία που δραστηριοποιείται στο αεροδρόμιο να βγάλει παράνομη την απεργία των εργαζομένων.

«Δε θα δεχθούμε αυτό το άθλιο εργασιακό καθεστώς, δε θα δεχθούμε να γίνουμε θεατές στην ίδια μας τη σφαγή», σημείωσε η Φιλιώ Παπαμιχαήλ, πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ).

Αυτό το νομοσχέδιο «ορίζει διαχειριστή της ζωής μας τον εργοδότη μας», σημείωσε ο Μανώλης Καμηλάκης, μέλος της Διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στο ξενοδοχείο Hilton, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να πεταχτεί στα σκουπίδια.

«Δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε», τόνισε ο Λουκάς Περγαντάς, αναπληρωτής γραμματέας του Σωματείου σε «Vodafone - 360 connect», καταγγέλλοντας «τα ατελείωτα ωράρια, το 9ωρο που ήδη εφαρμόζει η εργοδοσία, την τηλεργασία που οδηγεί σε απόγνωση ειδικά τους εργαζόμενους γονείς».

Την επιχείρηση της εργοδοσίας «να εφαρμόσει τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, προτρέποντας τους εργαζόμενους να μη δηλώνουν τις υπερωρίες με την υπόσχεση της χορήγησης ρεπό», κατήγγειλε ο Γιώργος Βασιλάκης, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη «Wind», υπογραμμίζοντας την ανάγκη «το νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά».

«Θα λογαριαζόμαστε κάθε μέρα», διαμήνυσε απευθυνόμενος σε εργοδοσία και κυβέρνηση ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη «Forthnet - Netmed», καθώς, όπως υπογράμμισε «οι εργαζόμενοι δεν αποδέχονται να δουλεύουν με μισθούς και δικαιώματα στα τάρταρα».

Τη συμπόρευση των φοιτητών με τους εργαζόμενους και τα σωματεία, μετέφερε ο Δήμος Κουφόπουλος, από τον Φοιτητικό Σύλλογο των Μεταλλειολόγων.

«Και με τη σημερινή μας απεργία δείξαμε τη δύναμη των εργαζομένων», τόνισε από το βήμα της κινητοποίησης ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Διοίκησης του ΕΚΑ και τόνισε μεταξύ άλλων:

«Νομίζουν ότι οι εργαζόμενοι θα μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα μπροστά στην ένταση της εκμετάλλευσης από τους επιχειρηματικούς ομίλους.Τους λέμε ότι είναι γελασμένοι».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
αθηνα, ΑΔΕΔΥ, εκα, συνταγμα, αποσυρση, απεργια, ιουνίου, βουλη, παμε, διαδηλωσεις, ΚΚΕ, απεργιες, ΓΣΕΕ, ειναπ, συμμετοχή, σημαίνει, speedex, πειραιας, ΟΤΑ, οτε, cosmote, εταιρεία, hilton, vodafone, wind, forthnet, απε, μπε, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, απεργια μμμ, μετρο, απεργια οσε, απεργια μετρο, απεργια υπα, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, αποσυρση αυτοκινητων 2011, ομαδα διας, αλλαγη ωρας, απεργια μμε, απεργια 9 ιουνιου, απεργια 15 ιουνιου, απεργια 28 ιουνιου, απεργια 29 ιουνιου, απεργια ταξι, νεα κυβερνηση, απεργια γσεε, απεργια αδεδυ, αλλαγη ωρας 2013, βουλευτες, τι σημαινει, βημα, θηβα, σημερινη, το βημα, ψεματα, ωρα, hilton, αγωνες, αεροδρομιο, αλεξανδρα, ανεργια, απε, ασφαλιστικα ταμεια, βρισκεται, γαβριηλ, γινει, γραφεια, δυναμη, δημος, δημοσιο, ειναπ, ειπε, υπαρχει, εκα, ελπιδα, εταιρεία, ζωης, ζοφερη, ιδια, ιωαννιδης, κυβερνηση, μηνες, μυλωνας, ντινα, ξενοδοχειο, ομαδα, ολγα, παμε, ρυθμισεις, σιγουρα, συνεχεια, σειρα, συγκεντρωση, συμμετοχή, συλλογοι, φιλιω, φορα, ωρες, αγωνας, δικαιωματα, δικιο, γιωτα, ιουνίου, κωστας, μεινει, μια φορα, μπροστα, σημαίνει, σπυρος, θηβας, χερια
Τυχαία Θέματα
Συλλαλητήριο, Αθήνας, Εργασίας,syllalitirio, athinas, ergasias