Στουρνάρας: Όχι άλλα μέτρα, πολλές δόσεις για πληρωμή χρεών

Στα 2,5 δις ευρώ κι όχι 4 δις ευρώ υπολογίζεται το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2014-2015 το οποίο ωστόσο θα καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα και δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα. Αυτό τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, στη συνέντευξη που έδωσε προκειμένου να μιλήσει για τη συμφωνία με την

τρόικα. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό από τη στιγμή που εφαρμόζονται όλες οι δεσμεύσεις και υλοποιείται κανονικά ο προϋπολογισμός ο οποίος στο α’ τρίμηνο του 2013 κινήθηκε καλύτερα από τους στόχους, όπως και το 2012, που το έλλειμμα έκλεισε καλύτερα από τις προβλέψεις. Ουδέποτε τέθηκε θέμα για δημοσιονομικό κενό της τάξης των 4 δισ. ευρώ τη διετία 2015 – 2016. Το ποσό αυτό υπολογίζεται στα 2,5 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο είπε ότι ο αριθμός των δόσεων για χρέη μέχρι 5.000 ευρώ είναι απεριόριστος και διαμορφώνεται ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του καθενός. Όσοι έχουν περισσότερα χρέη θα μπορούν να κάνουν ρύθμιση μέχρι 48 δόσεις ενώ ενδεχομένως να δοθεί δικαίωμα σε ιδιώτες με οφειλές να πληρώσουν σε πάνω από 48 δόσεις ακόμα και για χρέη άνω των 5.000 ευρώ εφόσον βρίσκονται σε μεγάλη δυσχέρεια, π.χ. άνεργοι. Για χρέη άνω των 75.000 ευρώ θα απαιτείται πιστοποιητικό λογιστή για τη ρύθμιση των χρεών ενώ για 300.000 και πάνω θα απαιτούνται και εμπράγματες εξασφαλίσεις. Εξετάζεται επίσης η αύξηση του ορίου για την άσκηση ποινικής δίωξης από τις 5.000 ευρώ στις 10.000 ευρώ.

Δεν μπαίνουν στη νέα ρύθμιση όσοι ήδη πληρώνουν με δόσεις τα χρέη τους.

Σε ότι αφορά το χαράτσι στα ακίνητα, επιβεβαιώθηκε η μείωση κατά 15% για φέτος και από του χρόνου θα ισχύσει ο Ενιαίος Φόρος.

Στις αιτιάσεις ότι το Δημόσιο δεν πληρώνει τα χρέη του το οικονομικό επιτελείο είπε ότι η αποπληρωμή προχωρά κανονικά. Το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου έπεσαν στην αγορά άλλα 200 εκατ. ευρώ, ενώ στο σύνολο του μήνα υπολογίζεται ότι οι πληρωμές θα φτάσουν τα 600-700 εκατ.

Αναφερόμενος στις απολύσεις στο δημόσιο τομέα είπε ότι από τις 150.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις έως το 2014, οι 4.000 πρέπει να γίνουν φέτος με τον κανόνα μιας πρόσληψης για κάθε απόλυση. Πρόσθεσε ότι μνημονιακός στόχος παραμένει η μείωση των απασχολούμενων στο δημόσιο κατά 150.000 κατά την περίοδο 2010-2015, εκτιμώντας ότι θα υπερκαλυφθεί ο στόχος περίπου στις 160.000 από τον γενικότερο κανόνα μιας πρόσληψης για κάθε 5 αποχωρήσεις.

Τράπεζες

Για το δύσκολο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης επισήμανε ότι αυτή πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα κι ότι προχωρά κανονικά. Όπως είπε, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα μπορούν μετά την ανακεφαλαιοποίηση και μέχρι τον Ιούλιο να λειτουργήσουν ως «ενσωματωτές» μικρότερων τραπεζών, δηλαδή αν θέλουν να απορροφήσουν κι άλλα μικρότερα τραπεζικά ιδρύματα, όπως π.χ. το ΤΤ. Ο κ. Στουρνάρας ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αφελληνισμού της Εθνικής Τράπεζας ανέφερε ότι «δεν υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους, μακάρι να υπήρχε, σας διαβεβαιώνω δεν υπάρχει». Πρόσθεσε μάλιστα στην ίδια ερώτηση ότι η ΕΤΕ είναι γωνία Σοφοκλέους και Αίολου και ότι «είναι εκεί, είναι καλά, δεν την έχει πάρει κανείς».

Αποκάλυψε ότι τα 7,5 δις για την ανακεφαλαιοποίηση θα εκταμιευτούν τις επόμενες ημέρες ενώ είπε πως από τον περασμένο Ιούνιο επέστρεψαν στις τράπεζες 20 δισ. καταθέσεις. Ακόμη και τον Μάρτιο επέστρεψαν καταθέσεις παρά την κρίση στην Κύπρο, γεγονός που είναι θετικό για την οικονομία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, επιτεύχθηκε πρωτογενές πλεόνασμα 508 εκατομμυρίων ευρώ το τρίμηνο Ιανουαρίου –Μαρτίου.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 12.348 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 995 εκατομμύρια ευρώ.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 10.721 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 158 εκατομμύρια ευρώ.

Οι κατηγορίες εσόδων οι οποίες παρουσίασαν υστέρηση είναι από ΦΠΑ κατά 260 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 126 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ πετρελαιοειδών. Η υστέρηση στους λοιπούς έμμεσους φόρους φθάνει τα 144 εκατ. ευρώ ενώ ο ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων παρουσίασε υστέρηση κατά 55 εκατ. ευρώ.

Υψηλότερα του στόχου κινήθηκαν τα έσοδα από φόρους εισοδήματος κατά 31 εκατ. ευρώ ή 1,5%, από φόρους περιουσίας κατά 101 εκατομμύρια ευρώ ή 16,6%, από έμμεσους φόρους παρελθόντων Οικονομικών ετών κατά 99 εκατομμύρια ευρώ ή 75,8% κυρίως λόγω καθυστερημένων πληρωμών ΦΠΑ. Οι επιστροφές φόρων διαμορφώθηκαν σε 213 εκατομμύρια ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα