Σήμερα ανοίγουν τα μέτωπα για την υποδόση και την τρύπα στα έσοδα

Χωρίς τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο που μετέχει σε περιφερειακό συνέδριο στα Ιωάννινα ξεκινά σήμερα η διαπραγμάτευση για την τρίτη αξιολόγηση σε επίπεδο επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα. Προς το παρόν ημέρα αναχώρησης ορίζεται η Παρασκευή και έχει ήδη προαναγγελθεί νέα κάθοδος τον Νοέμβριο.

Η ατζέντα ορίζει έναρξη στις 15:00 με δύο διαδοχικές δημοσιονομικές συναντήσεις

υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη (για την επισκόπηση του 2017 και την προοπτική του 2018 αλλά και την διαχείριση όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα).

EWG την Πέμπτη

Άλλωστε ο Γ. Χουλιαράκης είναι αυτός που θα "αντιμετωπίσει" τους θεσμούς αλλά και τους εκπροσώπους των υπουργών της Ευρωζώνης την Πέμπτη στο EuroWorking Group. Ο λόγος για το επόμενο – πολύ σύντομο χρονικά – πολιτικό ραντεβού στο οποίο θα πρέπει να κατατεθούν στοιχεία για την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ (η διαθεσιμότητά της λήγει την προσεχή Τρίτη 31/10) αλλά και να παρουσιαστεί η "πρόοδος" της Αθήνας.

Τα δημοσιονομικά μέτωπα είναι πολύ περισσότερα. Περιλαμβάνουν το μέρισμα που θέλει να διανείμει η κυβέρνηση, αλλά και το δημοσιονομικό κενό του 2018. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θεσμοί βλέπουν μία σχετικά περιορισμένη "τρύπα" στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ, αλλά ζητούν νεότερα δημοσιονομικά στοιχεία για να οριστικοποιήσουν τη στάση τους.

Σήμερα το EDP

Οι επόμενες ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα. Στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος αναμένεται η επικύρωση από την Eurostat των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ και του ΥΠΟΙΚ για την πορεία των δημοσίων οικονομικών φέτος. Μέσα στην εβδομάδα αναμένονται και τα στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού που θα δείξουν αν η απόκλιση τα φορολογικά έσοδα παραμένει "περιορισμένη" και αν προέρχεται από μόνιμους παράγοντες που θα επηρεάσουν και το 2018.

Οι δανειστές στην επόμενη κάθοδο, αυτή του Νοεμβρίου, θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα πιέσουν για ένα ακόμη πακέτο μέτρων (σ.σ. τον Μάιο ψηφίστηκαν πρόσθετα μέτρα 550 εκατ. ευρώ για το 2018) ή αν θα δεχθούν την ελληνική θέση περί αναμονής για τα τελικά στοιχεία την Άνοιξη του 2018 και την ενεργοποίηση ή όχι του "κόφτη".

Οι δόσεις

Άλλωστε, αν καταφέρει η κυβέρνηση να έρθει σε συμφωνία έως και τον Ιανουάριο, την Άνοιξη του 2018 θα λαμβάνει χώρα η τέταρτη αξιολόγηση η οποία πλέον είναι σαφές ότι θα είναι και η τελική. Ωστόσο, καθώς προηγουμένως είχαν σχεδιαστεί τέσσερις αξιολογήσεις με ισόποσα πακέτα δόσεων της τάξης των 5 δισ. ευρώ πλέον αλλάζει και ο καταμερισμός των πακέτων δόσεων. Το βασικό σενάριο για την τρίτη αξιολόγηση είναι να συνδεθεί με ένα πακέτο δόσεων 5,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο - υπό αυτές τις νέες συνθήκες - στο τραπέζι έχει τεθεί πρόταση το ποσό των αυξηθεί σημαντικά γιατί θα πρέπει να καλύψει και τις δανειακές ανάγκες, τα χρήματα που απαιτούνται για την αποπληρωμή οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες, αλλά και το μαξιλάρι διαθεσίμων που θα πρέπει να αρχίσει να σωρεύει η ελληνική πλευρά προκειμένου να οδηγηθεί στην "έξοδο".


10%- 20% ποσοστό υλοποίησης των προαπαιτούμενων

Πέρα από τα δημοσιονομικά μέτωπα που ανοίγουν σήμερα λόγω της απουσίας του Ε. Τσκαλώτου, υπάρχει και ο μεγάλος όγκος της διαπραγμάτευσης για τα δεκάδες ανοικτά μέτωπα. Περιλαμβάνουν τα εκκρεμή προαπαιτούμενα με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταγράφουν βαθμό επίτευξης 20%.

Σε αυτά προστίθεται το μνημόνιο του ΔΝΤ με μόνο 10% ποσοστό επίτευξης στις δικές του υποχρεώσεις.

Τα μέτωπα αφορούν στις ιδιωτικοποιήσεις, στην αγορά ενέργειας, στο εργασιακό, στο τραπεζικό σύστημα, στα κοινωνικά επιδόματα, στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, στην απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων. Για κάποιους αποτελούν την πιο μεγάλη δυσκολία της αξιολόγησης και πρέπει να ολοκληρωθούν προκειμένου να υπάρξει η τεχνική αλλά κι η πολιτική συμφωνία.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σήμερα,simera