Στόχος η διπλή δόση 11 δισ. ευρώ τον Μάρτιο

Στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών, το οποίο όμως κρύβει πολλές «νάρκες» που έχουν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις, θα κριθεί η μαραθώνια διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Οι δανειστές μας έχουν μετατοπίσει το βάρος τους από τα δημοσιονομικά μεγέθη στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων, υιοθέτηση των προτάσεων του ΟΟΣΑ για άρση των διοικητικών βαρών και ενίσχυση του ανταγωνισμού κ.ά.), ενώ έχουν στείλει σαφή μηνύματα ότι δεν βιάζονται

να ολοκληρώσουν την τρέχουσα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Υπ’ αυτές τις συνθήκες, ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο να μην καταστεί εφικτή η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και τριμερούς πριν από το Eurogroup της 10ης Μαρτίου! Σε μια τέτοια περίπτωση, η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να εκταμιευθεί διπλή δόση, η οποία μπορεί να αγγίξει τα 11 δισ. ευρώ (περί τα 8,8 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη και περίπου 2 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ).

Η ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής της τριμερούς στη χώρα μας παραμένει αδιευκρίνιστη, καθώς οι ελεγκτές δεν είναι διατεθειμένοι να ξαναβρεθούν επί ελληνικού εδάφους χωρίς να έχουν προηγουμένως «κλειδώσει» τα μεγάλα εκκρεμή ζητήματα της διαπραγμάτευσης, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο αλλά παραμένει σε εξέλιξη ύστερα από τρεις διακοπές.

Στο υπουργείο Οικονομικών ευελπιστούν ότι οι Πόουλ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ θα μπορούσαν να περάσουν πάλι το κατώφλι της οδού Νίκης στις αρχές Φεβρουαρίου, ώστε το Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου να δώσει την πολιτική έγκριση για εκταμίευση της επόμενης δανειακής δόσης (3,1 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη, στα οποία θα προστεθούν εν συνεχεία άλλα 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ). Ωστόσο, υπάρχει άμεσος κίνδυνος για άλλη μία αναβολή (υπενθυμίζεται ότι στόχος ήταν να δοθεί το «πράσινο φως» στο αυριανό Eurogroup, όπου η συζήτηση του ελληνικού ζητήματος θα είναι εν τέλει σύντομη). Προς τις 10 Μαρτίου, οπότε είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσουν εκ νέου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, «σπρώχνουν» τα ακόλουθα δεδομένα:

1.Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ολι Ρεν, δήλωσε προχθές στην εφημερίδα «Wall Street Journal» ότι η αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος θα ολοκληρωθεί «τους επόμενους λίγους μήνες» και ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις για τα δημοσιονομικά και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

2.Ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης επισήμανε πως οι συζητήσεις κυβέρνησης-τρόικας πρέπει να ολοκληρωθούν πολύ πριν από τα μέσα Μαΐου, αφενός λόγω των ευρωεκλογών και αφετέρου επειδή τότε υπάρχουν μεγάλες λήξεις ελληνικών ομολόγων (συνολικά 4,19 δισ. ευρώ λήγουν στις 20 και 21 Μαΐου). Σημειωτέον ότι μετά τον Μάρτιο το Eurogroup θα συγκληθεί ξανά στις 5 Μαΐου.

3.Το υπουργείο Ανάπτυξης, που δέχθηκε σκληρό πρέσινγκ από την τρόικα με την επιστολή που ζητεί να εφαρμοστούν άμεσα οι προτάσεις του ΟΟΣΑ, αναμένεται να φέρει το σχετικό νομοσχέδιο προς διαβούλευση εντός του Φεβρουαρίου. Η επίμαχη επιστολή καθιστά την πλήρη εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ, «με πολύ λίγες και καλά αιτιολογημένες εξαιρέσεις», προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης. Το πρόβλημα για την ελληνική πλευρά είναι πως κάτω από την «ταμπέλα» των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων κρύβονται πολλά «αγκάθια», όπως:

- Η πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ

- Η κατάργηση της μέγιστης διάρκειας ζωής των 5 ημερών για το φρέσκο γάλα

- Η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τα αρτοποιεία και τον τρόπο πώλησης του ψωμιού

- Η απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας όλων των καταστημάτων

- Η κατάργηση της διαδικασίας ελέγχου και έγκρισης των απορρυπαντικών από το Γενικό Χημείο του Κράτους.

Στις διαρθρωτικές παρεμβάσεις με αυξημένο συντελεστή δυσκολίας εμπίπτουν επίσης η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας που αφορά σε 12.500 δημοσίους υπαλλήλους και η κάλυψη των οφειλών του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ.

Οπως εκτιμούν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, αν η Ελλάδα σημειώσει πρόοδο στα διαρθρωτικά μέτρα, η τρόικα θα επιδείξει μεγαλύτερη ευελιξία στα δημοσιονομικά. Υπενθυμίζεται ότι το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2014-2015 υπολογίστηκε από την τριμερή στα 4,5 δισ. ευρώ, αλλά υπάρχει κίνδυνος να διευρυνθεί μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις περικοπές στους ενστόλους.

ΜΑΡΙΟΣ ΡΟΖΑΚΟΣ στον Τύπο της Κυριακής

Keywords
Τυχαία Θέματα