Σενάρια για νέα παράταση του τρέχοντος Μνημονίου

13:40 6/6/2015 - Πηγή: Antinews

Μπορεί ο πρωθυπουργός να υποστήριξε χθες ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία, μπορεί να μπαίνει ως τελικό όριο η 14η ή και η 20ηΙουνίου, ωστόσο, ήδη γίνονται πολλές παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για ενδεχόμενη παράταση του τρέχοντος προγράμματος το οποίο λήγει στο τέλος του μήνα.

Αν και από την κυβέρνηση αποκλείουν τέτοιο ενδεχόμενο, ο κ. Τσίπρας χθες είπε ότι δεν υπάρχει χρονικό όριο για συμβιβασμό παρά μόνο μέχρι να βρεθεί μια βιώσιμη λύση που θα είναι

προς όφελος του ελληνικού λαού.

Με δεδομένο ότι οι διαφορές Αθήνας και δανειστών είναι μεγάλες, δεν αποκλείεται να υπάρξει μια συμφωνία – γέφυρα με νέα παράταση του τρέχοντος μνημονίου. Αλλωστε, αν οι δανειστές επιμείνουν σε σκληρά μέτρα και η κυβέρνηση δεν θελήσει να υπογράψει νέο μνημόνιο, κάτι που δήλωσε κατηγορηματικά χθες ο πρωθυπουργός τότε υπάρχει ο κίνδυνος να μείνει η Ελλάδα «ακάλυπτη».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου, υπάρχουν τέτοιες σκέψεις για παράταση. «Τεχνικά αυτό το βήμα δεν μπορεί να αποφευχθεί. Δεν έχουμε άλλη δυνατότητα ώστε να περάσει η Ελλάδα το καλοκαίρι», δήλωναν στην «Welt» κύκλοι που πρόσκεινται στη διαπραγμάτευση. Σύμφωνα με άλλη πηγή που επικαλείτο η εφημερίδα, «ακόμη τίποτε δεν έχει αποφασιστεί». Ωστόσο, ένα μέρος του Eurogroup και η ΕΚΤ θα υποστηρίξουν αυτή την πρόταση.

Η «Frankfurter Allgemeine» ανέφερε ότι οι πιστωτές της Ελλάδας θέλουν την παράταση για να θέσουν στη διάθεση της Αθήνας ένα μέρος των 10,9 δισ. ευρώ που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Σε αντάλλαγμα θα ζητήσουν, μεταξύ άλλων, τη μείωση όλων των συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ και τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων.

Η «Handelsblatt» ανέφερε ότι κύκλοι της ΕΚΤ, της ΕΕ και του ΔΝΤ εκτιμούν ότι δεν θα επιτευχθεί συμφωνία για ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης μέσα στον Ιούνιο. Γι' αυτό και θεωρούν ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να δοθούν νέα χρήματα στην Ελλάδα.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα