Στόχοι οι Χριστιανοί στην επίθεση στο Πακιστάν - Πάνω από 70 νεκροί

Οι πακιστανικές αρχές έχουν εξαπολύσει κυνηγητό ενάντια σε μια φατρία των Ταλιμπάν, η οποία έχει δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, αφού η ομάδα ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας την ημέρα του Καθολικού Πάσχα με στόχο χριστιανούς, σκοτώνοντας τουλάχιστον 70 άτομα.

Η βιαιότητα της επίθεσης της Κυριακής από την Τζαμαάτ-ουρ-Αχράρ, η πέμπτη βομβιστική επίθεση της ομάδας από το Δεκέμβριο, αντανακλά τις προσπάθειες του κινήματος να ενισχύσει το προφίλ του μεταξύ των όλο και πιο διασπασμένων ισλαμιστών του Πακιστάν.

Τουλάχιστον

29 παιδιά που απολάμβαναν μια πασχαλινή εκδρομή το Σαββατοκύριακο ήταν μεταξύ εκείνων που σκοτώθηκαν, όταν ο βομβιστής αυτοκτονίας χτύπησε σε ένα πολυσύχναστο πάρκο στην ανατολική πόλη Λαχόρη, βάση της δύναμης του πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ. Το Πακιστάν, που είναι στην πλειοψηφία του μουσουλμανικό κράτος, έχει ένα χριστιανικό πληθυσμό πάνω από δύο εκατομμύρια.

Η πρόσφατη επίθεση ήταν η πιο θανατηφόρα στο Πακιστάν μετά τη σφαγή 134 μαθητών τον Δεκέμβριο του 2014, σε μια στρατιωτική ακαδημία στην πόλη Πεσαβάρ, που προκάλεσε μια μεγάλη κυβερνητική καταστολή των ισλαμιστών. Ο εκπρόσωπος του στρατού στρατηγός Ασίμ Μπαζάου είπε ότι οι μυστικές υπηρεσίες έχουν ξεκινήσει αρκετές επιδρομές για τη σύλληψη των ενόχων. Ο Σαρίφ επισκέφτηκε νοσοκομεία με θύματα και υποσχέθηκε δικαιοσύνη.

Η Τζαμαάτ-ουρ-Αχράρ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αργά την Κυριακή το βράδυ και προκάλεσε άμεσα την κυβέρνηση. "Στόχος μας ήταν οι Χριστιανοί", δήλωσε εκπρόσωπος της ομάδας "Θέλουμε να στείλουμε αυτό το μήνυμα στον πρωθυπουργό, ότι έχουμε εισέλθει στη Λαχώρη". Η Λαχόρη είναι η πρωτεύουσα της πλουσιότερης επαρχίας του Πακιστάν, της Παντζάμπ, και θεωρείται ως πολιτική και πολιτιστική καρδιά της χώρας.

Αγορές, σχολεία και δικαστήρια στην πόλη παρέμειναν κλειστά τη Δευτέρα ως ένδειξη πένθους.

Οι υπηρεσίες διάσωσης ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 29 παιδιά, επτά γυναίκες και 34 άνδρες σκοτώθηκαν και περίπου 340 τραυματίστηκαν, με 25 να είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Οι στόχοι

Η Τζαμαάτ-ουρ-Αχράρ έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές μεγάλες επιθέσεις αφού αποσπάστηκε από τους Πακιστανούς Ταλιμπάν το 2014. Ενώ εστιάζει κυρίως τις επιθέσεις στη βάση της βορειοδυτικής φυλετικής περιοχής Μοχμάντ, έχει ήδη πραγματοποιήσει τουλάχιστον δύο μεγάλες επιθέσεις στη Λαχόρη: μία το 2015 που είχε ως στόχο δύο χριστιανικές εκκλησίες και μία στα σύνορα του Γουαγκάχ μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν, στα τέλη του 2014.

Το Πακιστάν μαστίζεται από τη βία τα τελευταία 15 χρόνια, αφού προσχώρησε στην εκστρατεία εναντίον των ισλαμιστών υπό τις ΗΠΑ, μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Ενώ ο στρατός, η αστυνομία, η κυβέρνηση και τα δυτικά συμφέροντα ήταν οι πρωταρχικοί στόχοι των πακιστανών Ταλιμπάν και των συμμάχων τους, οι Χριστιανοί και άλλες θρησκευτικές μειονότητες έχουν επίσης δεχτεί επίθεση.

Σχεδόν 80 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε μια εκκλησία στη βορειοδυτική πόλη Πεσαβάρ το 2013. Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν σκοτώσει και συνέλαβαν εκατοντάδες ύποπτους μαχητές μετά τη σφαγή στο σχολείο της Πεσαβάρ το 2014.

Η μαχητική βία είχε χαλαρώσει, αλλά οι ομάδες εξακολουθούν να πραγματοποιούν καταστροφικές επιθέσεις. Οι περισσότεροι μαχητές, όπως και οι πακιστανοί ταλιμπάν, αγωνίζονται για να ανατρέψουν την κυβέρνηση και να εισαγάγουν μια αυστηρή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου. Ωστόσο, η εισαγωγή της διαφορετικής ιδεολογίας του Ισλαμικού Κράτους από τη Μέση Ανατολή - σε αντίθεση με τους Ταλιμπάν το Ισλαμικό Κράτος οραματίζεται ένα παγκόσμιο χαλιφάτο και τονίζει τη δολοφονία χριστιανών και μειονοτικών σιιτών μουσουλμάνων - έχει εγείρει επίσης ανησυχίες ότι θα μπορούσε να εντείνει τη θρησκευτική βία στο Πακιστάν.

Η Τζαμαάτ-ουρ-Αχράρ τον Σεπτέμβριο του 2014 ορκίστηκε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος. Μέχρι τον Μάρτιο του 2015, ωστόσο, η ομάδα ορκιζόταν και πάλι πίστη στην κύρια "ομπρέλα" της ηγεσίας των Ταλιμπάν. Ο λόγος για την επιστροφή της παραμένει σκοτεινός. Στην πακιστανική πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ νωρίτερα την Κυριακή, εκατοντάδες σκληροπυρηνικοί μουσουλμάνοι ακτιβιστές συγκρούστηκαν με την αστυνομία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εκτέλεση ενός άνδρα που θεωρούν ήρωα, για τη δολοφονία ενός κυβερνήτη που καταπάτησε τους αυστηρούς νόμους περί βλασφημίας. Δεν υπήρχε καμία ένδειξη σύνδεσης μεταξύ της διαμαρτυρίας στο Ισλαμαμπάντ και της βόμβας στη Λαχόρη.

Ωστόσο, τον Μάρτιο, ο εκπρόσωπος της Τζαμαάτ-ουρ-Αχράρ είπε πως μια άλλη επίθεση από την ομάδα - μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που σκότωσε 10 σε δικαστήριο κοντά στο Μοχμάντ- "έγινε ειδικά ως εκδίκηση για τον απαγχονισμό του Μουμτάζ Καντρί".

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα