Σκληρή και… μετριοπαθής η Μέρκελ για το Brexit

Η Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε τη Βρετανία ότι τα προνόμια έρχονται μαζί με τις υποχρεώσεις, δίνοντας μια σκληρή απάντηση στους υπερασπιστές της αποχώρησης που ευελπιστούν να έχουν πρόσβαση στην εσωτερική αγορά, ενώ θα περιορίσουν την ελεύθερη κυκλοφορία.

Σε ομιλία της στην Ομοσπονδιακή Βουλή σήμερα το πρωί, η Μέρκελ προειδοποίησε το Λονδίνο ότι οι εσωτερικές ελευθερίες της ΕΕ ήταν αδιαίρετες - και πως αν η Βρετανία, όπως και η Νορβηγία, ήθελε πρόσβαση στην εσωτερική αγορά, τότε, όπως και η Νορβηγία, θα πρέπει να αποδεχθεί την ελεύθερη κυκλοφορία. "Θα διασφαλίσουμε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα γίνουν βάσει της επιλεκτικής εφαρμογής", δήλωσε η καγκελάριος, κερδίζοντας τα χειροκρότημα των βουλευτών. "Πρέπει και θα κάνουμε χειροπιαστή τη διαφορά για το αν μια χώρα θέλει να γίνει μέλος της οικογένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή όχι. Όποιος θέλει να βγει από αυτή την οικογένεια δεν μπορεί να περιμένει ότι όλες οι υποχρεώσεις του θα πάψουν να υπάρχουν, αλλά τα προνόμια θα παραμείνουν στη θέση τους". Η Μέρκελ έκανε μια έμμεση επίθεση στον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Βρετανία θα διατηρήσει "την πρόσβαση στην ενιαία αγορά".

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, οι ευρωβουλευτές που συγκεντρώθηκαν για τη δική τους έκτακτη σύνοδο κορυφής για να συζητήσουν Brexit. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας αποδοκιμάστηκε έντονα ο Νάιτζελ Φάρατζ, ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι ευρωβουλευτές τους φώναζαν "ντροπή σας" και "έξω". Αλλά ο Φάρατζ φάνηκε αμετανόητος. "Όταν ήρθα εδώ πριν από 17 χρόνια, και είπα ότι ήθελα να ηγηθώ μιας εκστρατείας για να φύγει η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όλοι γελούσαν μαζί μου", είπε. "Λοιπόν, έχω να πω, ότι τώρα δεν γελάτε. Έτσι δεν είναι;" είπε.

Κατά τη χειραψία του με τον Φαρατζ, ο Ζαν Κλον Γιούνκερ παρατήρησε: "Σε κάποιο βαθμό, πραγματικά εκπλήσσομαι με το γεγονός ότι είστε εδώ. Παλέψατε για την έξοδο, ο βρετανικός λαός ψήφισε την έξοδο". Ο Γιούνκερ επανέλαβε επίσης την έκκλησή του για μια πρώιμη έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit, λέγοντας στους ευρωβουλευτές ότι ήταν απαραίτητες άμεσες διευκρινίσεις από τη Βρετανία για τα επόμενα βήματα. "Θα ζητήσω από τον πρωθυπουργό να αποσαφηνίσει την κατάσταση το συντομότερο δυνατόν. Εμείς δεν μπορεί να βρισκόμαστε σε διαρκή αβεβαιότητα", είπε.

Η Μέρκελ, η πιο ισχυρή ηγέτης της Ευρώπης και επικεφαλής του σχήματος κατά τις προσεχείς διαπραγματεύσεις, προσπάθησε να δώσει μια πιο μετριοπαθή πορεία στη συζήτηση, δίνοντας το Ηνωμένο Βασίλειο περισσότερο χρόνο για να εξετάσει τις επιλογές του. Θα υπάρξουν κραυγές οργής, αλλά γιατί θα πρέπει οι εξτρεμιστές και στις δύο πλευρές να υπαγορεύουν πώς θα τελειώσει η ιστορία;

Η καγκελάριος ελπίζει ότι το πολιτικό, οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σοκ της ψηφοφορίας μετά το Brexit θα αφαιρέσει τις απατηλές προσδοκίες των Βρετανών πολιτικών. Παρόλα αυτά, είναι επίσης πρόθυμη να αφήσει την πόρτα ανοιχτή για την ευκαιρία -έστω και λίγο- ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να επανεξετάσει την απόφασή του, λένε Γερμανοί πολιτικοί. Τόνισε την συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και το κοινό συμφέρον με τις ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή ασφάλεια. Η Βρετανία έχει πάρα πολλούς λόγους για να κρατήσει αυτές τις σχέσεις "στενές και φιλικές".

Στις παρατηρήσεις της, η Μέρκελ τόνισε επίσης τη σημασία της ενότητας για τους υπόλοιπους 27, γνωρίζοντας ότι η ψηφοφορία του Brexit προκάλεσε αιτήματα και σε άλλες χώρες για δύο δημοψηφίσματα εξόδου και για ριζοσπαστικές - και πιθανώς διχαστικές - μεταρρυθμίσεις της ΕΕ. "Κάθε πρόταση που θα μπορούσε να βγάλει την ΕΕ των 27 από αυτή την κρίση είναι ευπρόσδεκτη. Κάθε πρόταση που, αντίθετα, ενισχύει τις φυγόκεντρες δυνάμεις, οι οποίες έχουν ήδη κάνει την Ευρώπη να υποφέρει, θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για όλους μας", είπε. "Θα διαιρέσει περαιτέρω την Ευρώπη".

Η Μέρκελ εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία που και τα 27 κράτη-μέλη θα πρέπει να συμμετέχουν στη διαδικασία του Brexit - αντιμετωπίζοντας τη δυσαρέσκεια μικρότερων κρατών, ιδιαίτερα στην ανατολική Ευρώπη, που θα μπορούσαν να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση. Είπε ότι η διαπραγματευτική θέση της ΕΕ θα πρέπει να συζητηθεί μόνο μετά το αίτημα της Βρετανίας για αποχώρηση και μόνο από τα 27 μέλη μαζί. Επέμεινε ότι η ΕΕ είναι αρκετά δυνατή για να διαχειριστεί την αναταραχή του Brexit, για να φέρει ασφάλεια στα 27 κράτη-μέλη και για να εκπροσωπεί δυναμικά τα συμφέροντά τους στον κόσμο.

ft.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews