«Σκοτσέζικο ντους» από την Κομισιόν

Με ένα παράθυρο για νέο κούρεμα του χρέους, αλλά και με την περιγραφή ενός «μαύρου» εξαμήνου, η Κομισιόν στέλνει τα μηνύματά της στην Ελλάδα, σε μια έκθεση πραγματικό «σκοτσέζικο ντους».

Η έκθεση που θα δημοσιοποιηθεί τη Δευτέρα, αφενός απονέμει τα εύσημα στην κυβέρνηση για την αποφασιστικότητα που έχει επιδείξει σε κάποια θέματα αλλά και την αναβλητικότητα σε άλλα, από την άλλη προειδοποιεί ότι αν δε γίνουν ορισμένες μεταρρυθμίσεις

μέσα στο υπόλοιπο της χρονιάς, τότε τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα. Κι όταν εννοεί μεταρρυθμίσεις η Κομισιόν καταλαβαίνουν τι εννοεί όλοι. Απολύσεις, διαθεσιμότητες, αποκρατικοποιήσεις εδώ και τώρα, νέοι φόροι και η γνωστή «πικρή» συνταγή.

Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, αν η Ελλάδα πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα τότε θα μπορούσε να μπει στο τραπέζι νέο κούρεμα χρέους, αλλά πρόκειται για ένα θέμα που δεν μπορεί να συζητηθεί πριν από τον επόμενο Απρίλιο.

Παράλληλα, επισημαίνεται στην έκθεση ότι θα υπάρξει χρηματοδοτικό κενό της τάξης των 3,8 δις ευρώ το οποίο πάντως μπορεί να καλυφθεί είτε με το υπόλοιπο από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (δεν απορροφήθηκαν και τα 50 δις ευρώ) είτε με βραχυπρόθεσμο δανεισμό της Ελλάδας είτε με νέο δάνειο. Επομένως, και το ΔΝΤ δε θα πρέπει να φύγει από την τρόικα αφού δεν θα υπάρχει «μαύρη τρύπα», την αποφυγή της οποίας θεωρεί προαπαιτούμενο το Ταμείο.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι το 2014 η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη ενώ επίσης διαπιστώνει ταχεία ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας. Κι αυτό φυσικά μέσω της μείωσης του κόστους εργασίας κατά 13,7%. Γίναμε φθηνά εργατικά χέρια δηλαδή, δεν αυξήθηκε η ανταγωνιστικότητα με άλλο τρόπο. Τονίζεται ακόμη ότι υπάρχει βελτίωση του ελλείμματος Ισοζυγίου Πληρωμών, υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων στο 6μηνο αλλά και σημαντική πρόοδος στη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000. Η Κομισιόν καλωσορίζει, επίσης, τη λήψη μέτρων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος αλλά και την πλήρη απελευθέρωση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας από τον Ιούλιο.

Κι από εδώ και πέρα αρχίζουν οι επισημάνσεις που τρομάζουν για το τι μας περιμένει. Κατ’ αρχάς ήδη αρχίζουν να μιλάνε για την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου η οποία θα κρίνει το περαιτέρω πρόγραμμα. Οι κίτρινες κάρτες αφορούν φυσικά το κομμάτι των απολύσεων στο Δημόσιο καθώς και τα προβλήματα του φορολογικού συστήματος και της πάταξης της φοροδιαφυγής. Το αλαλούμ με τα εκκαθαριστικά σημειώματα του Φόρου Ακινήτων, η υστέρηση στα έσοδα ως αποτέλεσμα των καθυστερήσεων με τις δηλώσεις, το μαύρο χάλι του ΕΟΠΥΥ και οι αποκρατικοποιήσεις που πάνε χάλια, είναι τα βασικά προβλήματα που επισημαίνει η έκθεση.

Θα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη σημαντική συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 (-5,6%), ενώ χαρακτήρισε σαν πρόβλημα-κλειδί το ποσοστό της ανεργίας το οποίο εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα υψηλό στη χώρα. Επισημάνσεις των χαρτογιακάδων χωρίς να δίνουν λύσεις αλλά μόνο να συνεχίζουν το ίδιο προβληματικό πρόγραμμα.

Η Κομισιόν θα επισημαίνει ότι οι προσπάθειες για αποκρατικοποιήσεις πρέπει να ενταθούν αλλά προφανώς δεν νοιάζεται αν η πίεση αυτή σημαίνει ότι μπορεί να χαθούν σημαντικά assets για την Ελλάδα χωρίς κανένα όφελος. Ας δούμε μόνο την περίπτωση της Δωδώνης που πουλήθηκε για να αναπτυχθεί και δεν πληρώνει τους κτηνοτρόφους της με αποτέλεσμα τα επεισόδια των τελευταίων ημερών.

Επίσης, οι Βρυξέλλες ασκούν πιέσεις για ολοκλήρωση του προγράμματος της κινητικότητας 25.000 υπαλλήλων μέσα στο 2013 και στην ανακατανομή του προσωπικού στο Δημόσιο. Κι όλοι καταλαβαίνουμε ότι πίσω από τις λέξεις κρύβονται οι απολύσεις για τις οποίες θα ασκηθεί πίεση να διευκολυνθούν ακόμη περισσότερο. Το παράλογο είναι ότι την ώρα που ζητούν απολύσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ανεργία την οποία θεωρούν και οι ίδιοι οι κοινοτικοί αξιωματούχοι μεγάλο πρόβλημα.

Είναι από τα περίεργα ανθρώπων που κοιτάνε μόνο αριθμούς κι όχι ανθρώπους.

Keywords
Τυχαία Θέματα