Στο ναδίρ οι σχέσεις Ριάντ - Μόσχας

Σε μια απρόσμενη κίνηση κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του την Κυριακή στα πλαίσια των διεργασιών του Αραβικού Συνδέσμου, ο αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ανέγνωσε επιστολή από τον ρώσο ομόλογό του. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η επιστολή δήλωνε την «έμπρακτη υποστήριξη της Ρωσίας στις φιλοδοξίες των αραβικών κρατών για ένα προσοδοφόρο μέλλον και για την επίλυση όλων των προβλημάτων στην περιοχή διαμέσου της ειρηνευτικής οδού, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις.» Η επιστολή κλείνει με την ελπίδα του Προέδρου Πούτιν για την εκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στις εμφύλιες συρράξεις

της Λιβύης, της Συρίας και της Υεμένης.

Η ανάγνωση της ρωσικής επιστολής προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις μεταξύ των διπλωματικών αποστολών των αραβικών κρατών στην σύνοδο που έλαβε χώρα την Κυριακή στο τουριστικό θέρετρο της Αιγύπτου, Σαρμ Ελ Σέιχ. Η σφοδρότερη απάντηση ήρθε από την αποστολή της Σαουδικής Αραβίας με αιχμή του δόρατος τον υπουργό εξωτερικών της χώρας, πρίγκιπα Σαούντ αλ Φαϊζάλ. Μετά την ανάγνωση της επιστολής, ο σαουδάραβας πρίγκιπας διεμήνυσε πως «ο Πρόεδρος Πούτιν στοχάζεται για τα προβλήματα της Μέσης Ανατολής ως εξωτερικός παρατηρητής. Η χώρα του όμως κατέχει σημαίνοντα ρόλο σε πολλές από τις εμφύλιες συρράξεις στην περιοχή.» Επιπλέον ο σαουδάραβας υπουργός έθιξε το αντιφατικό γεγονός πως «η Μόσχα ενόσω αναφέρεται στις ανθρωπιστικές τραγωδίες του συριακού λαού και της χώρας, δεν αποδέχεται πως εκείνη εξοπλίζει το συριακό καθεστώς του Προέδρου Άσαντ με στρατιωτική βοήθεια, η οποία σε μεταγενέστερο στάδιο βάλλει εναντίον του ίδιου του συριακού λαού.» Στο τέλος της δήλωσης του ο Σαούντ αλ Φαϊζάλ

ευχήθηκε η Μόσχα να αναθεωρήσει την σχέση της με το αυταρχικό καθεστώς του Άσαντ στην Συρία σύντομα – ένα γεγονός το οποίο θα αναθερμάνει δραματικά τις παγωμένες εδώ και καιρό σχέσεις της Ρωσίας με πολλά κράτη της Αραβικής χερσονήσου.

Είναι πασίγνωστο πως οι σχέσεις μεταξύ του Ριάντ και της Μόσχας έχουν φτάσει στο ναδίρ τα τελευταία χρόνια. Οι βασικές αιτίες αυτού του φαινομένου εντοπίζονται στην ανάμειξη του Κρεμλίνου στο συριακό εμφύλιο, όπως υποστηρίζουν κύκλοι του Ριάντ, διαμέσου της αποστολής στρατιωτικής βοήθειας προς τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος του Προέδρου Άσαντ.

Επιπλέον, το Ριάντ αποστρέφεται τις στενές σχέσεις του Κρεμλίνου με την κυβέρνηση του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Οι σχέσεις αυτές εστιάζονται κυρίως σε θέματα ενέργειας και ανάπτυξης του πυρηνικού προγράμματος της χώρας. Οι παρούσες συνθήκες στην Μέση Ανατολή ευνοούν την ανάδειξη της Σαουδικής Αραβίας ως τον ισχυρότερο παράγοντα σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή. Η Τεχεράνη ωστόσο, με την βοήθεια της Μόσχας, έχει καταφέρει να ανατρέψει την πρωτοκαθεδρία του Ριάντ στην Μέση Ανατολή και αυτό είναι ένα ακόμα γεγονός που δυσχεραίνει τις σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας με το Κρεμλίνο.

Τέλος, η πολεμική ρητορική της Σαουδικής Αραβίας απέναντι στην Μόσχα έχει επηρεάσει σημαντικά την ουδέτερη μεν, ανήσυχη δε, στάση του Καίρου σε αυτή τη διένεξη. Από την πλευρά του, ο αιγύπτιος πρόεδρος έχει καταφέρει να αναθερμάνει τις σχέσεις της χώρας του με το Κρεμλίνο, γεγονός που ισχυροποιεί την παρουσία του ρωσικού παράγοντα στην νοτιο-ανατολική Μεσόγειο. Οι θερμές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Αιγύπτου αναδεικνύονται από το εύρος εμπορικών και ενεργειακών συμφωνιών που έλαβαν χώρα με την επίσκεψη του Προέδρου Πούτιν στο Κάιρο στις 9-10 Φεβρουαρίου. Εντούτοις, το Κάϊρο έχει επίσης επισυνάψει στενές σχέσεις και με το σαουδαραβικό χαλιφάτο, το οποίο έχει αποστείλει σημαντική οικονομική βοήθεια ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για την ανοικοδόμηση της χώρας.

Εν τέλει, τα τεκταινόμενα στην κυριακάτικη συνδιάσκεψη του Σαρμ Ελ Σέιχ ανέδειξαν πως το πλέγμα των σχέσεων των αραβικών κρατών τόσο μεταξύ τους όσο και διεθνώς, παραμένει ασαφές και τις περισσότερες φορές οδηγεί σε συγκρουσιακές καταστάσεις παρά την προαγωγή της ειρήνης στην αραβική χερσόνησο.

Πηγή: Reuters

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα