Στήνουν κάποιοι άραγε νέο σχέδιο Ανάν στις πλάτες των Κύπριων;

Συνέντευξη έδωσε o υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ και οι απαντήσεις του δημιουργούν πολύ σοβαρά ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει και η ελληνική κυβέρνηση.

Όπως τόνισε είναι αισιόδοξος διότι «οι ελπίδες για την επίλυση του προβλήματος είναι τώρα πολύ υψηλές και ένα δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί έως το τέλος του Μαρτίου». Σε ερώτηση κατά πόσο θα πραγματοποιηθούν δύο δημοψηφίσματα (ανά κοινότητα, όπως το 2004), αναφέρει ότι αυτό αποτελεί ένα

ενδεχόμενο, αλλά θεωρεί ότι η έκβαση «θα είναι θετική». Επίλυση του Κυπριακού θα αποτελέσει θετικό μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα, ότι ένα πενηντάχρονο πρόβλημα έχει επιλυθεί, καθώς και θετική εξέλιξη για την περιοχή, με πολλά πλεονεκτήματα ως προς τη συνεργασία και την άρση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Τουρκία στις σχέσεις της με την ΕΕ.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι στην περίπτωση του Σχεδίου Ανάν, οι δύο πλευρές δεν συμφωνούσαν, ενώ «τώρα υπάρχει συμφωνία επί ενός Συντάγματος, το οποίο θα υποβληθεί σε δημοψήφισμα», μέσα από μια διαδικασία συνομιλιών την οποία χαρακτηρίζει ως «πολύ διαφανή».

Αυτό είναι κάτι καινούργιο. Ποιοι και πότε αποφάσισαν να πάνε σε δημοψήφισμα στην Κύπρο; Με ποιο ερώτημα; Το γνωρίζει ο Αλέξης Τσίπρας αυτό και συζητήθηκε άραγε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Κέρι; Μήπως ήρθε στη Λευκωσία και την Αθήνα ο Αμερικάνος για να κλείσει μια τέτοια συμφωνία;

Την πρώτη φορά οι Κύπριοι είπαν όχι στο σχέδιο Ανάν παρά τις πιέσεις και το χρήμα που έπεσε και από την «μητέρα Ελλάδα». Στήνουν κάποιοι άραγε νέο σχέδιο Ανάν στις πλάτες των Κύπριων;

Ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Μποζκίρ σημειώνει ότι το επίπεδο είναι «το καλύτερο που είχαμε ποτέ», ενώ σε ερώτηση σχετικά με αναρτήσεις στο twιtter του Έλληνα πρωθυπουργού σε συνέχεια της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας αναφέρει: «Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν στην Τουρκία. Η πιο φιλική υποστήριξη προς την Ελλάδα προέρχεται από την Τουρκία. Ο ίδιος διέγραψε αυτή την ανάρτηση που δεν αντανακλούσε πραγματικά τις απόψεις του. Στη Σύνοδο Κορυφής, ήταν πολύ θετικός. Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν τις καλύτερες σχέσεις που είχαν ποτέ κατά τις τελευταίες δεκαετίες».

Δηλαδή τι έχουμε εδώ. Ο Τσίπρας έδωσε γη και ύδωρ στην Τουρκία, εκτός από το τουίτερ που πήρε πίσω δεν έβγαλε κουβέντα στις Βρυξέλλες και τώρα έρχεται και η πληροφορία για επίλυση του Κυπριακού; Και μάλιστα μόλις τρεις ημέρες μετά από την επίσκεψη Κέρι; Πολύ περίεργα πράγματα συμβαίνουν.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα