Σόιμπλε - Βαρουφάκης: δύο διαφορετικοί κόσμοι

Το ακροατήριο σε μια δεξαμενή σκέψης με επιρροή στην Ουάσιγκτον, πήρε μια γεύση της πολιτικής της ευρωζώνης, όταν οι δύο πρωταγωνιστές στο ελληνικό αδιέξοδο παρουσίασαν τις αντίθετες απόψεις τους.

Πρώτα το λόγο πήρε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Έκανε στους ακροατές στο Ινστιτούτο Brookings μια μακρά εισαγωγή για το πώς το αυξημένο χρέος δεν ήταν η απάντηση

στην αναζήτηση της ανάπτυξης για τις προηγμένες οικονομίες. Η Ευρώπη δεν είναι στο έλεος της λιτότητας, είπε, αλλά «προσπαθεί να συγκρατήσει το χρέος» και έχει τρεις προτεραιότητες: οι κρατικές δαπάνες δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερες από το ΑΕΠ, πρέπει να προβεί σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να τονωθούν οι επενδύσεις.

«Η ελάφρυνση του χρέους και η μόνιμη μεταφορά» δεν θα λύσει τίποτα, είπε σε μια σαφή αναφορά στην Ελλάδα. Ένα άλλο υπονοούμενο ακούστηκε όταν είπε: «Δεν θα βοηθήσουμε μια χώρα εάν αρνηθεί να βοηθήσει τον εαυτό της». Μίλησε για τον ηθικό κίνδυνο να διασφαλιστεί ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν αποδυναμώνει τα κίνητρα μιας χώρας να «αναλάβει την ευθύνη». Ήταν αρνητικός σε ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον η Γερμανία, με το μεγάλο πλεόνασμα στο ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών της, θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει την ευρωζώνη ως σύνολο.

Καθώς η συνεδρίαση προχωρούσε, επιβεβαίωσε τη φήμη του «ωμού». Σημείωσε ότι στη μακρά εμπειρία του - είναι 72 ετών -οι χώρες ποτέ δεν έλαβαν μια δυσάρεστη απόφαση, εκτός και αν έπρεπε. Έτσι, η Γαλλία – η οποία εδώ και χρόνια αγωνίζεται με τις μεταρρυθμίσεις - θα ήταν «ευτυχής» αν είχε κάτι σαν την τρόικα για να την αναγκάσει να λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις. Εν τω μεταξύ, αν η Ελλάδα μπορούσε να βρει κάποιον να της δανείσει 200 δισεκατομμύρια ευρώ, είτε στη Ουάσιγκτον, στο Πεκίνο, ή τη Μόσχα, τότε θα ήταν «OK» αν τα έπαιρνε. Αρνήθηκε να ανεχθεί ένα κούρεμα χρέους για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι έχει χαμηλά επιτόκια για την αποπληρωμή του χρέους, λέγοντας ότι «το πρόβλημα [για την Ελλάδα] είναι η επανάκτηση της ανταγωνιστικότητας».

Γιατί, ρώτησε, η χώρα εξακολουθεί να έχει έναν κατώτατο μισθό, που είναι υψηλότερος από ορισμένα μέλη της ευρωζώνης; Και γιατί είναι η αναλογία των ατόμων στη δημόσια διοίκηση υψηλότερη από ό,τι σε κάθε κράτος της ευρωζώνης; Έδειξε κάποια ευελιξία σημειώνοντας ότι οι πιστωτές πρέπει μόνο να πουν στην Αθήνα «σε γενικές γραμμές» να κάνει ό,τι καλείται να κάνει –«όχι 100τοις εκατό. Εμείς ποτέ δεν ζητήσαμε το 100 τοις εκατό».

Όσον αφορά την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ - κάτι που θεωρείται όλο και πιο πιθανό καθώς το αδιέξοδο με τους πιστωτές συνεχίζεται -ο Σόιμπλε είπε ότι δεν πιστεύει πως η ευρωζώνη είναι αρκετά ισχυρή για να αναλάβει την απώλεια, αλλά πρόσθεσε ότι αυτό «είναι μια απόφαση που αφορά μόνο τους Έλληνες». «Η αλληλεγγύη στην Ευρώπη είναι καθήκον μας, αλλά η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος», δήλωσε ο Σόιμπλε.

Δυσαρέσκεια επί μακρόν

Για τον Βαρουφάκη, που μίλησε μισή ώρα αργότερα στο ίδιο κοινό, η «ιστορία θα δείξει ότι δεν υπήρχε αλληλεγγύη» μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης. Το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που συνδέεται με το σχέδιο διάσωσης και που ο Σόιμπλε είχε πει ότι έφερε αποτελέσματα υπό την προηγούμενη συντηρητική ελληνική κυβέρνηση - είχε, κατά τον Βαρουφάκη, ένα «λυπηρό ιστορικό». Ο Βαρουφάκης αναφέρθηκε στη «μεγάλη ύφεση στην Ελλάδα – τον επταετή μακρύ χειμώνα της δυσαρέσκειας». Δήλωσε επίσης ότι η χώρα του ήταν «πρωταθλήτρια της δημοσιονομικής εξυγίανσης», με την οικονομία της να έχει συρρικνωθεί κατά 11 τοις εκατό από την αρχή της κρίσης. Και είπε ότι η χώρα του είναι «πειραματικό εργαστήριο» για άσχημα μελετημένες στρατηγικές και ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να έχουν αρχίσει «εκ νέου», αντί να συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν με την παλιά κυβέρνηση. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει χρόνο να «ακούσει», χωρίς την πίεση των προθεσμιών πληρωμής.

Για τον Βαρουφάκη, όλα αφορούν τις αρχές. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα μπορούσε εύκολα και γρήγορα να υπογράψει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από τους πιστωτές, αλλά αυτό θα ήταν «λάθος». «Θα δεχόμουν με ενθουσιασμό οποιουσδήποτε όρους μας προσφέρονταν εάν είχαν λογική». «Θα συμβιβαστούμε. Αλλά δεν θα μας θέσουν σε κίνδυνο», είπε.

Ανάμεσα στις μεγάλες δηλώσεις υπήρχε κάτι να κατανοήσουν. Όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις που ωθούνται από τους πιστωτές, είπε ο Βαρουφάκης, το «ξεπούλημα» δεν θα βοηθήσει τη χώρα. Οι Έλληνες διαπραγματευτές θέλουν να υπάρχουν τα ελάχιστα επίπεδα επένδυσης, εργασίας και περιβάλλοντος που συνδέονται με κάθε πώληση. Γενικότερα, θέλουν την αποπληρωμή του χρέους που συνδέεται με την οικονομική ανάπτυξη: περισσότερες επενδύσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Σύμφωνα με τον Βαρουφάκη, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση έχει επηρεαστεί αρνητικά από τις «φυγόκεντρες δυνάμεις» και το κακό προαίσθημα που ενέπνευσε η κρίση.Ο Σόιμπλε, από την πλευρά του, σημείωσε ότι αν η «ολοκλήρωση κινδύνευε, θα βλέπατε τεράστιες πλειοψηφίες» να υποστήριζαν την ΕΕ. Το κοινό της Ουάσιγκτον κατάλαβε μάλλον ότι μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την υπόλοιπη ευρωζώνη δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

https://euobserver.com/political/128354

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα