Στην 61η θέση η Ελλάδα στην ευκολία του επιχειρείν

Βελτίωση κατέγραψε η Ελλάδα στην κατάταξη της έκθεσης «Doing Business 2015» της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η Ελλάδα ανέβηκε στην 61η θέση, από σύνολο 189 χωρών, από την 65η θέση την προηγούμενη χρονιά, στην γενικότερη κατάταξη ευκολίας του επιχειρείν. Τη μεγαλύτερη πρόοδο

σημείωσε στη διαδικασία δήλωσης ακίνητης περιουσίας, ενώ σημαντική βελτίωση σημείωσε και στις διαδικασίες έναρξης μιας επιχείρησης. Οι διαδικασίες δήλωσης περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα έγιναν ευκολότερες, τόσο με τη μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων όσο και με την εξάλειψη της απαίτησης για τη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας

Εκτός από την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας, η Ελλάδα έκανε ακόμη ευκολότερη την έναρξη επιχειρήσεων, με τη μείωση του κόστους εγγραφής, έτσι ώστε η έναρξη μιας επιχείρησης να κοστίζει πλέον 2,2% του κατά κεφαλήν εισοδήματος, κάτω από 32,5% που ήταν πριν από μια δεκαετία. «Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, οι οικονομίες που επλήγησαν περισσότερο από την παγκόσμια οικονομική κρίση, έχουν διατηρήσει ένα σταθερό ρυθμό μεταρρυθμίσεων», δήλωσε η Λάουρα Τουκ, Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Στην Ελλάδα, η διευκόλυνση της ίδρυσης επιχειρήσεων κατά το παρελθόν έτος, δίνει περισσότερες πιθανότητες στις επιχειρηματικές ιδέες για να ανθίσουν και δημιουργεί ευκαιρίες τοπικής απασχόλησης», τόνισε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, την περίοδο 2005-2014 η Ελλάδα έχει εφαρμόσει 20 σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση του επιχειρείν και κατατάσσεται τέταρτη στον αριθμό μεταρρυθμίσεων μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, μετά την Πορτογαλία, την Τσεχία και την Πολωνία.

Ωστόσο, η Ελλάδα έχασε στην νέα κατάταξη 18 θέσεις στο δείκτη που σχετίζεται με την πληρωμή φόρων σε σχέση με πέρυσι, λόγω των επιπρόσθετων φορολογικών βαρών. Η χώρα μας είναι στην πρώτη θέση των χωρών που εντάσσονται στη «μαύρη λίστα» των προς επένδυση χωρών μετά την Σλοβενία, την Ιταλία και την Κύπρο.

Η παγκόσμια κατάταξη

Οι μισές από τις 20 χώρες στον κόσμο, όπου είναι πιο εύκολο το επιχειρείν είναι ευρωπαϊκές, σύμφωνα με την έκθεση. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Δανία (4η), το Ηνωμένο Βασίλειο (8ο), η Φινλανδία (9η), η Σουηδία (11η), η Ιρλανδία (13η), η Γερμανία (14η) και η Εσθονία (17η). Από τα μη μέλη της ΕΕ, η Νορβηγία (6η), η Ισλανδία (12η) και η Ελβετία (20η) πήγαν επίσης καλά, ενώ η Σιγκαπούρη παραμένει στην κορυφή της κατάταξης.

Κατά την υπό εξέταση περίοδο (1 Ιουνίου του 2013 έως 1 Ιουνίου, 2014), οι ερευνητές βρήκαν 230 μεταρρυθμίσεις σε 123 χώρες. «Περισσότερο από το 63 τοις εκατό αυτών των μεταρρυθμίσεων μείωσαν την πολυπλοκότητα και το κόστος των κανονιστικών διαδικασιών, ενώ άλλες ενίσχυσαν τους νομικούς θεσμούς». Η έρευνα δεν καλύπτει παράγοντες όπως η διαφθορά, η ασφάλεια, καθώς και το μέγεθος της αγοράς.

Η Σιγκαπούρη βρίσκεται ξανά στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης και ακολουθούν οι Νέα Ζηλανδία, Χονγκ Κονγκ, Κίνα, Δανία, Κορέας, Νορβηγία, ΗΠΑ, Βρετανία, Φινλανδία και η Αυστραλία.

http://www.economist.com/blogs/graphicdetail/2014/10/daily-chart-19

http://www.doingbusiness.org/data/exploreeconomies/greece

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα