Στους Κούρδους ξανά το Κομπάνι

Οι κουρδικές δυνάμεις ανέκτησαν το μεγαλύτερο μέρος του Κομπάνι, υψώνοντας σημαίες στους στρατηγικούς λόφους της συνοριακής πόλης και σηματοδοτώντας μιας σημαντική νίκη κατά του Ισλαμικού Κράτους. Κούρδοι αγωνιστές και αξιωματούχοι του Κομπάνι, μιας πολυσύχναστης κάποτε πόλης που καταστράφηκε από τον ανταρτοπόλεμο που μαίνεται εδώ και τέσσερις μήνες, δήλωσαν ότι η πόλη αναμένεται να απελευθερωθεί πλήρως μέχρι και σήμερα.

Η υπό αμερικανική ηγεσία εκστρατεία βομβαρδισμών που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο βοήθησε να γείρει η πλάστιγγα υπέρ των Κούρδων και εμπόδισε

το Ισλαμικό Κράτος να πάρει οριστικά το Κομπάνι, σταθεροποιώντας τον έλεγχό του στο μεγαλύτερο μέρος των τουρκο-συριακών συνόρων. Η κεντρική διοίκηση του στρατού των ΗΠΑ δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι Κούρδοι ελέγχουν πλέον το 90% του Κομπάνι. «Ενώ ο πόλεμος κατά του ISIS μαίνεται, η αποτυχία του στο Κομπάνι το στέρησε από έναν στρατηγικό στόχο», δήλωσε ο στρατός των ΗΠΑ.

Αλλά οι πόροι και ο χρόνος που καταναλώθηκαν στην ανακατάληψη μιας μόνο πόλης δείχνουν πόσο δύσκολο έργο είναι η μάχη με το Ισλαμικό Κράτος. Σε αντίθεση με πολλά άλλα μέρη της χώρας, στο Κομπάνι οι ΗΠΑ μπορούν να βασίζονται στην τοπική πολιτοφυλακή Μονάδες Λαϊκής Άμυνας, την YPG, μια κουρδική κοσμική οργάνωση.

«Χωρίς την YPG, οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές δεν μπορούν να πολεμήσουν το ISIS. Χρειάζονται τις επίγειες δυνάμεις μας», δήλωσε ο Φαρίντ Ατί, αξιωματούχος της YPG. «Στην περιοχή μας, κανείς δεν αποδέχεται την ιδεολογία του ISIS, γι’ αυτό και όλα μας τα χωριά είναι άδεια τώρα. Όλοι οι άνθρωποι μας θέλουν τη δημοκρατία και την ελευθερία».

Στη μάχη του Κομπάνι, την YPG βοήθησαν οι περίπου 150 μαχητές από το ιρακινό Κουρδιστάν, οι Πεσμεργκά, μια μονάδα του υποστηριζόμενου από τη Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA). Σε αντίθεση με τους Κούρδους, ο ιρακινός στρατός και ο FSA έχουν μικρότερη επιτυχία στην ανακατάληψη έδαφος από το Ισλαμικό Κράτος. Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν 708 αεροπορικές επιδρομές στο Κομπάνι από τον Σεπτέμβριο –από τις 954 επιδρομές συνολικά ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία. Δεκαεπτά από αυτές τις επιθέσεις έγιναν την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Οι φωτογραφίες από Κούρδους που κουνούσαν σημαίες πανηγυρίζοντας στο Κομπάνι και στις κουρδικές πόλεις, κυρίως στη νοτιοανατολική Τουρκία, διαδόθηκαν αμέσως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κουρδικές δυνάμεις «χτένιζαν» τα άδεια κτίρια ψάχνοντας για μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Τον Σεπτέμβριο, το YPG εκκένωσε συστηματικά όλα τα χωριά γύρω από Kobani και σχεδόν όλους τους άμαχους της πόλης, για να αποφευχθεί ο φόβος μιας σφαγής Κούρδων αμάχων. Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες, που είναι εκατοντάδες χιλιάδες, ζουν τώρα σε καταυλισμούς και κατοικίες κοντά στην τουρκική πόλη Σουρούτς, ακριβώς απέναντι από το Κομπάνι.

Η κουρδική νίκη στο Κομπάνι πιθανόν να χαιρετιστεί με ανάμικτα συναισθήματα από την Τουρκία, λόγω της στενής σύνδεσης της YPG με το ΡΚΚ, μια οργάνωση που θεωρείται τρομοκρατική από την Άγκυρα και τη Δύση.

http://www.wsj.com/articles/kurdish-fighters-drive-islamic-state-forces-from-kobani-monitors-1422281825

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα