Σταθερά βήματα προς τη δόση των 2,8 δισ.

Αισιόδοξος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 2,8 δισ. ευρώ στην Ελλάδα εμφανίστηκε χθες στις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, σύμφωνα με τον οποίο οι συζητήσεις της τρόικας με την κυβέρνηση έχουν σημειώσει «πολύ ικανοποιητική» πρόοδο τις τελευταίες μέρες.

«Πριν από μια βδομάδα εάν με ρωτούσατε θα σας απαντούσα ότι έχουμε σοβαρό πρόβλημα με την αξιολόγηση της Ελλάδας,

αλλά τις τελευταίες μέρες η κατάσταση εξελίχθηκε πολύ ικανοποιητικά», ανέφερε ο αξιωματούχος, διευκρινίζοντας πάντως πως ακόμη δεν έχουν ρυθμιστεί όλες οι εκκρεμότητες.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο αύριο, στη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στο Δουβλίνο, θα υπάρξει ενημέρωση από την τρόικα με βάση ενδιάμεση έκθεση της αξιολόγησης, αλλά δεν θα υπάρξει απόφαση για την Ελλάδα. Μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και η τρόικα δώσει το «πράσινο φως», τότε η Ομάδα Εργασίας του Εurogroup μπορεί να λάβει κατ’ αρχήν απόφαση, η οποία στη συνέχεια θα επικυρωθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

Για τους λόγους της ματαίωσης της συγχώνευσης μεταξύ της Εurobank και της ΕΤΕ, είπε ότι έχουν να κάνουν αποκλειστικά με το μέγεθος της νέας οντότητας: «Όποιες άλλες φήμες ακούστηκαν ή δημοσιεύθηκαν, εξυπηρετούν επιχειρηματικά συμφέροντα και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα», κατέληξε.

Αναφορικά με την Κύπρο, ο αξιωματούχος είπε ότι θα είναι μεταξύ των βασικών θεμάτων της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, όπου αναμένεται να υπάρξει πολιτική συμφωνία για το Μνημόνιο.

Όπως είπε, το σχέδιο του Μνημονίου της Κύπρου είναι ήδη διαθέσιμο, αλλά όχι οριστικό, θα λάβει την τελική μορφή του μέχρι την Παρασκευή. Πρόσθεσε ότι μετά την πολιτική απόφαση στη συνεδρίαση του Δουβλίνου, θα ξεκινήσει η διαδικασία επικύρωσης στα κοινοβούλια χωρών (Ολλανδία, Γερμανία, Σλοβακία, Φινλανδία, Βέλγιο) της ευρωζώνης που απαιτείται αυτή η διαδικασία. Η εκτίμηση του αξιωματούχου είναι ότι η διαδικασία επικύρωσης θα ολοκληρωθεί μέσα στον Απρίλιο, ώστε να υπάρξει και η επίσημη απόφαση του Εurogroup. Η πρώτη δόση θα αποδεσμευθεί το πρώτο 15ήμερο του Μαΐου, εφόσον εκπληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις.

Ερωτηθείς γιατί η απόφαση για την Κύπρο με το «κούρεμα» δεν μπορεί να γίνει μοντέλο για την ευρωζώνη, απάντησε ότι δεν μπορεί να γίνει μοντέλο γιατί η δομή του τραπεζικού τομέα και το μέγεθος σε σχέση με το ΑΕΠ είναι εντελώς μοναδικά. «Φτάσαμε σε ειδική λύση γιατί το πρόβλημα ήταν ειδικό. Κανένας άλλος τραπεζικός τομέας χώρας της ευρωζώνη δεν αντιμετωπίζει τέτοιο πρόβλημα, είπε.

Τέλος, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι το ποσό των 10 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε για τη στήριξη της Κύπρου θα αποδειχθεί επαρκές.

Στην αυριανή συνεδρίαση θα συζητηθεί και το θέμα της Πορτογαλίας, όπου μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο ακύρωσε ένα μέρος των μέτρων λιτότητας, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας θα κληθεί να ενημερώσει τους ομολόγους του σχετικά με τα ισοδύναμα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος στο 5,5% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του έτους.

Για την πορεία των συζητήσεων για την ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση, ο αξιωματούχος έδωσε ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες διευκρινίσεις σχετικά με το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και το ρόλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ταμείο διάσωσης).

Συγκεκριμένα, υπενθύμισε ότι στην πρόταση της Κομισιόν για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό εξυγίανσης ή εκκαθάριση τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, δεν είχε προβλεφθεί η εμπλοκή του ΕΜΣ, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι αυτό θα γίνει στην πορεία των διαπραγματεύσεων. Εκτιμά ότι ο ΕΜΣ θα επεμβαίνει για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μετά τη συμμετοχή των μετόχων, των ομολογιούχων και των άλλων επενδυτών, και πριν από τους καταθέτες, υπό την προϋπόθεση ότι η ενδιαφερόμενη χώρα θα καλύπτει επίσης ένα ποσοστό της ανακεφαλαιοποίησης μεταξύ 10% και 20%. Διευκρίνισε, πάντως, ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν αντικείμενο συζήτησης, όπως και το θέμα της αναδρομικότητας, δηλαδή εάν ο ΕΜΣ θα καλύψει ένα μέρος των ανακεφαλαιοποιήσεων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα ή έχουν ήδη αποφασιστεί (Ισπανία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Κύπρος).

Νίκος Μπέλλος, στον “Ελεύθερο Τύπο”

Keywords
Τυχαία Θέματα