Στους δρόμους οι Γάλλοι για τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά

Διαδηλώσεις ξέσπασαν σε όλη τη Γαλλία, καθώς η κοινωνία αντιδρά στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Ολάντ που επιχειρεί αμφιλεγόμενες αλλαγές στα εργασιακά. Στη Νάντη, διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας. Στο Παρίσι η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων κατά των διαδηλωτών έξω από την Εθνοσυνέλευση. Νωρίτερα, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε

τη χρήση ειδικών εξουσιών για να περάσει τις αλλαγές χωρίς κοινοβουλευτική έγκριση.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Γαλλίας θεωρεί ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να συμβάλει στη μείωση των υψηλών επιπέδων ανεργίας. Τα δύο κεντροδεξιά κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει πρόταση μομφής στην κυβέρνηση -η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη. Οι αλλαγές στην εργατική νομοθεσία καθιστούν ευκολότερες τις προσλήψεις και τις απολύσεις, αλλά οι πολέμιοι του νομοσχεδίου φοβούνται ότι θα δώσει επίσης τη δυνατότητα στους εργοδότες να παρακάμψουν τα δικαιώματα των εργαζομένων για τους μισθούς, τις υπερωρίες και τα διαλείμματα.

Ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει αντιμετωπίσει μήνες αντίστασης στο νομοσχέδιο από τους φοιτητές, τα συνδικάτα, ακόμη και μέλη του δικού του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Τα βασικά σημεία στη μεταρρύθμιση του νομοσχεδίου

-Η εβδομάδα των 35 ωρών παραμένει ως έχει, αλλά ως μέσος όρος. Οι επιχειρήσεις μπορούν να διαπραγματευτούν με τις τοπικές συνδικαλιστικές οργανώσεις περισσότερες ή λιγότερες ώρες από εβδομάδα σε εβδομάδα, με ανώτατο όριο τις 46 ώρες.

- Δίνεται στις επιχειρήσεις μεγαλύτερη ελευθερία για τη μείωση των αμοιβών

- Ο νόμος διευκολύνει τις συνθήκες απόλυσης των εργαζομένων, που προστατεύονται σε μεγάλο βαθμό στη Γαλλία. Εκφράζεται η ελπίδα ότι οι εταιρείες θα προσλάβουν περισσότερους ανθρώπους αν ξέρουν ότι μπορούν να μειώσουν τις θέσεις εργασίας σε περίπτωση ύφεσης

- Δίνεται στους εργοδότες μεγαλύτερη ευχέρεια να διαπραγματευτούν τις διακοπές και τις ειδικές άδειες, όπως την άδεια μητρότητας ή την άδεια γάμου. Αυτά προς το παρόν, επίσης, προστατεύονται σε μεγάλο βαθμό.

Πρόταση μομφής

Οι διαδηλωτές έξω από την Εθνοσυνέλευση ζήτησαν την παραίτηση του Πρόεδρου Ολάντ. Οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν καθ' όλη τη νύχτα. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων κατά των διαδηλωτών στην Γκρενόμπλ και το Μονπελιέ. Υπήρχαν επίσης διαδηλώσεις στη Λιλ και τη Μασσαλία. Στην Τουλούζη δύο νεαροί διαδηλωτές τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία, σύμφωνα με την Le Parisien.

Η απόφαση του Ολάντ να επικαλεστεί ένα άρθρο του συντάγματος για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις χωρίς ψηφοφορία ελήφθη αφού η κυβέρνηση απέτυχε να καταλήξει σε συμβιβασμό σχετικά με το νομοσχέδιο με μια ομάδα "ανταρτών" Σοσιαλιστών βουλευτών.

Αυτή η τακτική έχει χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά πριν από τον πρόεδρο Ολάντ, και πάλι για να προωθήσει αμφιλεγόμενες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς αποδοκιμάστηκε από τους βουλευτές της άκρας αριστεράς και την συντηρητική αντιπολίτευση, όταν ανακοίνωσε την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου στην Εθνική Συνέλευση. "Η συνέχιση της συζήτησης στο κοινοβούλιο θα έθετε τον κίνδυνο ...να εγκαταλείψουμε τη συμβιβαστική λύση που έχουμε δημιουργήσει", είπε. Ο μόνος τρόπος για πού μπορεί πλέον να σταματήσει το νομοσχέδιο είναι η πρόταση μομφής που κατατέθηκε από δύο δεξιά κόμματα την Τρίτη. Μεταξύ τους έχουν 226 από τις 288 ψήφους που απαιτούνται για να ανατρέψουν την κυβέρνηση την Πέμπτη. Ωστόσο, αναλυτές λένε ότι είναι απίθανο να βρουν αρκετούς αριστερούς βουλευτές πρόθυμους να τους υποστηρίξουν.

bbc.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα