Σλοβενία: Ψηφοφορία για τη νέα πρωθυπουργό που «θα σώσει την οικονομία»

Η Βουλή της Σλοβενίας αποφασίζει, σήμερα Τετάρτη, σε έκτακτη συνεδρίασή της, αν θα τεθεί σε ψηφοφορία πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του Γιάνεζ Γιάνσα.

Αν η Βουλή ταχθεί υπέρ της πρότασης δυσπιστίας, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σήμερα το απόγευμα.

Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για την ανάθεση εντολής σχηματισμού νέας κυβέρνησης στην προσωρινή πρόεδρο του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Θετική Σλοβενία» Αλένκα Μπράτουσεκ.

Το κεντροδεξιό κόμμα της Μπράτουσεκ συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα με τους Σοσιαλδημοκράτες και δύο πρώην συμμάχους του Γιάνσα, να της δώσει τα ηνία της χώρας για ένα χρόνο, ως τις εκλογές του 2015. Αν η ψηφοφορία περάσει, η 43χρονη Μπράτουσεκ, η οποία επί έξι χρόνια ήταν υπεύθυνη του κρατικού προϋπολογισμού, θα είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας.

Η Σλοβενία είναι ένα ακόμα κράτος που μαστίζεται από τη λιτότητα, την ανεργία και τη διαφθορά. Η πολιτική κρίση στην χώρα ξέσπασε μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης της Επιτροπής Καταπολέμησης της Διαφθοράς, βάσει της οποίας ο πρωθυπουργός και ο δήμαρχος Λιουμπλιάνας και πρώην πρόεδρος του κόμματος «Θετική Σλοβενία» Ζόραν Γιάνκοβιτς απέκρυψαν την πραγματική περιουσιακή τους κατάσταση.

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να κάνει μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα, όπου υπάρχουν κακά δάνεια 7 δις ευρώ, αλλά και να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις

Bratusek has so far given away few clues about her cabinet make-up or plans to deal with the most serious crisis to hit Slovenia since it declared independence from Yugoslavia in 1991.

http://www.reuters.com/article/2013/02/27/us-slovenia-government-idUSBRE91Q0EK20130227

Keywords
Τυχαία Θέματα