Στη δίκη του Ακη θα γίνει της… ένστασης

Με… ομοβροντία ενστάσεων αναμένεται να ανοίξει αύριο η αυλαία της δίκης για την πολύκροτη υπόθεση της μαύρης περιουσίας του Ακη Τσοχατζόπουλου, καθώς οι συνήγοροι υπεράσπισης του πρώην υπουργού και των 18 συγκατηγορουμένων του έχουν ήδη ακονίσει τα βέλη τους και είναι έτοιμοι να «αδειάσουν» τις φαρέτρες τους.

Πληθώρα δικονομικών ζητημάτων αλλά και θέματα ουσίας πρόκειται να εγείρουν οι νομικοί παραστάτες των φερόμενων μελών της οργάνωσης, την οποία κατά το κατηγορητήριο

είχε συγκροτήσει ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του ΠΑΣΟΚ με μόνο σκοπό να ξεπλύνει μαύρο χρήμα, προϊόν δωροδοκίας του για εξοπλιστικά προγράμματα επί ημερών του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ενστάσεις για παραγραφή αδικημάτων, αλλά και για ακυρότητα του κατηγορητηρίου θα υποβληθούν με το… καλημέρα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι η πλευρά του Ακη Τσοχατζόπουλου θα επιδιώξει να «παροπλίσει» το βασικό… ατού του κατηγορητηρίου: Το περιβόητο ημερολόγιο και τα στοιχεία που κατασχέθηκαν από το αρχείο του πρώην υπουργού (μεταξύ των οποίων και έγγραφα-φωτιά με καταγραφές εισροών και εκροών χρήματος σε λογαριασμούς offshore εταιριών).

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνήγοροι του παρ’ ολίγον προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσουν να… τινάξουν στον αέρα τη δυνατότητα χρήσης του επίμαχου υλικού ως αποδεικτικού μέσου, επικαλούμενοι μάλιστα σχετική νομολογία των ελληνικών αλλά και ευρωπαϊκών δικαστηρίων (όπως των γερμανικών). Ο -κατά τις δικαστικές αρχές έχων σταθερή ροπή προς το έγκλημα- Ακης Τσοχατζόπουλος αναμένεται, εξάλλου, να παλέψει με «νύχια και με δόντια» για να ικανοποιηθεί στη διάρκεια της δίκης το πολλαπλώς απορριφθέν στο πλαίσιο της προδικασίας αίτημά του. Αυτό περί κλήσης προς εξέτασης των πρώην μελών του ΚΥΣΕΑ, συμπεριλαμβανομένου του τότε πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, με τα οποία έχει τονίσει επανειλημμένως μοιράζεται την ευθύνη για τα εξοπλιστικά προγράμματα που εγκρίθηκαν επί της θητείας του στο ΥΠΕΘΑ (μάλιστα προχθές απέστειλε εξώδικα στους πρώην πολιτικούς του «συντρόφους» διεκδικώντας την παρουσία τους στο δικαστήριο). Κύριο μέλημα του πρώην υπουργού είναι να καταδείξει ότι οι επίμαχες συμβάσεις κάθε άλλο παρά ζημιογόνες ήταν για το Δημόσιο και ότι δεν υπήρχε λόγος να δοθούν παράνομα ωφελήματα για να… μπουν οι υπογραφές.

Ο Ακης Τσοχατζόπουλος φέρεται αποφασισμένος να αγωνιστεί για να πείσει όχι μόνον για τη δική του αθωότητα, αλλά και να αναλάβει λόγο υπερασπιστή της συζύγου του, τη δίωξη και την προφυλάκιση της οποίας έχει καταγγείλει ξανά και ξανά. Η Βίκυ Σταμάτη αναμένεται να μείνει πιστή στην υπερασπιστική γραμμή που τήρησε έως σήμερα, αρνούμενη οιαδήποτε συμμετοχή σε παράνομες ενέργειες. Εκτιμάται μάλιστα ότι θα «παίξει» και ενώπιον του ακροατηρίου το… χαρτί της συζύγου που δεν είχε οιαδήποτε γνώση των πολιτικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων του συζύγου της, ενώ θα εμφανιστεί πλήρως αποστασιοποιημένη από τους συγκατηγορουμένους της. Τους περισσότερους, θα ισχυριστεί, δεν τους γνώριζε καν κοινωνικά, ενώ πρόκειται να επικαλεστεί ότι με τους συγγενείς του πρώην υπουργού είτε είχε ανύπαρκτες επαφές (όπως με τον ξάδερφο Νικ. Ζήγρα) είτε είχε «πολεμικές» σχέσεις (π.χ. με την κόρη του Αρετή).

Από τη διαδικασία στο ακροατήριο δεν πρόκειται να λείψουν πάντως τα… συντροφικά μαχαιρώματα. Ήδη στο πλαίσιο της ανάκρισης, ο Νικ. Ζήγρας προέβη σε άκρως επιβαρυντικές για τον ξάδερφό του αποκαλύψεις, ενώ και η λογίστρια Ευφροσύνη Λαμπροπούλου ανασκεύασε τους αρχικούς της «υποστηρικτικούς» προς τον πρώην υπουργό ισχυρισμούς της και εξαπέλυσε καρφιά εναντίον του. Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα τηρήσει το άλλοτε δεξί χέρι του Ακη Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Σμπώκος, ο οποίος καλείται να λογοδοτήσει ως «διαχειριστής» μεγάλου μέρους της μαύρης περιουσίας του πρώην υπουργού. Ο τελευταίος δε σε πληθώρα χειρόγραφων σημειώσεών του εμφανιζόταν να διεκδικεί από τον πρώην γραμματέα Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ να του επιστρέψει ποσά εκατομμυρίων ευρώ.

Οι αιτιάσεις των κατηγορουμένων σε συνδυασμό με το αποδεικτικό υλικό, που συγκεντρώθηκε στο πλαίσιο της πολύμηνης ανάκρισης από τον ειδικό ανακριτή Γ. Μαλλή, εκτιμάται ότι θα έχουν τον «πρωταγωνιστικό» ρόλο στη δίκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι παράγοντες της διαδικασίας μιλούν για «δίκη απολογιών και εγγράφων» λόγω του μικρού αριθμού των μαρτύρων (στους οποίους περιλαμβάνεται η πρώην σύζυγος του Νικ. Ζήγρα). Ο μεγάλος αριθμός κατηγορουμένων και συνηγόρων, αλλά και το πολυπληθές κοινό που αναμένεται να παρακολουθήσει τη δίκη, η οποία συγκεντρώνει το ενδιαφέρον εγχώριων αλλά και ξένων ΜΜΕ, οδήγησαν τους αρμόδιους φορείς στην απόφαση διεξαγωγής της στη μεγάλη αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών που θα λειτουργήσει για πρώτη φορά ως ακροατήριο.

Το κατηγορητήριο και οι 18 που θα κάτσουν στο εδώλιο

Υπενθυμίζεται ότι το κατηγορητήριο-καταπέλτης φέρει τον Ακη Τσοχατζόπουλο να είχε συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση (αδίκημα ωστόσο που τελέστηκε το 1998 και έχει υποπέσει σε παραγραφή), διά της οποίας «τοποθετήθηκαν και αποκρύφθηκαν σημαντικότατου ύψους παράνομα έσοδα μέσω ενός καλοστημένου και πολύπλοκου δικτύου εγχώριων και εξωχώριων εταιριών και της χρησιμοποίησης πλήθους τραπεζικών λογαριασμών για την εξαφάνιση των ιχνών των χρημάτων μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές».

Στο εδώλιο θα βρίσκονται άλλα 18 άτομα που βαρύνονται ότι είχαν ενεργό ρόλο στο ξέπλυμα του χρήματος, έχοντας γνώση ότι αυτό αποτελούσε προϊόν δωροδοκίας του πρώην υπουργού. Συγκεκριμένα, εκτός των παραπάνω, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων θα κριθούν η κόρη του πρώην υπουργού Αρετή Τσοχατζοπούλου, η πρώην σύζυγός του Γκούντρουν Μολντενάουερ, ο αδερφός της γυναίκας του Παναγιώτης Σταμάτης, οι επιχειρηματίες Γ. Σαχπατζίδης και Αστ. Οικονομίδης, ο πρώην πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ Φ. Αρβανίτης, ο ιδιοκτήτης του εκδοτικού οίκου «Ιανός» Νικ. Καρατζάς.

Επίσης δικηγόροι, χρηματιστές και επιχειρηματίες που εμφανίζονταν ως εκπρόσωποι εμπλεκόμενων εταιριών (Torcaso, BlueBell, Nobiliw, Morellia) και, συγκεκριμένα, οι Ταλίτα-Μαρία Τσεκούρα, Νικ. Γεωργουλάκης, Παντ. Ζαχαριάδης, Σπ. Χατζηνικολάου, Γ. Κωνσταντάτος, Οράτιος Μελάς και Κων. Αντωνιάδης.

Χριστιάννα Χατζηϊορδάνογλου, στον “Τύπο της Κυριακής”

Keywords
Τυχαία Θέματα