Στην Αίγυπτο εκτάκτως ο Δένδιας - Ενδεχόμενο συμφωνίας για ΑΟΖ

17:21 6/8/2020 - Πηγή: Antinews

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετέβη σήμερα στο Κάιρο, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι (Sameh Shoukry).

Βασικό αντικείμενο των συνομιλιών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα είναι η οριοθέτηση AOZ μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου.

Υπενθυμίζεται ότι τελευταία επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών

ήταν στις 18 Ιουνίου στην Αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Τότε είχαν γίνει διαπραγματεύσεις μεταξύ των εμπειρογνωμόνων των δύο χωρών και είχαν ανταλλαγεί προτάσεις. Συνεχίστηκε η ανταλλαγή εγγράφων και επιστολών το επόμενο διάστημα και σήμερα ο Ν. Δένδιας μετέβη στο Κάιρο για συνομιλίες με τον ομόλογό του για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Οι δύο χώρες βρίσκονται στο τελικό στάδιο για συμφωνία, καθώς έχει εξαντληθεί το τεχνικό κομμάτι των διαπραγματεύσεων, οπότε απέμενε η πολιτική έγκριση για να υπάρξει συμφωνία, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ.

Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες και έχουμε την συμφωνία για την οριοθέτηση, θα πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, διότι η μόνη "σφήνα" που μπορεί να υπάρξει και να αμφισβητήσει εμπράκτως και με ισχυρό τρόπο το τουρκολιβυκό μνημόνιο, είναι μια οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, η οποία ακυρώνει πρακτικά το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Αισιοδοξία, αλλά και "μετρημένα" λόγια από πλευράς ελληνικής διπλωματίας

Το ταξίδι που πραγματοποιεί στο Κάιρο ο κ. Δένδιας για συνομιλίες με τον ομόλογό του της Αιγύπτου δεν είχε ανακοινωθεί ως προγραμματισμένο - γεγονός που παραπέμπει σε επιτάχυνση των εξελίξεων στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπου κυριαρχεί η διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση θαλασσίων δικαιοδοσιών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Από την άλλη πλευρά, οι πληροφορίες ότι η επίσκεψη Δένδια αναμένεται να επιστεγαστεί με την συνυπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων δικαιοδοσιών προέρχεται αποκλειστικά από αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης - με την ελληνική διπλωματία να εμφανίζεται εξαιρετικά φειδωλή στα όσα διακινεί, αν και διαπνέεται από αισιοδοξία.

Μια τέτοια επιφυλακτικότητα είναι περισσότερο ταιριαστή με τα συμφραζόμενα της λεπτής αυτής διαπραγμάτευσης, η οποία αντικειμενικά κατέστη περισσότερο περίπλοκη μετά τις διαμαρτυρίες του Καϊρου προς την Άγκυρα ότι η πρόσφατη τουρκική ναυτική οδηγία για έρευνες του σκάφους "Ορούτς Ρέις" αφορά και αιγυπτιακή υφαλοκρηπίδα - ισχυρισμός που προϋποθέτει μια νοερή οριοθέτηση η οποία θα προσυπέγραφε πλήρως την εκδοχή της Τουρκίας περί (μη) επήρειας του Καστελόριζου στη διαμόρφωση των δικαιοδοσιών.

Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί δημοσίως εκπεφρασμένη επιδίωξη του υπουργού Εξωτερικών η συμπλήρωση του προηγουμένου που δημιούργησε η πρόσφατη ελληνο-ιταλική συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ στο Ιόνιο με μία αντίστοιχη συμφωνία και με την Αίγυπτο, έστω και μερική μέχρι του σημείου όπου η αιγυπτιακή πλευρά δεν θα χρειάζεται να δεσμευτεί σε μία ιδιαίτερη εκδοχή περί της επήρειας του Καστελόριζου.

Η ελληνική διπλωματία καλείται να επιλύσει την εξής αντίφαση στις σχέσεις με την Αίγυπτο: η συνυπογραφή μιας συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων δικαιοδοσιών αποτελεί αναγκαία και επείγουσα κίνηση, προκειμένου να μην εμπεδωθούν τα δεδομένα που δημιουργεί το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο στην Ανατολική Μεσόγειο. Από την άλλη πλευρά, η ιδιόμορφη τουρκική "προσφορά" προικίζει την Αίγυπτο με μεγαλύτερη έκταση θαλάσσιας δικαιοδοσίας απ' ό,τι η χάραξη μέσης γραμμής με την Ελλάδα. Επιπλέον, οι κινήσεις της Αιγύπτου επικαθορίζονται από την λιβυκή κρίση και την επιδίωξή της να περιορίσει την τουρκική επιρροή, ει δυνατόν με τις μικρότερες δυνατές εντάσεις.

Αιγυπτιακά ΜΜΕ: Συμφωνία εντός των επόμενων ωρών

Ελλάδα και Αίγυπτος θα υπογράψουν συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών εντός ωρών, αναφέρει εξάλλου η αιγυπτιακή ιστοσελίδα Sada el Balad.

Επικαλούμενη επίσης ελληνικές διπλωματικές πηγές, η ιστοσελίδα αναφέρει ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μεταβαίνει σήμερα Πέμπτη στην Αίγυπτο για επίσημη επίσκεψη σχετικά με μια συμφωνία για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας.

Προσθέτει ότι οι ίδιες πηγές επιβεβαίωσαν ότι θα υπάρξει συναίνεση μεταξύ των δύο πλευρών για την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων, τονίζοντας ότι μετά την υπογραφή συμφωνίας για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί την Αίγυπτο για μια παρόμοια συμφωνία.

Αναφέρει ακόμη ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, "η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών επιτυγχάνεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, μέσω έγκυρων συμφωνιών. Όχι μέσω άκυρων και κενού περιεχομένου συμφωνιών, όπως η συμφωνία Τουρκίας και πρωθυπουργού της Λιβύης, Φαγέζ αλ Σαράζ με έδρα την Τρίπολη και, φυσικά, όχι μέσω της μονομερούς υποβολής συντεταγμένων".

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η Αίγυπτος επιδιώκει να καταργήσει τη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ του Σαράζ και του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς το Κάιρο και η Αθήνα συμφώνησαν πριν από αρκετούς μήνες να επιταχύνουν την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο Κάιρο πραγματοποιείται σε μια πολύ σημαντική στιγμή, ειδικά μετά την υπογραφή συμφωνίας θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.

Εν τω μεταξύ, τονίζεται στο δημοσίευμα, η Αθήνα προσπαθεί να κινητοποιήσει τη διεθνή υποστήριξη προκειμένου να βάλει "φρένο" στις φιλοδοξίες της Άγκυρας στην περιοχή, ειδικά μετά τον αμφιλεγόμενο χάρτη του τουρκολιβυκού "μνημονίου" (το οποίο η Ελλάδα θεωρεί νομικά άκυρο) και την ανακοίνωση για διεξαγωγή δραστηριοτήτων για εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από ελληνικής άποψης, προστίθεται, η υπογραφή της ΑΟΖ με την Ιταλία έχει σημαντικές συνέπειες στα σχέδια της Τουρκίας για "κλοπή πετρελαίου και φυσικού αερίου" από την θαλάσσια περιοχή της Ελλάδας, παρεμποδίζοντας τις προσπάθειές της για πλήρη έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου.

Πέρυσι, σημειώνεται στο δημοσίευμα, η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με την κυβέρνηση Σαράζ στη Λιβύη για εξόρυξη ελληνικού πετρελαίου χωρίς να αναγνωρίζει την ύπαρξη κυπριακής ΑΟΖ.

Αυτές οι συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Αιγύπτου είναι πράγματι μεγάλης σημασίας για τη διασφάλιση της ευημερίας και συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών στην πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο περιοχή, καταλήγει η ιστοσελίδα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο Κάιρο και τις διαδοχικές συναντήσεις του με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι στις 18 Ιουνίου είχε δηλώσει: "Ξαναπιάσαμε σήμερα το νήμα της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία των οικονομικών ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου".

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αίγυπτο, Δένδιας - Ενδεχόμενο, ΑΟΖ,aigypto, dendias - endechomeno, aoz