Σφαγή στο Παρίσι: 12 νεκροί από πυροβολισμούς στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo

16:30 7/1/2015 - Πηγή: Antinews

Παγκόσμιο σοκ προκαλεί η πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι όταν ένοπλοι εισέβαλαν στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, σκορπώντας τρόμο και θάνατο.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι νεκροί ανέρχονται στους 12 -ανάμεσά τους και δύο αστυνομικοί- και δέκα είναι τραυματίες, εκ των οποίων οι πέντε βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

«Πρόκειται για σφαγή» δήλωσε δημοσιογράφος της σατιρικής εφημερίδας.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έσπευσε στο σημείο της επίθεσης,

από όπου κατήγγειλε το φονικό χτύπημα στη Charlie Hebdo, κάνοντας λόγο για «μία τρομοκρατική επίθεση ασύγκριτης βαρβαρότητας». «Μία επίθεση πραγματοποιήθηκε κατά μία εφημερίδας, κατά των δημοσιογράφων που ήθελαν πάντα να αποδεικνύουν ότι μπορούσαν να ενεργούν, στη Γαλλία, για την υπεράσπιση των ιδεών τους. Είχαν αστυνομικούς για την προστασία τους. Δολοφονήθηκαν άνανδρα» δήλωσε ο Ολάντ.

Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς έθεσε σε συναγερμό όλη την περιφέρεια Ιλ ντε Φρανς όπου ανήκει το Παρίσι, ενεργοποιώντας το σχέδιο Vigipirate.

Γύρω στις 11:30 (τοπική ώρα) δύο άνδρες οπλισμένοι με Καλάσνικοφ και έναν εκτοξευτήρα ρουκετών εισέβαλαν στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας, στο 11ο διαμέρισμα του Παρισιού. "Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών με τις δυνάμεις της τάξης" ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στην έρευνα. Σύμφωνα με μια αστυνομική πηγή που επικαλέστηκε τις μαρτυρίες των αυτοπτών, οι δράστες φώναξαν "πήραμε εκδίκηση για τον προφήτη".

Σε ένα βίντεο που τράβηξε ένας μάρτυρας από τη στέγη ενός κτιρίου, το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπο της δημόσιας τηλεόρασης France Televisions, ακούγεται εξάλλου ένας άνδρας να φωνάζει "Αλλάχ Άκμπαρ" (Ο Θεός είναι μεγάλος).

Φεύγοντας από τον τόπο της επίθεσης οι ένοπλοι πυροβόλησαν και τραυμάτισαν έναν αστυνομικό Στη συνέχεια έβαλαν στο στόχαστρο έναν οδηγό και παρέσυραν έναν πεζό, στην προσπάθειά τους να διαφύγουν προς άγνωστη κατεύθυνση.

"Άκουσα πυρά, είδα τους μασκοφόρους να φεύγουν με αυτοκίνητο. Ήταν τουλάχιστον πέντε" είπε ο Μισέλ Γκολντεμπέργκ, το γραφείο του οποίου βρίσκεται στον ίδιο δρόμο με το Charlie Hebdo, στην οδό Νικολά Απέρ.

Ένας άλλος μάρτυρας, ο Μπρινό Λεβεγιέ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι άκουσε "περίπου τριάντα πυροβολισμούς επί δέκα λεπτά".

Στο τελευταίο τεύχος της η εφημερίδα σατίριζε στο πρωτοσέλιδό της τις "προβλέψεις του μάγου Ουελμπέκ: το 2015 θα χάσω τα δόντια μου... Το 2022 θα τηρήσω το Ραμαζάνι". Το αμφιλεγόμενο βιβλίο του Γάλλου συγγραφέα, που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα, προβλέπει την άνοδο στην εξουσία ενός μουσουλμανικού κόμματος το 2022. Μέχρι στιγμής πάντως δεν είναι σαφές εάν η επίθεση αυτή έχει κάποια σχέση με το σατιρικό δημοσίευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Figaro, οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ στην είσοδο των γραφείων και δεν ανέβηκαν στους ορόφους. Έχοντας τραυματίσει θανάσιμα πολλούς ανθρώπους, απομακρύνθηκαν με όχημα. Υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών με τους αστυνομικούς κατά την οποία, δυο αστυνομικοί τραυματίστηκαν σοβαρά και όπως μεταδίδει το πρακτορείο AFP υπέκυψαν στα τραύματά τους. Οι δράστες διέφυγαν.

Εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να ανέβουν έντρομοι στην ταράτσα του κτιρίου για να γλιτώσουν. «Τσουνάμι» τα μηνύματα συμπαράστασης στο διαδίκτυο από συναδέλφους και πολιτικούς οι οποίοι εκφράζουν τον τρόμο και τον αποτροπιασμό τους για την βάρβαρη επίθεση.

Η «Charlie Hebdo» έχει γίνει πολλές φορές «κόκκινο πανί» εξαιτίας των σατιρικών σκίτσων με θέμα το ισλάμ που έχει δημοσιεύσει κατά καιρούς. Μάλιστα τον Νοέμβριο του 2011, στα γραφεία του είχε σημειωθεί επίθεση με μολότωφ, μετά τη δημοσίευση εξώφυλλου με σατιρικό σκίτσο του προφήτη Μωάμεθ ο οποίος εμφανιζόταν να λέει «100 μαστιγώματα αν δεν πεθάνετε από τα γέλια».

Το 2012 επανήλθε με νέα σειρά σατιρικών σκίτσων για το Ισλάμ, πυροδοτώντας κύμα αντιδράσεων και εκτεταμένα επεισόδια στην Μ. Ανατολή.

www.imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα