Στα χέρια του Άσαντ το Χαλέπι

Η εκκένωση του ανατολικού Χαλεπίου έχει ολοκληρωθεί, κλείνοντας ένα κεφάλαιο στη συριακή εξέγερση κατά του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ. Περίπου 4.000 αντάρτες και άμαχοι εγκατέλειψαν την πόλη την Πέμπτη. Ο συριακός στρατός είπε ότι είχε καταλάβει το Χαλέπι εξ ολοκλήρου και επανέφερε την "ασφάλεια και την προστασία" στην πόλη.

Οι τελευταίες εκκενώσεις φέρουν τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που εγκατέλειψαν το ανατολικό Χαλέπι κατά την τελευταία εβδομάδα σε λίγο περισσότερο

από 40.000. Η αναχώρησή τους έγινε κατόπιν της συμφωνίας με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και της Ρωσίας, που έφτασε στα όρια της κατάρρευσης αρκετές φορές.

Στις παρατηρήσεις μετά τη συνάντησή του με έναν ανώτερο ιρανό αξιωματούχο, ο Άσαντ είπε ότι οι επιτυχίες της μάχης ήταν ένα "βασικό βήμα στο δρόμο για τον τερματισμό της τρομοκρατίας σε ολόκληρη τη Συρία και τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την εξεύρεση λύσης για τον τερματισμό του πολέμου".

Αλλά ένας ανώτερος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε ότι οι χιλιάδες άνθρωποι που εκκενώθηκαν από τις περιοχές που κατείχαν οι αντάρτες σε περιοχές του Χαλεπίου θα μπορούσαν να έχουν την ίδια τύχη και στο νέο τους καταφύγιο έξω από την πόλη. Πολλοί έχουν πάει στην επαρχία Ιντλίμπ, η οποία είναι υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών ανταρτών και αναμένεται να είναι ο επόμενος στόχος της εκστρατείας του Άσαντ. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Σταφαν ντε Μιστούρα είπε ότι μια παύση των εχθροπραξιών σε ολόκληρη τη Συρία ήταν ζωτικής σημασίας εάν επρόκειτο να αποφευχθεί μια άλλη μάχη σαν αυτή του Χαλεπίου. "Πολλοί από αυτούς έχουν πάει στην Ιντλίμπ, η οποία θα μπορούσε να είναι θεωρητικά το επόμενο Χαλέπι" είπε ο ντε Μιστούρα.

Το καθεστώς Άσαντ ελέγχει πλέον ολόκληρη την πόλη, κάποτε βιομηχανική πρωτεύουσα της Συρίας, περισσότερα από τέσσερα χρόνια αφότου χωρίστηκε από την επίθεση των ανταρτών. Η απώλεια του Χαλεπίου είναι ένα σημαντικό πλήγμα για τους αντάρτες, οι οποίοι δεν έχουν πλέον μια σημαντική παρουσία σε καμία από τις μεγάλες πόλεις της Συρίας, υποβιβάζοντας την μάχη σε μια αγροτική εξέγερση που κυριαρχείται από τους ισλαμιστές αντάρτες που εξακολουθούν να αντιστέκονται στην Ιντλίμπ.

Παρόλα αυτά, πολλά από τα ανατολικά και βόρεια τμήματα της χώρας είναι εκτός ελέγχου της κυβέρνησης, και οι πρόσφατες ήττες σε μέρη όπως η Παλμύρα εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα των εξαντλημένων στρατιωτικών και των συμμαχικών ομάδων του Άσαντ να παραμείνουν στις θέσεις τους έξω από πόλεις-κλειδιά.

Αλλά το καθεστώς Άσαντ, που έχει ενισχυθεί από τους συμμάχους του στη Μόσχα και την Τεχεράνη, θα έχει ως στόχο να προωθηθεί και να επωφεληθεί από την αταξία της αντιπολίτευσης. Η εκστρατεία του Χαλεπίου σημαδεύτηκε από τη μεγάλη βαρβαρότητα, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, όταν φιλοκυβερνητικές δυνάμεις επέβαλαν πολιορκία στις ανατολικές περιοχές των ανταρτών, και ακολούθησε μια πολιτική μαζικών αεροπορικών βομβαρδισμών. Η τελευταία κατάπαυση του πυρός πριν από τις εκκενώσεις κατέρρευσε τον Οκτώβριο μετά τον βομβαρδισμό ενός ανθρωπιστικού κομβόι, μια πράξη που πιστεύεται ότι πραγματοποιήθηκε από τη ρωσική ή τη συριακή κυβέρνηση.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα