Στα χέρια των πολιτικών αρχηγών το προσχέδιο του νέου Μνημονίου

11:03 8/2/2012 - Πηγή: Antinews

Στα επιτελεία των πολιτικών κομμάτων βρίσκεται από νωρίς το πρωί το προσχέδιο του νέου Μνημονίου που κλείδωσε μεταξύ του Λ. Παπαδήμου και της τρόικας, τα ξημερώματα.

Στη ΝΔ έφτασε γύρω στις 9.30. Πρόκειται για κείμενο … 50 σελίδων.

Οι πολιτικοί αρχηγοί αφού το μελετήσουν θα μεταβούν, πιθανότατα μετά το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου για τις τελικές προτάσεις που θα κάνουν. Αν και κάποιοι παπαγάλοι στην κυβέρνηση

λένε ότι αυτό είναι το κείμενο και δεν αλλάζει, εντούτοις τυφλές υπογραφές δεν πρόκειται κανείς να βάλει κάτω από ένα κείμενο που σίγουρα έχει πολλά θολά σημεία. Ουσιαστικά το τελεσίγραφο για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είναι η ερχόμενη Δευτέρα.

Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες, φαίνεται ότι το κείμενο αναφέρει μείωση 22% στους κατώτερους μισθούς και παλαιών και νεοεισερχόμενων.

Διατηρούνται 13ος και 14ος μισθός, επίσης διατηρούνται οι ωριμάνσεις (διετίες, πολυετίες), καθώς και τα βασικά επιδόματα (οικογενειακά, ανθυγιεινής εργασίας), τα οποία αναπροσαρμόζονται με το ύψος της κατώτερης αμοιβής μετά τη μείωση. Επομένως, θα έχουμε προοδευτικές μειώσεις στους μισθούς όλων των υπαλλήλων.

Η πρόταση για τις επικουρικές συντάξεις έχει πολλά σενάρια που θα παρουσιαστούν στο σύσκεψη.

1. Μείωση 10% στις κύριες και 5% στις επικουρικές συντάξεις.

2. Μείωση 5% στις κύριες και 10% στις επικουρικές.

3. Μεσοσταθμική μείωση 15% μόνο στις επικουρικές συντάξεις.

4. Μείωση 20% στις κύριες πάνω από 1.200 ευρώ.

Όπως και να έχει προτείνεται και η μείωση των επικουρικών αλλά και των κύριων συντάξεων.

Η μετενέργεια διατηρείται αλλά για τρεις μήνες και μετά πάμε σε συζητήσεις για ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Επίσης, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου καταργείται η μονιμότητα στις ΔΕΚΟ. Με τον τρόπο αυτό οι ξένοι «επενδυτές» αφού πέτυχαν την εσωτερική υποτίμηση με μείωση των μισθών, τώρα θα μπορούν να αγοράσουν μπιρ παρά τις δημόσιες επιχειρήσεις που θα είναι απαλλαγμένες από υπαλλήλους ανεπιθύμητους.

Φυσικά περιλαμβάνεται και η απόλυση αρχικά 15.000 υπαλλήλων κι έπεται συνέχεια.

Φαίνεται τέλος να κλείνει η περικοπή 1,1 δις στην υγεία, 400 εκατ. στην Άμυνα και άλλα 400 εκατ. στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Αν και δεν υπάρχει αυτή την στιγμή ολοκληρωμένη εικόνα  είναι βέβαιον ότι θα υπάρξουν έντονες ενστάσεις, κυρίως από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας.

Που θα κάτσει η μπίλια θα το γνωρίζουμε σύντομα. Πιθανότατα, όμως, ούτε και σήμερα.

Διαβάστε κι αυτό: Σενάρια μέτρων για …Νταχάου

Keywords
Τυχαία Θέματα