Στο έλεος του πύρινου εφιάλτη η Κύπρος – Τρία μέτωπα κατακαίουν τη Μεγαλόνησο [εικόνες]

Απερίγραπτη είναι η τραγωδία στην Κύπρο με την τεράστια πυρκαγιά να κατακαίει το νησί που βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, με τρία μέτωπα να μαίνονται ανεξέλεγκτα.

Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, καθιστούν το έργο της πυροσβεστικής ακόμα πιο δύσκολο, με τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχείς, ακόμα και σε περιοχές που η κατάσταση θεωρείτο ελεγχόμενη.

Σε Σπήλια, Καννάβια και Αγία Ειρήνη τα μέτωπα

Σε τρία μέτωπα, κοντά

στα Σπήλια, τα Καννάβια και την Αγία Ειρήνη μαίνεται ακόμη η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών Τάκης Τσιντίδης.

Ο κ.Τσιντίδης δήλωσε ότι πολλά μέτωπα είναι υπό έλεγχο και η φωτιά είναι σε ύφεση λόγω της πτώσης της έντασης των ανέμων αλλά και των θερμοκρασιών.

Το απόγευμα έφτασαν στην Κύπρο από την Ελλάδα δύο ελικόπτερα σούπερ πούμα, επιπρόσθετα από τα καναντέρ, τα οποία επιχειρούν μαζί με όλα τα πτητικά μέσα που η ΚΔ έχει στη διάθεσή της. Τα πτητικά μέσα, σύμφωνα με τον κ. Τσιντίδη, μπορούν να επιχειρούν μέχρι τη δύση του ήλιου.

Το έργο της κατάσβεσης συνδράμουν επίσης άνδρες από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας, τα κοινοτικά συμβούλια και εθελοντές.

Ο κ. Τσιντίδης είπε στο ΚΥΠΕ ότι το απόγευμα τρεις δασοπυροσβέστες τραυματίστηκαν από ανατροπή του οχήματός.

Σε…. 12χρονο οφείλεται η φωτιά

Ένας οδηγός οχήματος του τμήματος δασών τραυματίστηκε σοβαρά, όταν το όχημα του ανατράπηκε και έπεσε σε σε γκρεμό. Νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και η κατάστασή του περιγράφεται ως κρίσιμη.

Για την πυρκαγιά φαίνεται να ευθύνεται ένας δωδεκάχρονος, ο οποίος ανέφερε στην Αστυνομία ότι προκάλεσε την πυρκαγιά στην προσπάθεια του να κάψει ξερά χόρτα με τη χρήση αναπτήρα στην αυλή του παππού του.

Αναστασιάδης: Τραγική η κατάσταση

Τραγική χαρακτήρισε την κατάσταση στο μέτωπο της πυρκαγιάς στην περιοχή Σολέας ο Πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, εκφράζοντας ικανοποίηση για την προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς, και ευχαριστώντας και συγχαίροντας όλους όσοι συμβάλλουν σε αυτό το έργο. Εξέφρασε επίσης ευχές για σύντομη ανάρρωση στους τραυματίες.

Εκκενώνουν χωριά και εκκλησίες

O διευθυντής Τμήματος Δασών Τάκης Τσιντίδης, δήλωσε στον ΑΝΤ1, πως αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ύφεση στους ανέμους και αρχίζει να πέφτει η θερμοκρασία και σταδιακά ελπίζουν γύρω στις έξι να καλυτερέψει η κατάσταση. Επίσης το super puma από τη Ρόδο επιχειρεί ήδη, ενω όλες οι δυνάμεις είναι στα μέτωπα παρόλο που πολλοί έχουν κουραστεί. Δεν προβλέπω δυστυχώς ότι απόψε θα καταφέρουμε να περιορίσουμε την πυρκαγιά, η ελπίδα μας είναι για αύριο πρωί, είπε ο κ. Τσιντίδης.

Πριν από λίγη ώρα διασώστες της Πολιτικής Άμυνας στην Κύπρο εντόπισαν νεκρό έναν πυροσβέστη του Τμήματος Δασών και δύο σοβαρά τραυματίες. Και οι τρεις συμμετείχαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που μαίνεται από χθες στο χωριό Άγιος Θεώδορος.

Ο πυροσβέστης σκοτώθηκε από την ανατροπή του πυροσβεστικού οχήματος σε δύσβατη περιοχή. Καθόταν στο πίσω κάθισμα του οχήματος και δεν φορούσε ζώνη. Το όχημα ανατράπηκε από καθίζηση του δρόμου με αποτέλεσμα να πέσει σε γκρεμό. Ο πυροσβέστης βρέθηκε εκτός του οχήματος και χτύπησε στο έδαφος με το κεφάλι.

Οι δύο πυροσβέστες που τραυματίστηκαν σοβαρά, βγήκαν μόνοι τους από το όχημα.

Όπως πληροφορούμαστε πριν από λίγο παρουσιάστηκαν αναζωπυρώσεις και τα πτητικά μέσα κάνουν τις τελευταίες ρίψεις νερού αφού ήδη έχει αρχίσει να νυχτώνει.

Στέλνουν αεροπλάνα Γάλλοι και Ιταλοί

Τρία αεροσκάφη από Γαλλία και ένα από Ιταλία αναμένεται αύριο το πρωί να φτάσουν στην Κύπρο για να βοηθήσουν στη κατάσβεση της πυρκαγιάς. Όπως δήλωσε ο Χρήστος Στυλιανίδης αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ, έχει ενεργοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμών Εκτάκτων Αναγκών και αρκετές χώρες είναι έτοιμες να βοηθήσουν.

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα