Στουρνάρας: Οι «untouchables» δεν είναι πλέον ανέγγιχτοι

Μεγάλη αίσθηση προκαλεί τις τελευταίες ώρες ένα non paper του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, για την κατάσταση που επικρατούσε στο χώρο των εφοριών και στο μηχανισμό για την καταπολέμηση της διαφθοράς τα προηγούμενα χρόνια. Κι επειδή ο κ. Στουρνάρας δεν κάνει κάτι τόσο σοβαρό χωρίς να ρωτήσει τον Αντ. Σαμαρά,

συμπεραίνουμε ότι πρόκειται για μια κοινή απόφαση να μπει το μαχαίρι στο κόκαλο, να γίνουν τα πάντα ώστε να σπάσει το απόστημα και να συλληφθούν οι φοροφυγάδες, όπου κι αν βρίσκονται.

Στην άτυπη ενημέρωση, ο υπουργός περιγράφει το χαμό που επικρατούσε στο χώρο των εφοριακών αλλά και τον… υπέροχο κόσμο των «untouchables», δηλαδή όλων των «ανέγγιχτων» αυτών που επί χρόνια κλέβουν το δημόσιο χωρίς κανείς να τους αγγίζει. Και φαίνεται ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πολεμήσει τη διαφθορά στο χώρο των εφοριών, μια διαφθορά που μαζί με τη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία, δημιούργησαν το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης φοροδιαφυγής, την ίδια ώρα που πληρώνουν τα συνήθη κορόϊδα.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά στην άτυπη ενημέρωση που είναι γραμμένη σε πρώτο πρόσωπο, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί κανείς να βάλει και τον Στουρνάρα αλλά και τον Σαμαρά στη θέση του υπογράφοντος: «Άφησα για το τέλος το σημαντικότερο: παρέχουμε πολιτική κάλυψη. Θα εξηγήσω τι εννοώ: λαμβάνουμε συνεχώς τηλέφωνα από Εφόρους και Επόπτες και ελεγκτές, οι οποίοι ρωτούν: «Έχω στοιχεία για τον τάδε μεγαλο-δικηγόρο ή τον τάδε διάσημο τραγουδιστή ή τον τάδε Δήμαρχο. Τον κυνηγάω;” Μόνο αυτό προκαλεί τεράστια ερωτήματα για τις εφορίες, καθώς είναι απαράδεκτο να συμβαίνει κάτι τέτοιο και ακόμα πιο απαράδεκτο είναι το υπουργείο Οικονομικών να ανέχεται τέτοιες συμπεριφορές από τους εργαζόμενους στις εφορίες, καθώς αυτοί που ρωτούν θα έπρεπε να διώκονται.

Και συνεχίζει: “Οι άνθρωποι ρωτούν, γιατί επί σειρά ετών υπήρχαν οι λεγόμενοι «untouchables» στην Ελληνική Κοινωνία, αυτοί δηλαδή που δεν τους άγγιζε κανείς. Αυτοί που έχουν εκατομμύρια στην τράπεζα και δηλώνουν εισόδημα… κάτω από το αφορολόγητο. Καθημερινά λοιπόν τονίζω και δεν θα κουραστώ να το τονίζω, ότι δεν υπάρχουν ανέγγιχτοι: όποιος κλέβει φόρους και ο παπάς ο ίδιος να είναι, θα πληρώνει. Τέρμα η ανοχή.

Παρέχω δηλαδή την πολιτική κάλυψη και προσωπική στήριξη σε καθέναν που θέλει να κυνηγήσει τη φοροδιαφυγή.

Αντίστοιχα, είμαι αμείλικτος σε καθέναν που κάνει τα στραβά μάτια.

Μπορεί να μην έχουμε θεαματικά αποτελέσματα μέχρι στιγμής, αλλά έχουμε κάποια πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα: Εισπράττονται πρόστιμα, δεν γίνονται ρυθμίσεις πλέον σε όσους έχουν χρήματα, κατάσχονται περιουσιακά στοιχεία, όπως ακίνητα, κόσμος μπαίνει πλέον στη φυλακή για χρέη στο δημόσιο. Μέχρι τέλος του έτους αναμένουμε και σημαντικά αποτελέσματα από τους νέους ελεγκτές».

Το υπουργείο Οικονομικών παραδέχεται ότι η φοροδιαφυγή είναι ίσως η μεγαλύτερη μάστιγα της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας και παραδέχεται ότι «ελάχιστα πράγματα έγιναν τα τελευταία 30 έτη και έτσι κληρονομήσαμε ένα τεράστιο πρόβλημα. Όμως δεν πτοούμαστε!

Από την 1η στιγμή στο ΥΠΟΙΚ εμείς θέσαμε τις βάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής, με τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, τη θέσπιση στρατηγικών σχεδίων, τη συγκρότηση των αρμόδιων οργάνων, την ίδρυση ελεγκτικών κέντρων, την ενοποίηση των τμημάτων ελέγχου των ΔΟΥ και πολλά άλλα μέτρα».

Στο ίδιο σημείωμα αναφέρεται και όσα έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες, ουσιαστικά από τότε που ανέλαβε η παρούσα κυβέρνηση: «Όταν ήρθα στο Υπουργείο βρήκα μια τραγική κατάσταση: αν πήγαινες σε μια ΔΟΥ, έβρισκες ελεγκτές στο ταμείο να δίνουν παράβολα ή στα γκισέ να εκδίδουν φορολογικές ενημερότητες. Πως να καταπολεμηθεί έτσι η φοροδιαφυγή; Τι κάναμε εμείς:

- Στρατολογήσαμε μια στρατιά 4.000 ελεγκτών, μέσα από Εφοριακούς του Υπουργείου, οι οποίοι θα απασχολούνται πλέον αποκλειστικά με ελέγχους. Οι Εφοριακοί επιτέλους θα μπορούν να κάνουν την επιστημονική δουλειά που τους αρμόζει.

- Εξοπλίσαμε τους ελεγκτές με ειδικούς υπολογιστές και ειδικά συστήματα ελέγχου (το σύστημα ELENXIS), ώστε να μπορούν να κάνουν αποτελεσματικά τη δουλειά τους.

- Τοποθετήσαμε επόπτες, ώστε ανά 15-20 ελεγκτές να υπάρχει ένας υπεύθυνος επιτήρησης τους, για να μην παρατηρούνται καθυστερήσεις.

- Κατανείμαμε τους ελεγκτές σε κάθε ΔΟΥ ανάλογα με τον αριθμό των υποθέσεων που έχουν να ελέγξουν. Πλέον δεν υπάρχουν «βισματικές» ΔΟΥ με 100 άτομα που «κάθονται» και «μη-βισματικές» ΔΟΥ με 20 άτομα που «πνίγονται».

Αλλά δεν σταματούμε εκεί:

- Θέτουμε στόχους σε κάθε Εφορία, ώστε να υπάρχει κίνητρο και αντικίνητρο. Όποιος δεν πετυχαίνει τους στόχους, θα απομακρύνεται. Όποιος τους πετυχαίνει θα αμείβεται και θα εξελίσσεται, όπως ακριβώς και στον ιδιωτικό τομέα.

- Ετοιμάζουμε εκτεταμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης των ελεγκτών

- Εκδίδουμε Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, ώστε να υπάρχουν πλέον ξεκάθαροι κανόνες και να γνωρίζει ο επιχειρηματίας πως πρέπει να είναι νόμιμος και να ξεχωρίζει ο ελεγκτής ποιος είναι παράνομος.

Με όλα τα παραπάνω μέτρα, καταπολεμούμε κάθε παθογένεια που είχε δημιουργηθεί τα τελευταία 30 έτη στις Εφορίες».

Είναι ξεκάθαρο ότι ο Σαμαράς έχει δώσει εντολή να παταχθεί με κάθε τρόπο η φοροδιαφυγή. Λάθη και παραλείψεις 30 και πλέον ετών πρέπει να σταματήσουν και πρέπει να γίνει μια νέα αρχή. Οι.. ανέγγιχτοι που τόσα χρόνια κάνουν πάρτι στις πλάτες του ελληνικού λαού πρέπει να πάψουν να υπάρχουν. Φαίνεται να υπάρχει η πολιτική βούληση. Χρειάζεται, όμως, να αλλάξει ριζικά και το σύστημα ελέγχων, οι εφοριακοί που μέχρι σήμερα είχαν βολευτεί πίσω από την «πράσινη» κλαδική και έκαναν απεργία μόλις τους άγγιζε κανείς τα κεκτημένα, διαλύοντας τα έσοδα του κράτους.

Τώρα, που οι εφορίες δεν χρειάζονται όσο παλιά και οι εφοριακοί το μόνο που έχουν να κάνουν είναι ελέγχους και εισπράξεις, τώρα που αποσυνδέθηκε η είσπραξη των εσόδων από τα γκισέ των εφοριών, είναι μια χρυσή ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη.

Keywords
Τυχαία Θέματα