Στο σημερινό Eurogroup η απόφαση για τις ρήτρες συλλογικής δράσης

08:15 9/3/2012 - Πηγή: Antinews

Υψηλότερη του αναμενομένου ήταν η ένταξη των ιδιωτών επενδυτών στη διαδικασία ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, σύμφωνα με τις πρώτες χθεσινοβραδινές πληροφορίες. Ωστόσο, κατά τις πρώτες ενδείξεις δύσκολα θα αποφευχθεί η επιστράτευση των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs), η οποία θα καταστήσει υποχρεωτικό το «κούρεμα» και πιθανότατα θα πυροδοτήσει πιστωτικό γεγονός (credit event).

Η προθεσμία δήλωσης συμμετοχής έληξε χθες στις 22.00 για τους κατόχους ομολόγων που διέπονται από το ελληνικό Δίκαιο

(η συνολική αξία τους φθάνει τα 177,3 δισ. ευρώ) καθώς και για τα δάνεια τα οποία έλαβαν οι ΔΕΚΟ από ελληνικές τράπεζες (άλλα 6,7 δισ. ευρώ). Στην πρόσκληση του Ελληνικού Δημοσίου ανταποκρίθηκε, βάσει των πρώτων υπολογισμών, περίπου το 85% των πιστωτών, ποσοστό που επιτρέπει στην κυβέρνηση, σε συνεννόηση με την Τρόικα, να ενεργοποιήσει τα CACs και να εξασφαλίσει την καθολική υπαγωγή των ομολόγων αυτών στην αναδιάρθρωση χρέους.

Επί τάπητος

Η απόφαση για την ενεργοποίηση ή μη των ρητρών συλλογικής δράσης αναμένεται να ληφθεί στο σημερινό Eurogroup. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συνεδριάσουν μέσω τηλεδιάσκεψης στις 15.00 για να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα του PSI, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη το νέο δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα θα τεθεί επί τάπητος τόσο στο Eurogroup όσο και στο Ecofin. Το ίδιο θέμα θα απασχολήσει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ την ερχόμενη Πέμπτη 15/3. Η ανταλλαγή των ομολόγων ελληνικού Δικαίου έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα.

Κρίσιμη είναι, όμως, και η δεύτερη φάση του «κουρέματος», η οποία περιλαμβάνει τα αλλοδαπού (αγγλικού, ελβετικού, ιταλικού, ιαπωνικού) Δικαίου ομόλογα και δάνεια, συνολικού ύψους 18,4 δισ. ευρώ και 3,2 δισ. ευρώ αντιστοίχως. Η ανταλλαγή των τίτλων αυτών πρέπει να ολοκληρωθεί στις 11 Απριλίου και για κάθε σειρά ομολόγων αλλοδαπού Δικαίου πρέπει να συμμετάσχει τουλάχιστον 75% των κατόχων τους, προκειμένου το Ελληνικό Δημόσιο να αποκτήσει δικαίωμα ενεργοποίησης των CACs. Η δηλωθείσα συμμετοχή των ομολογιούχων αυτής της κατηγορίας εκτιμάτο χθες ότι μπορεί να φθάσει τουλάχιστον τα 12-14 δισ. ευρώ. Αν το ποσό αυτό προστεθεί στα 177,3 δισ. των ομολόγων Ελληνικού Δικαίου και στα δάνεια ύψους 6,7 δισ. ευρώ των ελληνικών τραπεζών προς τις ΔΕΚΟ, προκύπτει ότι προς «κούρεμα» οδεύουν συνολικά έως 198 δισ. ευρώ δημόσιου χρέους (96,3% του συνόλου των 205,6 δισ. ευρώ που είχε τεθεί ως στόχος να ενταχθούν στη διαδικασία του PSI).

«Καμπανάκι»

Η πλειοψηφία των αναλυτών εκτιμά ότι το Eurogroup θα δώσει το πράσινο φως για την επιστράτευση των CACs και εμφανίζεται βέβαιη πως αυτό θα θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός και θα σημάνει την αποπληρωμή των CDS. Την απόφαση για αυτό θα λάβει η ειδική επιτροπή της Ενωσης Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA), η οποία προκάλεσε αίσθηση δημοσιοποιώντας αργά προχθές το βράδυ κατάλογο με τα ελληνικά ομόλογα που αναμένεται να επηρεαστούν σε περίπτωση πυροδότησης πιστωτικού γεγονότος στην Ελλάδα. Η κίνηση αυτή ερμηνεύθ

Keywords
Τυχαία Θέματα