Στα 190 τα κρούσματα του κορονοϊού - Ανοιχτά μόνο καταστήματα τροφίμων, φούρνοι, φαρμακεία και ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας

Στα 190 έφτασαν τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα, ενώ την απόφαση να κλείσουν όλα τα εμπορικά κέντρα, μπαρ, καφέ και καφετέριες, όλη η εστίαση, εκτός ντελίβερι και take away, οι αθλητικές εγκαταστάσεις εκτός από τις ανοιχτούς χώρους για μεμονομένη άθληση, τα κέντρα αισθητικής, βιβλιοθήκες, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Τσιόδρας θα παραμείνουν ανοιχτά μόνο τα καταστήματα τροφίμων, φούρνοι,

ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας και τα φαρμακεία.

Το γεγονός ότι μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε στα 190 από τα 117 που ήταν χθες οδήγησε την ειδική επιτροπή των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας στην απόφαση να ληφθούν επιπλέον μέτρα που αφορά το κλείσιμο επιχειρήσεων όπου συγκεντρώνονται μεγάλες ομάδες πολιτών.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επεσήμανε ότι τα μέτρα επεκτείνονται για προληπτικούς λόγους και εξήγησε γιατί η επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει σε επέκταση των ήδη αυστηρών μέτρων. Ο στόχος, όπως είπε, είναι να μην έχουμε μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα. «Δίνουμε τη μάχη με ατομική ευθύνη και συλλογική συνείδηση» είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε τους λόγους που έκανε την επιτροπή να αποφασίσει ομόφωνα πιο αυστηρά μέτρα.

Ο ένας είναι ότι εμφανίστηκαν νέα κρούσματα σε νέες περιοχές της χώρας και ο άλλος ότι δυστυχώς δεν τηρούνται τα μέτρα περιορισμού και αυτοπεριορισμού, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Από την πλευρά του ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε ότι από τα 190 κρούσματα, τα 11 είναι «ορφανά», δηλαδή δεν μπορεί να εντοπιστεί η πηγή μετάδοσης του ιού και εξήγησε ότι τα 9 από αυτά είναι στην Αττική. Ήδη 5 ασθενείς βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της χώρας. Από την πανδημία η Ελλάδα καταγράφει ήδη έναν νεκρό, ενώ ακόμη 47 ασθενείς που νόσησαν από κορονοϊό κρίθηκε ότι πρέπει να παραμείνουν στο νοσοκομείο και εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

Όσον αφορά τα περαιτέρω μέτρα που ανακοινώθηκαν έχουν να κάνουν με: κλείσιμο εμπορικών κέντρων, καφέ, μπαρ και καφετέριες, μαγαζιά εστίασης εκτός ντελίβερι και take away , βιβλιοθήκες, μουσεία, αθλητικοί χώροι, κέντρα αισθητικής. Ανοιχτά παραμένουν τα καταστήματα που πωλούν τρόφιμα, τα σούπερ μάρκετ, οι φούρνοι, τα ζαχαροπλαστεία (εφόσον δεν διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα) και οι ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας. Ειδικά μέτρα θα ληφθούν και για τους δημοσίους υπαλλήλους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και είναι ανοσοκατεσταλμένοι.

Η ακτινογραφία των κρουσμάτων του κορονοϊού

Εκατόν ενενήντα κρούσματα κορονοϊού καταγράφει συνολικά η χώρα μας, εκ των οποίων 11 χωρίς σαφές ιστορικό ταξιδιών, και επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Επίσης για 36 άτομα, η ιχνηλάτησή τους είναι υπό διερεύνηση. Από τα 11 «ορφανά» κρούσματα, τα 9 έχουν εντοπιστεί στην Αττική. Πέντε άτομα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ διασωλημένοι. Συνολικά, στα νοσοκομεία αναφοράς νοσηλεύονται 47 ασθενείς.

Από το σύνολο των κρουσμάτων, σαράντα επτά είναι πάνω από 65 ετών, 79 ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 40-64 και, όπως λένε οι επιστήμονες, σε αυτή την ομάδα αναμένουν τα περισσότερα κρούσματα. Επίσης έχουν προσβληθεί 7 παιδιά από 0 έως 17 ετών.

Γεωγραφικά η κατανομή των κρουσμάτων έχει ως εξής: Αθήνα 85, Ηλεία 40, Αχαΐα 9, Θεσσαλονίκη 6, Ανατολική Αττική 5, Ζάκυνθος 4, Καστοριά 3.

Συνολικά έχουν γίνει 2.700 εργαστηριακοί έλεγχοι, με τους 1000 να έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες 48 ώρες.

Έκκληση ΕΟΔΥ προς τους πολίτες για ατομική προφύλαξη και κοινωνική ευθύνη

Eκκληση προς τους πολίτες που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και έχουν ήπια συμπτώματα ίωσης να μην προσέρχονται στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας προκειμένου να εξεταστούν για τον νέο κορoνοϊό SARS-CoV-2, απευθύνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). "Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της νόσου σε ευπαθείς ομάδες, αλλά και να εκτεθούν οι ίδιοι στον SARS-CoV-2 σε περίπτωση που δεν νοσούν ήδη", τονίζει ο ΕΟΔΥ, ο οποίος έχει υιοθετήσει κριτήρια εργαστηριακού ελέγχου σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Σημειώνει ότι δίνεται προτεραιότητα για την εξέταση στους συμπολίτες μας με σοβαρή αναπνευστική νόσο, καθώς και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με χρόνια προβλήματα υγείας. "Το πιο αποτελεσματικό μέτρο περιορισμού της επιδημίας είναι ο περιορισμός κατ' οίκον με την εμφάνιση συμπτωμάτων ίωσης για τα άτομα που δεν ανήκουν σε ευπαθή ομάδα".

Τονίζει επίσης, ότι όσοι έχουν ήπια συμπτωματολογία ή αναζητούν γενικές πληροφορίες για τον νέο κορονοϊό, να μην καλούν τον ΕΟΔΥ, αλλά να απευθύνονται στον προσωπικό τους γιατρό.

Πληροφορίες για τα μέτρα προφύλαξης στο eody.gov.gr.

Τι προβλέπει το σχέδιο της ΓΓΠΠ για τον κορονοϊό

Τρία κέντρα επιχειρήσεων αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία για τον συντονισμό των δράσεων με στόχο την αντιμετώπιση της μεγάλης κρίσης του κορονοϊού όπως διαμορφώνεται, πιθανόν και μέσα στη διάρκεια της μέρας, από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, που ανέλαβε πλέον τη διαχείριση με εντολή πρωθυπουργού και μετά την ενεργοποίηση του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων.

Παράλληλα, μελετάται -αλλά μέχρι και πριν από λίγο δεν είχε οριστικοποιηθεί- η δημιουργία και ενός τέταρτου εποπτικού κέντρου στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου θα παρακολουθούν όλες τις εξελίξεις και θα προΐσταται στον συντονισμό ο γγ Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, παρουσία και του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Τα τρία βασικά, κέντρα που προβλέπει το σχέδιο είναι τα εξής:

Ένα κεντρικό κέντρο «ιχνηλάτησης» στον 2ο όροφο της ΓΑΔΑ και ένα εφεδρικό κέντρο «ιχνηλάτησης» στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής (ΕΣΚΕ) στο Χαλάνδρι και ένα «κέντρο ενημέρωσης» επίσης στο ΕΣΚΕ της Πυροσβεστικής.

Για το εποπτικό κέντρο στο υπουργείο έγινε μια πρώτη έρευνα χτες από τον κ. Χαρδαλιά για τον χώρο που θα στηθεί, αλλά δεν κατέληξε ακόμα στην τελική απόφαση.

Τα δύο κέντρα ιχνηλάτησης θα στελεχωθούν από περίπου 150 αστυνομικούς και πυροσβέστες που έχουν εκπαιδευτεί, ενώ το κέντρο ενημέρωσης με 70 πυροσβέστες.

Οι τελευταίοι, σύμφωνα με πληροφορίες είναι δόκιμοι, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, πριν από τρεις μέρες, ενώ πιθανότατα θα γίνουν και άλλα σεμινάρια για την καλύτερη λειτουργία του κέντρου, καθώς έχει την ευθύνη της ενημέρωσης των πολιτών που διαπιστώνεται ότι προσβλήθηκαν από τον ιό, ή των ανθρώπων που έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους, προκειμένου να τους παρασχεθούν οι κατάλληλες οδηγίες και συμβουλές, για την τήρηση της καραντίνας, ενώ βέβαια παραμένει σε λειτουργία και το τετραψήφιο νούμερο 1135 του ΕΟΔΥ.

Η επιλογή των δόκιμων πυροσβεστών έγινε για να μην λείψει κανένας μάχιμος από τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, ενώ στο θέμα της ιχνηλάτησης χρησιμοποιούνται αστυνομικοί και πυροσβέστες, καθώς είναι υποχρεωτικό να υπάρχουν γενικοί και ειδικοί ανακριτικοί υπάλληλοι που είναι οι υπηρετούντες των δύο Σωμάτων, προκειμένου να γίνονται σύμφωνα με τον νόμο όλες οι ενέργειες και να τηρείται μυστικότητα. Μάλιστα, για το θέμα αυτό όσοι στελεχώσουν τα κέντρα δίνουν όρκο στον ΕΟΔΥ για πλήρη εμπιστευτικότητα.

Σημειώνεται ότι στη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπεται ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αποκτά πλέον πρόσβαση σε όλες πληροφορίες και στοιχεία προσωπικού χαρακτήρα για όσους έχουν νοσήσει από κορονοϊό.

Ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας, η ΓΓΠΠ θα μπορεί να κηρύσσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ολόκληρες περιοχές για την δημόσια υγεία, ή να ενεργοποιεί σχέδια που αφορούν τη δημιουργία πλωτών νοσοκομείων και έκτακτες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, πάντα μετά από αίτημα του Υπουργείου Υγείας και να κινητοποιεί αναλόγως όλες τις υπηρεσίες και φορείς για την υλοποίηση όλων των σχεδίων αυτών.

Για το θέμα πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις στο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό.

Μάλιστα, σήμερα ήταν να μεταβεί στις Βρυξέλλες ο γγ Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, προκειμένου να συμμετάσχει σε σύσκεψη των υπουργών Υγείας και των επικεφαλής Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, αλλά αναβλήθηκε λόγω μιας ακόμη σύσκεψης που πραγματοποιείται στο Μαξίμου και θα τον αντικαταστήσει η μόνιμη αντιπροσωπεία της χώρας που έχει λάβει σχετικές οδηγίες.

Σύσκεψη για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στο Μαξίμου υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη

Σύσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τους υπουργούς Υγείας Β. Κικίλια, Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, τον υφ. Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιο για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, 'Ακη Σκέρτσο, τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, για την εξέλιξη της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, στη σύσκεψη συζητήθηκε, επίσης, η ετοιμότητα του συστήματος Υγείας να ανταποκριθεί στις ανάγκες καθώς και ο σχεδιασμός για τη λήψη περαιτέρω περιοριστικών μέτρων.

Παρουσία του πρωθυπουργού η πιλοτική λειτουργία για την εξ αποστάσεως διδασκαλία

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τέθηκαν σε πιλοτική λειτουργία από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, τα ψηφιακά εργαλεία που θα επιτρέψουν την εξ αποστάσεως διδασκαλία προκειμένου να διαταραχθεί όσο το δυνατόν λιγότερο η σχολική χρονιά λόγω των έκτακτων συνθηκών που βιώνει και η χώρα μας.

Η εξ αποστάσεως διδασκαλία αποτελεί το πλέον πρόσφορο μέσο για να διατηρήσουν οι μαθητές, οι σπουδαστές και οι φοιτητές την επαφή τους με την εκπαιδευτική διαδικασία χωρίς να αποσκοπεί στο να υποκαταστήσει τη δια ζώσης εκπαίδευση.

Στη διάρκεια της παρουσίασης, ο πρωθυπουργός συνομίλησε με μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό και μάλιστα καθησύχασε τη μαθητική κοινότητα λέγοντας ότι «οι Πανελλήνιες θα γίνουν, έχουμε δεσμευτεί, ελπίζουμε όλα να πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα ανάλογα με το πόσο θα κρατήσει αυτή η περιπέτεια. Ο κόπος σας δεν πάει χαμένος, η χρονιά δεν χάνεται και θα πρέπει να συνεχίσετε και να προσαρμοστείτε όπως και όλοι μας σε αυτές τις ειδικές αντιξοότητες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και βέβαια με καλή διάθεση όλοι να συμμετέχουμε όσο πιο πολύ μπορούμε με τα καινούργια ψηφιακά εργαλεία τα οποίας μας δίνει το υπουργείο και τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας». Επίσης ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η τεχνολογία μπορεί να καταστεί σύμμαχός μας στην περίπτωση αυτή.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε όλους τους παράγοντες της εκπαίδευσης για τη συμβολή τους στο εγχείρημα αυτό. Το καλάθι των διαθέσιμων ψηφιακών εργαλείων για την υλοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης θα περιλαμβάνει όλες τις υφιστάμενες ψηφιακές δομές του υπουργείου, καθώς και τις δικτυακές συνδέσεις και υπηρεσίες του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, αλλά και τρεις ψηφιακές πλατφόρμες που παρέχονται δωρεάν προς το υπουργείο και τους εποπτευόμενους φορείς του από τις εταιρείες CISCO, Google και Microsoft. Επιπλέον, ενημερωτικό υλικό για την αξιοποίηση των εργαλείων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης θα παρέχεται και μέσω της τηλεόρασης της ΕΡΤ.

Μαζί με τον πρωθυπουργό την πρώτη πιλοτική εφαρμογή της διαδικασίας παρακολούθησαν η υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, η υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας- Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, Σοφία Ζαχαράκη.

Μέτρα για τη στήριξη των νοικοκυριών, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων από τις παρενέργειες της πανδημίας

Δέσμη νέων μέτρων για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού προαναγγέλλει το υπουργείο Οικονομικών.

Πρόκειται για πρόσθετες χρηματοδοτήσεις του εθνικού συστήματος υγείας ύψους 200 εκατ. ευρώ, για αναστολή της πληρωμής φόρων και εισφορών σε περισσότερες επιχειρήσεις και κλάδους που πλήττονται από την πανδημία, για ολοκληρωμένο σύστημα στήριξης των εργαζομένων λόγω της αναστολής καταβολής μισθών απο τις επιχειρήσεις με την προώθηση σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας για την παράλληλη διασφάλιση των θέσεων εργασίας καθώς και για νομοθετικές ρυθμίσεις που θα προβλέπουν την αποπληρωμή εκκρεμών επιστροφών φόρου σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Επίσης θα παρασχεθεί ρευστότητα προς τις επιχειρήσεις και σε συνεννόηση με το τραπεζικό σύστημα θα επιδιωχθεί να στηριχθεί ο δανεισμός αυτών και των νοικοκυριών, όπως άλλωστε επισημάνθηκε σε σημερινή σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τη Διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος και εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Τα νέα μετρά στήριξης προαναγγέλλει το υπουργείο Οικονομικών σε σχετική ανακοίνωσή του στην οποία επίσης καταγράφει το πλαίσιο διεκδικήσεων της κυβέρνησης στα ευρωπαϊκά όργανα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ειδικά για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με απόφαση του κράτους θα προβλέπεται η καταβολή οικονομικής ενίσχυσης στους εργαζόμενους και πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών τους.

Ειδικότερα το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει:

Η παγκόσμια κοινότητα, η Ευρώπη και η χώρα μας βιώνουμε μια μεγάλη δοκιμασία.

Η ελληνική κοινωνία την αντιμετωπίζει με αγωνία, και η Κυβέρνηση, με τους ειδικούς επιστήμονες, κάνουν το καλύτερο δυνατόν για να ελαχιστοποιήσουν το ανθρώπινο, το κοινωνικό και το οικονομικό κόστος.

Τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με μεθοδικότητα και προνοητικότητα, σε απόλυτη συνοχή και συνεργασία, αναλαμβάνουμε συνεχώς συνεκτικές πρωτοβουλίες προκειμένου να αμβλυνθούν οι σημαντικές συνέπειες της εξάπλωσης του κορονοϊού στην πραγματική οικονομία και να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή.

1ον. Ενισχύουμε το σύστημα δημόσιας υγείας.

Από την πρώτη στιγμή, υπάρχει πλήρης υποστήριξη του συστήματος υγείας σε έκτακτες δαπάνες που απαιτούνται, αναφορικά με έξοδα μισθοδοσίας, προσλήψεις νέου προσωπικού, εξοπλισμό ΜΕΘ, φάρμακα, υγειονομικό υλικό, δαπάνες για καθαριότητα και φύλαξη, μεταφορά και ανάλυση δειγμάτων, και οτιδήποτε άλλο απαιτηθεί.

Επειδή είμαστε στους πρώτους μήνες του έτους, το Υπουργείο Υγείας χρησιμοποιεί - σε μεγαλύτερη έκταση - τους διαθέσιμους πόρους του προϋπολογισμού του, ενώ επιπλέον χρηματοδοτείται και εκτάκτως.

Ήδη ενισχύθηκε με 15 εκατ. ευρώ για την προμήθεια αναγκαίου υγειονομικού υλικού.

Ενισχύεται περαιτέρω με 70 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για την πρόσληψη 2.000 επαγγελματιών υγείας σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και στο ΕΚΑΒ.

Εκτιμάται ότι οι πρόσθετες χρηματοδοτήσεις θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ.

2ον. Νομοθετήσαμε διευκολύνσεις πρόσβασης στην εργασία, ειδικά για τους εργαζόμενους γονείς με παιδιά μέχρι 15 ετών.

Παρέχεται ευελιξία ως προς τα ωράρια εργασίας, διευκολύνεται η εξ αποστάσεως εργασία, δίνεται η δυνατότητα λήψης άδειας ειδικού σκοπού.

Το Κράτος, μαζί με εργοδότες και εργαζόμενους, επιμερίζεται το κόστος.

3ον. Δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων σε επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορονοϊού.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα, για τις ίδιες επιχειρήσεις, αναστολής των πληρωμών δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, καθώς και πληρωμών όλων των ρυθμίσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ακολουθούν, άμεσα, αντίστοιχα μέτρα για επιχειρήσεις σε κλάδους που πλήττονται δραστικά από το ίδιο φαινόμενο.

4ον. Δημιουργήθηκε μηχανισμός παρακολούθησης, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία του ΓΛΚ, της ΑΑΔΕ, των πιστωτικών ιδρυμάτων, του Υπουργείου Εργασίας και του ιδιωτικού τομέα, σε ημερήσια βάση, ώστε να παρεμβαίνουμε έγκαιρα, στοχευμένα και αποτελεσματικά στους κλάδους της οικονομίας και στις περιοχές όπου παρατηρείται σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας.

Τα αποτελέσματα του μηχανισμού θα αξιοποιηθούν για την εξειδίκευση μέτρων, άμεσα, τις επόμενες ημέρες.

5ον. Θα νομοθετηθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα στήριξης των εργαζομένων με εξαρτημένη εργασία, ένεκα της αναστολής καταβολής μισθών από τις επιχειρήσεις, για τις οποίες απαγορεύτηκε προσωρινά η λειτουργία τους.

Αυτό το σύστημα θα περιλαμβάνει την οικονομική ενίσχυση, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, τη διασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, και την ενίσχυση των δεξιοτήτων από απόσταση.

Οι παρεμβάσεις αυτές θα εφαρμόζονται σταδιακά και συνδυαστικά με τους άλλους πυλώνες έκτακτων μέτρων, με σκοπό τη στήριξη των εργαζομένων, με τρόπο άμεσο και όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό.

6ον. Προχωρούμε άμεσα, μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων, στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, με στόχο την αύξηση της ρευστότητας στην οικονομία.

7ον. Θα παρασχεθεί, έγκαιρα, ρευστότητα σε επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητά τους, έτσι ώστε να διατηρηθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας.

Τα συναρμόδια υπουργεία βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τη χρήση επιπλέον μέσων τόνωσης της ρευστότητας αυτών των επιχειρήσεων, όπως αυτά που ξεκίνησαν να ανακοινώνονται τις τελευταίες ώρες.

