Στα χέρια των πολιτών η ανατροπή στην Κεντροαριστερά

Από το πρωί διαβάζουμε για τις εκλογές στην Κεντροαριστερά και τη μεγάλη συμμετοχή που φαίνεται να υπάρχει. Σε πολλές περιοχές και εκλογικά κέντρα της χώρας οι ουρές είναι μεγάλες και οι πληροφορίες λένε ότι μέχρι το μεσημέρι είχαν ψηφίσει περί τους 100 χιλιάδες Έλληνες.

Αυτό σημαίνει ότι θα ξεπεράσει ο τελικός αριθμός τις 55 χιλιάδες που

είχαν ψηφίσει για το ΠΑΣΟΚ και ενδεχομένως να αγγίξει ή να ξεπεράσει τις 200 χιλιάδες. Ο πήχης που είχαν βάλει οι υποψήφιοι ήταν οι 150 χιλιάδες που θεωρείται δεδομένο ότι μέχρι το βράδυ θα πιαστεί. Όταν πάνε να ψηφίσουν και οι νέοι κι όταν θα τελειώσει και ο Μαραθώνιος της Αθήνας.

Το δείχνει όλη αυτή η μεγάλη συμμετοχή; Ότι ο χώρος του ΠΑΣΟΚ και των λοιπών… προοδευτικών δυνάμεων αναστήθηκε; Ότι δεν είναι τουλάχιστον νεκρός ή δείχνει σημάδια ζωής; Ότι ο κόσμος έχει αγανακτήσει τόσο πολύ που θέλει διέξοδο στα αδιέξοδα που του δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ; Ή ότι βλέπουν ότι μπορεί να δημιουργηθεί πράγματι κάτι νέο και θέλουν να το στηρίξουν;

Υπάρχει και το ενδεχόμενο βεβαίως της συμμετοχής ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ που έχουν συμπάθειες στους ψηφοφόρους ή έχουν πάρει «γραμμή» και τρέχουν να ψηφίσουν.

Ίσως να είναι και όλα αυτά μαζί, όμως, σε συνδυασμό με τις 450 χιλιάδες που πήγαν να ψηφίσουν στις εκλογές της ΝΔ και στις εκπλήξεις που επιφυλάσσει η κάλπη, μπορεί να βγουν κάποια ενθαρρυντικά συμπεράσματα.

Το πρώτο είναι ότι αν υπάρξει ηθικοποίηση του πολιτικού συστήματος, αν μπουν νέα πρόσωπα στην πολιτική κι αν ο χώρος του κέντρου μπορέσει να λειτουργήσει εξισορροπητικά, τότε κάτι καλό μπορεί να βγει.

Η χώρα χρειάζεται κόμματα και πολιτικούς οι οποίοι μπορούν να προάγουν τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος. Μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα έχουν προοδευτικό, κοινωνικό πρόσωπο, θα βοηθήσουν τον κόσμο να βγει πιο γρήγορα από την κρίση και θα συμβάλλουν στην επιστροφή αξιών που χάθηκαν. Ίσως να είμαστε υπεραισιόδοξοι διότι όπως καλά γνωρίζουμε, άμα το μαντρί είναι χάλια, χάλια θα βγει και το γάλα. Αλλά η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία.

Και οι πολίτες κρατούν άλλωστε στα χέρια τους την ανατροπή που πρέπει να συντελεστεί στο πολιτικό σύστημα. Αν πάνε να ψηφίσουν πολιτικούς που ξέρουν ότι είναι ψεύτες, λαμόγια και υποκριτές τότε να μην έχουν απαιτήσεις για καλύτερες ημέρες.

Όλες οι εκλογές, είτε της Κεντροαριστεράς είτε της ΝΔ είτε εθνικές δίνουν την ευκαιρία στους ψηφοφόρους να εκφραστούν ελεύθερα. Αν στην κάλπη ρίχνουν συγκεκριμένη ψήφο, αυτή θα βγει. Με την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Και κάποτε οι πολίτες θα πρέπει να μάθουν ότι δεν μπορεί να ψηφίζουν και αμέσως μετά να βρίζουν για την επιλογή τους. Ας γίνουν υπεύθυνοι πολίτες για να έχουν και υπεύθυνους πολιτικούς.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κεντροαριστερά,kentroaristera