Στον αέρα… το μισθολόγιο των στρατιωτικών

Στα όρια του κόκκινου, εξαιτίας των περικοπών στους αμυντικούς προϋπολογισμούς, κινούνται οι Ενοπλες Δυνάμεις, επισημαίνουν πρωτοκλασάτοι παράγοντές τους, ενώ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως «εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, σε λίγο η διαθεσιμότητα, ειδικά σε μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία, θα χτυπήσει κόκκινο».

Οι ίδιοι παράγοντες, αναφερόμενοι σε ενδεχόμενες νέες περικοπές στα αμυντικά κονδύλια, εξήγησαν πως υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί κύκλοι «είπαν» ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει, αφήνοντας πάντως να διαφανούν οι εντονότατες επιφυλάξεις τους γύρω από την «υπόσχεση»

που έχει δοθεί. Μιλώντας ακόμα για το θέμα του μισθολογίου των στρατιωτικών, το οποίο έχει μετατραπεί σε ένα ακόμα πεδίο αντιπαράθεσης κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης, διευκρίνισαν ότι «ακόμα δεν έχει βρεθεί η συμβιβαστική λύση με το υπουργείο Οικονομικών». Ειδικότερα, είπαν ότι το υπουργείο Αμυνας έχει υποβάλει τις θέσεις του, αλλά το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «δεν είναι προϊόν συμβιβασμού». Κάτι που σημαίνει ότι οι απόψεις διίστανται.

Επιπλέον, εξαιτίας των ελλείψεων οικονομικών πόρων, στους κόλπους του υπουργείου Αμυνας αναπτύσσεται προβληματισμός για δανεισμό των Ενόπλων Δυνάμεων από τράπεζες (!). Ηδη, μάλιστα, προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται συνομιλίες ανάμεσα στις ενδιαφερόμενες πλευρές. Ως ενδεικτικό παράδειγμα, αναφέρεται η «εμπλοκή» μεγάλης τράπεζας στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όπου εκτελούνται έργα των Ε.Δ. Εάν θεσμοθετηθεί κάτι τέτοιο, εξηγούν, το υπουργείο Αμυνας θα μπει σαν τριτεγγυητής.

Ενώ, λοιπόν, στο «εσωτερικό μέτωπο» διαπιστώνονται σοβαρά προβλήματα, στη γεωπολιτική γειτονιά μας οι εξελίξεις τρέχουν ταχύτατα. Η Τουρκία φαίνεται πως, σε επίπεδο εξοπλισμών, ήδη έχει «ξεφύγει» μπροστά, παρότι και αυτή έχει πολλά «καυτά» μέτωπα εντός και εκτός της χώρας. Οι ίδιοι παράγοντες, επίσης, αναφερόμενοι στην επιθυμία της Αγκυρας για αποχώρηση της ΝΑΤΟϊκής ναυτικής δύναμης από το Αιγαίο, σημειώνουν ότι τέτοιο ζήτημα δεν διανοήθηκε να θέσει η Τουρκία κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Βαρσοβία. Ολα δείχνουν, αντίθετα, ότι αυτές οι επιχειρήσεις, από κοινού με την Ε.Ε., θα διευρυνθούν και στην Κεντρική Μεσόγειο, μεταξύ Ιταλίας και Λιβύης. Σε αυτή την περίπτωση, ενδεχομένως να ενταχθεί η Κρήτη στο σχεδιασμό, όχι όμως ως κέντρο υποδοχής μεταναστών, αλλά περισσότερο ως βάση διευκολύνσεων.

Τονίζουν ακόμα ότι διαμορφώνεται σαφές στρατιωτικό σχέδιο προώθησης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς (κοντά στη Ρωσία), αλλά διευκρίνισαν ότι η Ελλάδα δεν θα συμβάλει με μάχιμες δυνάμεις. Εως τώρα, εξήγησαν, μετέχουν μόνον Ελληνες αξιωματικοί στα ΝΑΤΟϊκά επιτελεία. Σημειώνουν, τέλος, ότι ο στρατιωτικός ρόλος της Γερμανίας αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα τα επόμενα έτη, ενώ λένε ότι οι σχέσεις Γερμανίας – Ελλάδας στους στρατιωτικο-πολιτικούς σχεδιασμούς είναι ιδανικές.

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα