Στουρνάρας: Γιατί η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο παιχνίδι

15:54 7/8/2012 - Πηγή: Antinews

Ως σημαντική εξέλιξη που ενδιαφέρει άμεσα την σωτηρία της Ελλάδας εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας την υιοθέτηση από το γερμανικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της αρχής της δημοσιονομικής ένωσης των ευρωομολόγων κλπ. “Είναι πάρα πολύ σημαντικό, σήμερα το πρωί υιοθέτησαν εισήγηση του φιλοσόφου Habermas, ότι πρέπει το SPD να υιοθετήσει

την αρχή της δημοσιονομικής ένωσης. Αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό ξέρετε και ενισχύει αυτό που λέω ότι εμείς πρέπει να μείνουμε στο παιχνίδι όσο μπορούμε μέχρις ότου η Ευρώπη δώσει τη μεγάλη ανάσα” είπε ο κ. Στουρνάρας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια κατά την σημερινή συνάντησή τους.

«Με ρώτησε αν υπάρχει ελπίδα και του είπα ότι υπάρχει» είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Στουρνάρας, μετά την συνάντηση και διευκρίνισε λέγοντας ότι το βασικότερο για την Ελλάδα είναι να παραμείνει στο «παιχνίδι», τώρα που πλησιάζει η «μεγάλη λύση» στην κρίση της Ευρωζώνης.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Berliner Zeitung», ο πρόεδρος του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD), Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ,προτείνει μία εναλλακτική στρατηγική για την καταπολέμηση της κρίσης, η οποία προβλέπει την κοινή ανάληψη των χρεών από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης με ταυτόχρονη διασφάλιση του κοινού ελέγχου στους κρατικούς προϋπολογισμούς όλων των κρατών-μελών.

Ο Γκάμπριελ προσυπογράφει επίσης το κοινό «μανιφέστο για την Ευρώπη» που παρουσίασαν τρεις επιφανείς Γερμανοί ακαδημαϊκοί: ο φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας, ο οικονομολόγος και σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης Πέτερ Μπόφινγκερ και ο καθηγητής πολιτικής θεωρίας και φιλοσοφίας Γιούλιαν Νίντα Ρίμελιν, που είχε διατελέσει υπουργός Πολιτισμού στη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Οι συντάκτες του μανιφέστου κάνουν λόγο για «παράλληλα σύμπαντα» πολιτικής και αγορών. Υποστηρίζουν ότι χρειάζεται αλλαγή στρατηγικής για την εμβάθυνση της πολιτικής Ευρώπης με εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας «για να διασφαλιστεί ο αποτελεσματικός έλεγχος της δημοσιονομικής πολιτικής», καθώς και με καλύτερο συντονισμό στην οικονομική, αλλά και κοινωνική πολιτική των κρατών-μελών, με στόχο να διορθωθούν οι «δομικές ανισορροπίες» στην ευρωζώνη.

Χωρίς αυτήν την αλλαγή στρατηγικής, η Ευρωζώνη δεν πρόκειται να επιβιώσει «στη σημερινή της μορφή» εκτιμούν οι συντάκτες του μανιφέστου, οι οποίοι πάντως θεωρούν ότι δεν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία «κρίση του ευρώ», αλλά με μία «κρίση αναχρηματοδότησης» μεμονωμένων χωρών της Ευρωζώνης.

Απέκλεισε απολύσεις στο δημόσιο

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Στουρνάρας απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο. Άφησε όμως ανοικτό το θέμα της εφεδρείας, «γιατί τα νούμερα δεν βγαίνουν» όπως είχε χαρακτηριστικά. Δήλωσε τέλος ότι από το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ εκκρεμούν ακόμα μέτρα περίπου 4 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα