Στον αέρα η διαπραγμάτευση

(Ανανεωμένο) Σε κρίσιμη φάση βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις και αν κανείς βιάστηκε να πει ότι... καθαρίσαμε με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη συμφωνία και απεφεύχθη η ρήξη καλύτερα να αναθεωρήσει. Το επόμενο 24ωρο, μέχρι να κλειδώσουν τα μέτρα στο Γιούρογκρουπ που θα ξεκινήσει στις 8 το βράδυ της Τετάρτης, θα γίνουν πολλά και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για... δράματα και κλάματα.

Δεν είναι ότι αρκετοί Συριζαίοι για τα μάτια του κόσμου το παίζουν επαναστάτες και ότι θα πάρουν τα βουνά. Δεν είναι ότι υπάρχουν και πολλοί

«παλαβοί» που σκέφτονται να μην ψηφίσουν αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες μας η συμφωνία βρίσκεται ακόμη στον αέρα και δεν αποκλείεται να υπάρξουν αρκετές εκπλήξεις. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες και επιβεβαίωσε και το Μαξίμου δεν είναι μόνο αυτά αλλά θα έρθουν κι άλλα. Και η κυβέρνηση κάνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να αποφύγει και άλλο «ξύλο» το οποίο δεν θα μπορεί να δικαιολογήσει. Λένε κάποιοι ότι το πακέτο των μέτρων δεν φτάνει τα 8 δισ. ευρώ και θα χρειαστεί ο Τσίπρας να βάλει την υπογραφή του και σε άλλα. Ποια είναι αυτά; Για παράδειγμα ίσως θα πρέπει να κάνει πίσω στον ΦΠΑ στην εστίαση και να πάνε κι άλλα προϊόντα στο 23%. Επίσης το πιο σημαντικό είναι ότι μπορεί να υποχρεωθεί σε ακύρωση των προεκλογικών και μετεκλογικών δεσμεύσεων για προσλήψεις περίπου 12.000 εργαζόμενων οι οποίοι είναι 6.000 εκπαιδευτικοί και άλλοι που είχαν περάσει μέσω ΑΣΕΠ και άλλοι τόσοι που ήταν σε διαθεσιμότητα.

Ήδη έχουν προσληφθεί περί τους 3-4 χιλιάδες, μεταξύ των οποίων άγνωστος αριθμός στην ΕΡΤ. Την ώρα δηλαδή που έρχεται φορολογική λαίλαπα ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ακόμη σχέδια για προσλήψεις στο δημόσιο. Τσακίζει τον ιδιωτικό τομέα για να πληρώνουμε τους δημοσίους υπαλλήλους.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΔΝΤ αντιδρά στη συμφωνία καθώς θεωρεί ότι δεν είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος υπό τις παρούσες συνθήκες ενώ θέτει ξανά θέμα με το ασφαλιστικό ζητώντας μόνιμη λύση.

Η Wall Street Journal αποκαλύπτει τι είπε και τι ζήτησε η Κριστίν Λαγκάρντ από τους ηγέτες της ΕΕ στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η γενική διευθύντρια του Ταμείου ξεκαθάρισε πως δεν είναι ικανοποιημένη με σημεία-κλειδιά της ελληνικής πρότασης, καθώς, το σχέδιο για τη μείωση ελλειμμάτων στο ασφαλιστικό και τον προϋπολογισμό βασίζεται κυρίως στην αύξηση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Το ΔΝΤ, από την πλευρά, του ήθελε μεγαλύτερες περικοπές στις δαπάνες, ενώ υποστηρίζει ότι η ελληνική οικονομία είναι ήδη υπερφολογημένη και οι νέες αυξήσεις φόρων θα πλήξουν την ανάπτυξη, δυσκολεύοντας την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.

Εκπρόσωποι του ΔΝΤ, είπαν σε Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τα σχέδια της Ελλάδας για την μεταρρύθμιση της οικονομίας, ενώ, εγείρει ακόμη και «θέμα εμπιστοσύνης» για την ελληνική διοίκηση.

Σύμφωνα με την WSJ και η Γερμανία ξεκαθάρισε κατά τη Σύνοδο Κορυφής πως θέλει και το ΔΝΤ να ικανοποιηθεί από το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα. Αξιωματούχοι από το Βερολίνο, μάλιστα, ενοχλήθηκαν από το πόσο γρήγορα η Κομισιόν καλωσόρισε τις ελληνικές προτάσεις και προειδοποίησαν ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά.

Τόνισαν επίσης ότι δεν θα συμφωνήσουν σε εκταμίευση των δόσεων για την Ελλάδα αν το ΔΝΤ δεν εγκρίνει το πακέτο της Αθήνας και δεν δεχτεί να συνεχίσει την χρηματοδότηση της χώρας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει εσπευσμένα αύριο στις Βρυξέλλες για νέο γύρο διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου MNI, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, προσκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα στην βελγική πρωτεύουσα αύριο προκειμένου να έχουν συνομιλίες.

Το ραντεβού επιβεβαίωσε και η κυβέρνηση με non paper στο οποίο αναφέρεται:

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί εκ νέου, αύριο Τετάρτη, προκειμένου το μεσημέρι να έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους των τριών θεσμών Ζ. Κλ. Γιουνκέρ, Μ. Ντράγκι και Κρ. Λαγκάρντ.

Στις Βρυξέλλες και την Αθήνα γίνονται χοντρά παζάρια για το τελικό κείμενο της συμφωνίας που θα πρέπει να πάει στη Βουλή με... ένα νόμο κι ένα άρθρο και να ψηφιστεί το Σαββατοκύριακο καθώς τη Δευτέρα η Γερμανική Βουλή συνέρχεται για τελευταία φορά και πρέπει να επικυρώσει τη συμφωνία.

Κι ενώ γίνονται όλα αυτά, και υπάρχει κίνδυνος εμπλοκής, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Φλαμπουράρης ή ο Παππάς ή και ο Σακελλαρίδης εκβιάζουν τους βουλευτές τους λέγοντας ότι η ψήφος στη Βουλή θα λάβει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ό,τι δηλαδή κατηγορούσαν παλιότερα τους... προδότες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, το κάνουν και οι ίδιοι.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα