"Στο ράφι" η υποψηφιότητα Ολάντ μετά το αποκαλυπτικό βιβλίο του

Τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα σχεδίαζε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Σύμφωνα με τα σχέδια των υποστηρικτών του, ο αρχηγός των Σοσιαλιστών θα έπρεπε από αυτή την εποχή να αρχίζει να συγκεντρώνει ψήφους για την επανεκλογή τον επόμενο Μάιο. Ένα μήνυμα που διέρρευσε και έστειλε ένας κορυφαίος Σοσιαλιστής νωρίτερα αυτό το μήνα, αποκάλυψε ότι οι βουλευτές και άλλοι εκλεγμένοι αξιωματούχοι θα κληθούν να υπογράψουν ένα αίτημα ως τα μέσα Οκτωβρίου που ζητά ο Πρόεδρος να συμμετάσχει στις προκριματικές των αριστερών υποψηφίων τον Ιανουάριο. Το αίτημα σχεδιάστηκε για να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για τον Ολάντ, ο οποίος θα απαντούσε ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές Δεκεμβρίου.

Τα πράγματα όμως δεν πήγαν βάσει σχεδίου… Σοσιαλιστές βουλευτές δήλωσαν στο Politico ότι η πρόσκληση για την υποψηφιότητα του Ολάντ είχε "παγώσει", τουλάχιστον για τώρα. Ο λόγος; Η … καταιγίδα αρνητικής δημοσιότητας μετά τη δημοσίευση του άκρως αποκαλυπτικού βιβλίου στο οποίο ο Ολάντ συμμετείχε πρόθυμα και το οποίο οι Σοσιαλιστές βουλευτές το εξέλαβαν ως ένα …χαστούκι στο πρόσωπο. "Η δημοσίευση αυτού του βιβλίου έχει ως αποτέλεσμα μια βόμβα διασποράς", δήλωσε ο σοσιαλιστής βουλευτής Μαλέκ Μπουτέχ, ο οποίος πρόσκειται στον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς. "Με κάθε απόσπασμα που βγαίνει ξεκινά μια νέα συζήτηση, μια νέα διαμάχη, μια νέα συζήτηση" πρόσθεσε ο Μπουτέχ. "Φυσικά και εγείρει ερωτήματα. Η πρόσκληση για τη στήριξη στον Ολάντ, παρεμπιπτόντως, έχει αναβληθεί".

Ένας άλλος σοσιαλιστής βουλευτής είπε ότι το αίτημα έχει απλώς καθυστερήσει χωρίς να αναφέρει πότε θα μπορούσε να εκδοθεί. Η καθυστέρηση -ή πιθανή ακύρωση- υπογραμμίζει πόσο επιζήμια ήταν η δημοσίευση του βιβλίου "Un président ne devrait pas dire ça…" (Ένας πρόεδρος δεν πρέπει να λέει ότι...) για έναν πρόεδρο η δημοτικότητα του οποίου είναι ήδη αξιοθρήνητη. Το βιβλίο των 600 σελίδων, το οποίο περιέχει 62 συνεντεύξεις σε δύο δημοσιογράφους της Le Monde κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, διαβάζεται σαν μια αφήγηση ενός γνώστη της προεδρίας του Ολάντ, από την απόφασή του να στείλει τα γαλλικά στρατεύματα στο Μάλι, ως τις ενέργειες της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια τρομοκρατικών επιθέσεων του περασμένου έτους. Περιλαμβάνει αρκετό ενοχλητικό παρασκήνιο, όπως η σκληρά διατυπωμένη κριτική του δικαστικού σώματος - που συνήθως κλίνει προς τα αριστερά- και η απερίσκεπτη παραδοχή του ότι είχε εγκρίνει "τουλάχιστον τέσσερις" στοχευμένες δολοφονίες.

Όσον αφορά το τελευταίο αποτέλεσμα, ακόμα και ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό έκανε κριτική επαναλαμβάνοντας τον τίτλο του βιβλίου: "Είναι η μόνη απάντηση. Ένας πρόεδρος δεν θα πρέπει να λέει κάτι τέτοιο" είπε στην εφημερίδα L' Opinion. Ο Ολάντ περίμενε ότι το βιβλίο θα κυκλοφορούσε μετά τις εκλογές του επόμενου έτους, και ως εκ τούτου συμφώνησε να μιλήσει ελεύθερα και να καταγραφεί, ένας βοηθός του είπε στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης. Αντ' αυτού, δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα την άμεση και οργισμένη αντίδραση, που προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από το δικό του σοσιαλιστικό στρατόπεδο, τα μέλη του οποίου εξέφρασαν ανησυχίες από την προθυμία του να εκθέσει τόσο πολύ τις εσωτερικές υποθέσεις της Προεδρίας.

Εν τω μεταξύ, ο Ολάντ αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση να αποχωρήσει και να αφήσει κάποιον σε καλύτερη θέση ως υποψήφιο για το επόμενο έτος: τον Βαλς. "Λαμβάνοντας υπόψη την ιδιότητά του ως πρωθυπουργός και ως εκ τούτου επικεφαλής της Σοσιαλιστικής πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο, ο Μανουέλ Βαλς θα μπορούσε πιθανότατα να είναι σε καλύτερη θέση για να πάρει τη σκυτάλη αν ο Φρανσουά Ολάντ αποφασίσει να εγκαταλείψει", δήλωσε ο Yves-Marie Cann, πολιτικός αναλυτής στην εταιρεία δημοσκοπήσεων Elabe.

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα