Στουρνάρας: Τέλος το χαράτσι απο το 2014

13:30 9/8/2013 - Πηγή: Antinews

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο Mega έδωσε ο υπουργός Οικονομικών βγάζοντας και πολλές ειδήσεις. Μεταξύ αυτών ότι δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις με κούρεμα, ότι δεν θα μειωθούν οι κατώτατοι μισθοί γιατί δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια καθλως και ότι το χαράτσι στα ακίνητα θα το πληρώσουμε τελευταία φορά το 2013. Ο Γ. Στουρνάρας,

αναφερόμενος στο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ τόνισε: «Λάβαμε τη στήριξη που επιθυμούσαμε από τις ΗΠΑ. Συμπίπτουμε με τις ΗΠΑ με τη συνολική στάση της οικονομικής πολιτικής. Από μόνη της η λιτότητα δε φέρνει αποτελέσματα. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, είναι πιστεύω αντιληπτό αυτό. Δεν λύνει τα προβλήματα της ευρωζώνης μόνο ό,τι κάνουν Πορτογαλία και Ελλάδα, πρέπει να αντιμετωπίσει και η ευρωζώνη τα βασικά της προβλήματα, πρώτον με τραπεζική ένωση, δεύτερον με οικονομική πολιτική που συνδυάζει ανάπτυξη και τρίτον με μια ενιαία αγορά χρέους» σημείωσε ο υπουργός.

Ο Πρόεδρος Oμπάμα δε θα έπαιρνε το ρίσκο μιας θετικής δήλωσης αν δεν πήγαινε καλά η ελληνική οικονομία, τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Αναφορικά με το κούρεμα καταθέσεων τόνισε: «Μην ακούτε καταστροφολόγους που μιλάνε για “κούρεμα” καταθέσεων. Δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος» ο Γιάννης Στουρνάρας ενώ σημείωσε ότι δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος για έξοδο από το ευρώ. Όσον αφορά στο «κόκκινα» δάνεια, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τις τράπεζες, καθώς επαρκεί το «μαξιλάρι» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Όσον αφορά τους πλειστηριασμούς και το ενδεχόμενο να γίνει άρση του παγώματος από 01/01/2014, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι ότι γίνει θα γίνει με αίσθημα ευθύνης αλλά δεν μπορεί και να πλήττεται η στεγαστική πίστη. «Άνθρωποι που δεν μπορούν να πληρώσουν δεν πρέπει να τους κυνηγά η τράπεζα. Οι κακοπληρωτές όμως πρέπει να πληρώσουν, αλλιώς δεν θα έχουμε στεγαστική πίστη και οι τράπεζες δεν πρόκειται να δώσουν σε κανέναν δάνειο».

Για το θέμα των φορολογικών δηλώσεων είπε ότι δεν θα υπάρξουν άλλες παρατάσεις, ενώ για το θέμα των αποδείξεων είπε ότι όποιος δεν κόβει αποδείξεις κλέβει το κράτος. Είπε επίσης ότι γι’ αυτό το λόγο με πράξη νομοθετικού περιεχομένου και με κλειστή βουλή αποφασίστηκε οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ να κατάσχουν ακόμα και τις ταμειακές μηχανές.

Όσον αφορά στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο υπουργός Οικονομικών, υπογράμμισε ότι θα ανοίξει η σχετική συζήτηση όταν έρθει η ώρα.

«Δε βλέπω μεγάλες συγκρούσεις ΗΠΑ – Γερμανίας για το ελληνικό χρέος αλλά έναν εποικοδομητικό διάλογο» δήλωσε σε άλλο σημείο ο Γιάννης Στουρνάρας υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα πρέπει να «πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του 2013».

Σε ερώτηση αν θα ανασχεθεί η ύφεση, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν πως μέχρι το τέλος του 2013 η χώρα θα οδηγηθεί σε πρωτογενές πλεόνασμα. Σαφώς υπάρχει φως στο τούνελ. Η ύφεση το 2013 θα είναι κάτω από το 5%». Για την κινητικότητα είπε ότι οι αποχωρήσεις δεν γίνονται για να πάρουμε τη δόση. «Οι υποχρεωτικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων θα βελτιώσουν την ποιότητα του δημοσίου τομέα. Οι 15.000 που θα φύγουν το 2013 και το 2014 είναι άνθρωποι που έχουν τιμωρηθεί ή που δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους για να έρθουν 15.000 άνθρωποι ικανοί» σημείωσε.

Μίλησε και για τη δήλωση περί κόπωσης πολιτικών, λέγοντας ότι αν κάποιοι θέλουν να δουν φαντάσματα, δεν φταίει εκείνος και ξεκαθάρισε ότι δεν αναφερόταν σε Έλληνες πολιτικούς.

«Κάνω τη δυσκολότερη δουλειά πάνω στον πλανήτη όπως μου έχουν πει συνάδελφοι στο Eurogroup. Ωστόσο αισθάνομαι μια χαρά» είπε ο κ. Στουρνάρας. Όσον αφορά το χαράτσι στα ακίνητα, ο υπουργός τόνισε ότι θα το πληρώσουμε για τελευταία φορά το 2013, καθώς από το 20104 θα ισχύσει ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων που είπε ότι θα είναι σύντομα έτοιμος και θα είναι δίκαιος για όλους. Για το επίδομα θέρμανσης ή της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης είπε ότι δύσκολα μπορεί να μειωθεί ο ειδικός φόρος. Αντίθετα το θέμα του επιδόματος εξετάζεται, είτε με αύξηση του αριθμού των δικαιούχων, είτε με απλούστερη διαδικασία για την είσπραξή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα