Στον δρόμο που χάραξε η Ισπανία

Η κεντροδεξιά στην Ισπανία πήρε ένα εντυπωσιακό ποσοστό, 45%, και κέρδισε την απόλυτη αυτοδυναμία στη Βουλή καταβαραθρώνοντας τους Σοσιαλιστές που πήραν μόλις 29%.

Σημαντική άνοδο σημείωσε η Αριστερά που κέρδισε έντεκα έδρες ενώ συμμετοχή στη Βουλή έχει και ένα καταλανικό κόμμα.

Γενικά αυτό που καταγράφηκε στις εκλογές

της Ισπανίας είναι η στροφή του κόσμου σε λύσεις περισσότερο ρεαλιστικές αλλά και σε μια ψήφο διαμαρτυρίας και ανησυχίας για το μέλλον.

Οι εκλογές στην Ισπανία θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα καλό παράδειγμα για την Ελλάδα και μια προβολή για το τι θα συμβεί μόλις γίνουν εκλογές στη χώρα μας.

Είναι δεδομένη η αποδοκιμασία των Σοσιαλιστών (λέμε τώρα) του ΠΑΣΟΚ, είναι σίγουρη η αύξηση των ποσοστών των κομμάτων και της Αριστεράς και είναι βεβαίως απόλυτα σίγουρη η πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας και του Αντώνη Σαμαρά. Μοιάζει πολύ δηλαδή με το ισπανικό πολιτικό σκηνικό.

Αλλά γιατί κέρδισε ο Ραχόι, ο οποίος μάλιστα χαρακτηρίζεται πολύ «αδύναμος» πολιτικός; Γιατί πήρε αυτό το εντυπωσιακό ποσοστό.

Ο βασικός λόγος, πέρα από το γεγονός ότι οι Ισπανοί έστειλαν στον αγύριστο τους Σοσιαλιστές, είναι ότι ο Ραχόι σε όλη την προεκλογική περίοδο δεν είπε τίποτε παραπάνω από αυτά που επιβάλλει η πραγματικότητα. Ήταν απόλυτα ρεαλιστής δηλαδή. Είπε στους ψηφοφόρους ότι θα ματώσουν, ότι την Ισπανία που ήξεραν θα πρέπει να την ξεχάσουν, ότι η λιτότητα είναι μονόδρομος αν θέλουν να σωθεί η χώρα.

Το μόνο που υποσχέθηκε ήταν ότι δε θα μειώσει τις συντάξεις διότι έτσι θα διαλύσει την αγορά.

Θυμάστε τι είπε ο Γ. Παπανδρέου ενώ γνώριζε ότι είμαστε έτοιμοι να μπούμε στο ΔΝΤ; Ότι λεφτά υπάρχουν ενώ ένα μήνα μετά την εκλογή του έδινε εισφορές αλληλεγγύης σε μια ένδειξη άκρατου λαϊκισμού, αν και ήξερε ότι σε λίγους μήνες θα ξεκινήσει γενναίες περικοπές.

Από την άλλη, ο Αντ. Σαμαράς τι λέει; Ότι δε θα μειώσει τις συντάξεις και θα αναπληρώσει τα χαμένα λεφτά των αδυνάτων διότι μόνο αν ενισχυθούν αυτοί που ξοδεύουν, ίσως τότε να ανακάμψει η αγορά. Όσο κι αν κάποιοι θέλουν να πει ωραία λόγια και παχιές διακηρύξεις, το στοίχημα που καλείται να κερδίσει είναι να μείνει προσγειωμένος στη σκληρή πραγματικότητα. Ο κόσμος έχει αρχίσει να καταλαβαίνει πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση, όπως και οι Ισπανοί, επομένως, το να δίνει προεκλογικές υποσχέσεις το μόνο που κάνεις είναι να δημιουργείς φρούδες ελπίδες και τελικά όλο το σκηνικό που έστησες να γυρίζει μπούμερανγκ. Έτσι κέρδισε ο Ραχόι, έτσι μπορεί να κερδίσει και ο Σαμαράς.

Κι έτσι έχασε ο Γ. Παπανδρέου ο οποίος έταξε πολλά, έκανε ελάχιστα και βούλιαξε τους πολίτες στην απόγνωση.

Είναι λοιπόν η Ισπανία ένα καλό παράδειγμα για όσους θέλουν να ξέρουν τι θα γίνει στην Ελλάδα με τις εκλογές.

Keywords
Τυχαία Θέματα