Μέσα όπως είναι τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια για κεφάλαιο κίνησης, η ευελιξία στους κανόνες κρατικών ενισχύσεων, τα χρηματοδοτικά εργαλεία κ.α.

Για τον σκοπό αυτό, θα συνεκτιμηθούν οι χθεσινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και οι επικείμενες της συνεδρίασης του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα.

Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να συμβάλλει και το τραπεζικό σύστημα.

Ήδη χθες και σήμερα, γι’ αυτό το σκοπό, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων. Οι συζητήσεις θα είναι τακτικές.

Βασική προτεραιότητα είναι να υπάρξουν οι ελάχιστες δυνατές επιπτώσεις στον υφιστάμενο τραπεζικό δανεισμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων και να υποστηριχθεί η υγιής επιχειρηματικότητα, ανεξαρτήτου μεγέθους επιχείρησης.

Οι τράπεζες θα εξυπηρετούν κανονικά τους πολίτες μέσω των υποκαταστημάτων τους.

Καλούμε όμως τους πολίτες να χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και το e-banking για την διεκπεραίωση των υποχρεώσεών τους σε τράπεζες, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.

Οι συναλλακτικές συνήθειες πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα!

8ον. Διεκδικούμε δημοσιονομικό χώρο. Συγκεκριμένα, διεκδικούμε:

να αξιοποιηθούν πλήρως τα περιθώρια ευελιξίας που προβλέπονται για έκτακτες περιστάσεις στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης,

να ισχύσει αυτή η ευελιξία για τη χώρα μας αναφορικά με τον εφετινό στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, και

να διευρυνθούν κατάλληλα οι δαπάνες που εξαιρούνται από τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Δαπάνες για να στηριχθούν επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, πολίτες και συστήματα υγείας.

Οι παρεμβάσεις της Κυβέρνησης θα είναι συνεχείς, έγκαιρες και στοχευμένες.

Εργαζόμαστε με σύνεση και ενότητα, ψυχραιμία και υπευθυνότητα.

Στις δύσκολες αυτές στιγμές η Πολιτεία, και σε οικονομικό επίπεδο, θα βρεθεί δίπλα στον πολίτη και τις επιχειρήσεις.

Πιστεύει και αναμένει ότι στο ύψος των περιστάσεων θα σταθεί ολόκληρη η οικονομική ηγεσία του τόπου.

Εργοδότες και διοικήσεις των επιχειρήσεων, συνδικαλιστικοί και κοινωνικοί φορείς, όλοι με ευθύνη, αυτοπειθαρχία, αλληλεγγύη και διάθεση συνεισφοράς, μπορούμε και οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε την πρωτοφανή αυτή κρίση.

Η επιδημία θα είναι παροδική.

Από εμάς εξαρτάται το ίδιο παροδικές να είναι και οι επιπτώσεις της στην ελληνική οικονομία.

Τηλεδιάσκεψη ενάντια στον κορονοϊό: Η Κίνα μοιράζεται τις γνώσεις της με την Ελλάδα

Βρισκόμενη στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στον κορονοϊό, η Κίνα επιχειρεί να μεταφέρει τη γνώση της, στις αρχές των κρατών που τώρα δοκιμάζονται, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Για το λόγο αυτό, εκπροσωπώντας το ελληνικό υπουργείο Υγείας, η δρ. Έλενα Μαλτέζου-Πέτρου, διευθύντρια του τομέα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ, συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη ανάμεσα σε κορυφαίους Κινέζους επιστήμονες και εκπροσώπους δεκαεπτά κρατών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Η δρ. Μαλτέζου-Πέτρου εξέφρασε την ικανοποίησή της για τον τρόπο που η Κίνα συνεργάζεται με τους εταίρους της για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας αλλά τόνισε ότι κρίσιμη είναι και η προσωπική ευθύνη κάθε πολίτη.

«Ο κόσμος οφείλει να ανταποκριθεί στις οδηγίες του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνει αντιληπτό αυτό από όλους και όλες. Αναμένουμε αύξηση των κρουσμάτων και οι πολίτες πρέπει να συμμορφωθούν με τις συστάσεις προκειμένου το μέγεθος της επιδημίας να είναι το δυνατόν μικρότερο» επεσήμανε η δρ. Μαλτέζου-Πέτρου.

Το κοινό σημείο μεταξύ των τοποθετήσεων των συμμετεχόντων εκ μέρους της Κίνας ήταν η ανάγκη για δραστικά και άμεσα μέτρα προκειμένου η εξάπλωση του ιού να ανασχεθεί, όσο το δυνατόν περισσότερο, εγκαίρως.

Όπως τόνισε η κ. Ζ. Γιανγκ, εκ μέρους της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας, κλειδί για την αντιμετώπιση του κορονοϊού είναι η ισχυρή πολιτική δέσμευση, που στην περίπτωση της Κίνας μεταφράστηκε σε μέτρα σε ολόκληρη την επικράτεια και διαφάνεια και υπευθυνότητα απέναντι στην διεθνή κοινότητα.

Εκπροσωπώντας το υπ. Εξωτερικών της Κίνας, ο Γουάνγκ Λουτόνγκ δεσμεύτηκε ότι η Κίνα θα συνεχίσει να δημοσιοποιεί τα ευρήματά της σχετικά με τον κορονοϊό, καθώς και τα πρωτόκολλα αντιμετώπισής του που εξελίσσει. Μάλιστα τόνισε ότι η Κίνα αποφάσισε να στείλει ιατροφαρμακευτικές προμήθειες στην Ιταλία, ακριβώς για να αποδείξει την έμπρακτη συμπαράστασή της.

Σημαντικές ήταν οι παρατηρήσεις των Κινέζων επιστημόνων που συμμετείχαν στην ενημέρωση των κρατών της ομάδας China-CEEC, δηλαδή του μόνιμου μηχανισμού συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και δεκαεπτά κρατών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, στο πλαίσιο του οποίου διοργανώθηκε η τηλεδιάσκεψη. Ανάμεσα στα ευρήματα της Κίνας, υπάρχουν και θετικά νέα, όπως για παράδειγμα ότι οι εγκυμονούσες γυναίκες δεν επηρεάζονται περισσότερο από τον ιό, συγκριτικά προς την ηλικιακή ομάδα που ανήκουν και συνεπώς, οι πιθανότητες ανάρρωσής τους είναι εξαιρετικά υψηλές. Επίσης, οι Κινέζοι επιστήμονες υπενθύμισαν ότι η πλειοψηφία των περιπτώσεων θεραπεύεται από τον ιό.

Ως τα τρία κυρίαρχα συμπτώματα του κορονοϊού, οι Κινέζοι επιστήμονες κατατάσσουν τον πυρετό, τον ξηρό βήχα και την κατάπτωση, δηλαδή το αίσθημα ανεξήγητης κούρασης, ενώ πιο ευάλωτοι εμφανίζονται οι άνθρωποι με υπέρταση, διαβήτη και άσθμα. Ο ιός είναι περισσότερο μεταδοτικός στην αρχή της εκδήλωσης των συμπτωμάτων, μάλιστα και ένα με δύο εικοσιτετράωρα πριν καν αυτά εκδηλωθούν. Ωστόσο, ειδικά στις βαριές περιπτώσεις, μπορεί να συνεχίσει να είναι μεταδοτικός έως και για δύο εβδομάδες, μερικές φορές ακόμα και μετά την ίαση.

Πέρα από τα ειδικά μέτρα τα όποια εφάρμοσαν και παρουσίασαν οι Κινέζοι αξιωματούχοι (για παράδειγμα, ως προς τις εισαγωγές προϊόντων στην χώρα, την αντιμετώπιση των αερομεταφορών κ.ά.), ο κοινός παρονομαστής για την αποφυγή της εξάπλωσης του ιού είναι η προσωπική υγιεινή και οι αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των πολιτών. Ενώ πλέον, εκτός της φαρμακευτικής έρευνας, έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους και στις ενδεχόμενες συνέπειες της μόλυνσης του περιβάλλοντος από τον κορονοϊό.

Στο μεταξύ, κύκλοι της κινεζικής πρεσβείας στην Αθήνα τόνισαν ότι, ήδη πριν καν εκδηλωθούν κρούσματα στην Ελλάδα, βρίσκονταν σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να μην εισαχθεί ο ιός από την Κίνα.

Με ευθύνη της πρεσβείας, όλοι οι Κινέζοι υπήκοοι που βρίσκονται στην Ελλάδα ενημερώθηκαν να αποφεύγουν τις δημόσιες συγκεντρώσεις, ενώ σε περίπτωση επιστροφής από την Κίνα λαμβάνουν την αυστηρή σύσταση να μείνουν σε κατ' οίκον απομόνωση για δύο εβδομάδες. Στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και σε συνεργασία με τις Κινεζικές Αερογραμμές, όλοι οι επισκέπτες από την Κίνα ενημερώνονται για τους κανόνες που οφείλουν να ακολουθήσουν ενώ η κινεζική κοινότητα της Ελλάδας έχει ενεργοποιηθεί ώστε να τηρήσει τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
φούρνοι, φαρμακεια, φούρνοι, υγειας, υπουργείο παιδείας, υφυπουργός παιδείας, ελλαδα, νέα, αθηνα, θεσσαλονικη, καστορια, ΕΟΔΥ, εμφάνιση, gov, γγππ, γαδα, βρυξέλλες, πανελληνιες 2013, cisco, google, microsoft, ΕΡΤ, τραπεζες, εκαβ, γλκ, ααδε, βενιζελος, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , κικιλιας, σταση εργασιας, μετρο, ωραριο καταστηματων, καθαρα δευτερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, θεματα πανελληνιων, βασεις πανελληνιων, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, www.google.gr, τραπεζα της ανατολης, εκτακτη εισφορα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, πανελληνιες 2012, πανελληνιες, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, σχεδιο αθηνα, κρουσματα σημερα, αδεια ειδικου σκοπου, κοινωνια, ηλεια, αποτελεσματα, το θεμα, γγππ, γλκ, γνωση, δωρεαν, εκαβ, εργασια, εργαλεια, ζακυνθος, ηγεσια, ημερησια, θεμα, ιος, ιταλια, κινα, νεα μετρα, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, τα νεα, υγεια, υπουργείο παιδείας, υπουργειο οικονομικων, υψος, microsoft, αγωνια, αεροδρομιο, ασθμα, αυξηση, αλληλεγγυη, απε, ασφαλιστικα ταμεια, αττικη, εβδομαδες, βρυξέλλες, γεγονος, γινει, γινονται, γονεις, δευτερα, δυνατοτητα, δυστυχως, διοικηση, εγινε, εγχειρημα, ελενα, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκπαιδευση, ενημερωση, ενενηντα, εμφάνιση, εξελιξη, εξοδα, επικοινωνια, επτα, ερευνα, εστιαση, ετων, ευθυνη, ευρωπη, εφοριες, τεχνολογια, ζαχαροπλαστεια, υγιης, ιδιο, υπηρεσιες, υφυπουργος, θεσεις εργασιας, υγειονομικο, ιστορικο, κεφαλαιο, κυβερνηση, λειτουργια, λειψει, ληψη, λογο, μαξιμου, μηνες, μητσοτακης, νικη, νικο, νοσοκομεια, ομαδα, παντα, παιδια, πηγη, πιθανοτητες, πιο πολυ, πλατφορμες, πολιτεια, προβληματα, προσληψεις, ρυθμισεις, σεμιναρια, συγκεκριμενα, σουπερ μαρκετ, σοφια, σουπερ, σχεδια, σχεδιο, υπουργειο υγειας, τρια, ιαση, υλοποιηση, συμπτωματα, υπερταση, υπουργος παιδειας, υφυπουργός παιδείας, φαρμακα, φυσικα, χαλανδρι, ψυχραιμια, ωρες, βηχα, china, cisco, εφαρμογη, ενωση, γνωσεις, gov.gr, gov, χωρα, υπουργειο, κυριακου, νοσοκομειο, ομαδες, οργανα, πληροφοριες, σωτηρης, τραπεζα, θεματα, θεσεις, θετικα, υλικο
Τυχαία Θέματα