Σόιμπλε: Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο

Σημαντική πρόοδο έχει σημειώσει η Ελλάδα στην εξυγίανση των δημοσιονομικών της, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επαναλαμβάνοντας την αναγκαιότητα να μείνει η χώρα πιστή στις δεσμεύσεις της.

Σε σημερινή ομιλία του στη Μπούντεσταγκ, ο κ. Σόιμπλε διεμήνυσε ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί η κρίση

χρέους στην ευρωζώνη είναι να διορθωθούν τα σφάλματα του παρελθόντος.

Όπως εξήγησε, «τα αίτια [της κρίσης] βρίσκονται στα σφάλματα των οικονομικών και χρηματοοικονομικών πολιτικών που εφάρμοσαν τα κράτη μέλη και [η κρίση] μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από αυτά».

«Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για να γίνει αυτό, [δεν μπορεί να γίνει] ούτε με συγκέντρωση του χρέους ούτε με απερίσκεπτη χρήση των μηχανημάτων εκτύπωσης [χρήματος] της τράπεζας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στην αρχή αυτή βασίστηκαν όλες οι αποφάσεις που ελήφθησαν σχετικά με τα πακέτα διάσωσης των ευρωπαϊκών χωρών και την ΕΚΤ, επισήμανε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ. Τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να υπερασπιστούν και να σεβαστούν την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, πρόσθεσε.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Βερολίνο εμφανίζεται αποφασισμένο να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, εν όψει της κρίσιμης έκθεσης της τρόικας, φοβούμενο ένα ντόμινο επιπτώσεων με τεράστιο οικονομικό και πολιτικό κόστος.

Θετικό κλίμα στις Βρυξέλλες για τα ελληνικά αιτήματα

Θετικό κλίμα για την ικανοποίηση των ελληνικών αιτημάτων καταγράφεται στο μεταξύ στις Βρυξέλλες, εν όψει της πρώτης συζήτησης για τη χώρα μας στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, την Παρασκευή στη Λευκωσία.

Οπως επισήμανε χθες στη βελγική πρωτεύουσα αξιωματούχος της Ευρωζώνης, οι εκπρόσωποι της Τρόικας θα παρουσιάσουν στη συνεδρίαση, μέσω των πολιτικών τους προϊσταμένων (Ρεν, Ντράγκι, Λαγκάρντ), τα πρώτα στοιχεία σχετικά με το πακέτο των μέτρων των 11,8 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014, αλλά εκτίμησε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να ληφθεί απόφαση σχετικά με την ποιότητα των μέτρων.

Για το χρονοδιάγραμμα ανέφερε ότι τα πάντα θα εξαρτηθούν από το πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της Τρόικας, που θα υποβάλει την έκθεση στην ομάδα εργασίας του Eurogroup, η οποία στη συνέχεια θα κάνει και την τελική εισήγηση στους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης. Για να υπάρξει απόφαση για την Ελλάδα στην επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup (8 Οκτωβρίου), θα πρέπει η Τρόικα να έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου, ανέφερε ο αξιωματούχος, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να ληφθεί απόφαση (τηλεδιάσκεψη).

Σχετικά με το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι σ’ αυτή τη φάση η Τρόικα συζητάει με την ελληνική κυβέρνηση μόνο για το μέτρα, που αποτελούν άλλωστε και δέσμευση της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία τότε μπορεί να συζητηθούν τα επιμέρους αιτήματα.

Η αισιοδοξία που επικρατεί στις Βρυξέλλες

Keywords
Τυχαία Θέματα